Plantare capsuni toamna. Cum sa o faci in mod corect
Plantare capsuni toamna. Cum sa o faci in mod corect

Plantare capsuni toamna. Cum sa o faci in mod corect


Plantare capsuni toamna. Iata cum sa o faci in mod corect, pentru a te asigura ca vei obtine rezultatele dorite la primavara. Ce trebuie sa iei in considerare si care este distanta de plantare pe care trebuie sa o respecti.

Plantare capsuni toamna. Cum sa o faci in mod corect – Cuprins:

Cand se planteaza capsunii toamna

Stoloni de capsuni
Stoloni de capsuni

Daca si tu iei in considerare o cultura de capsuni, atunci trebuie sa stii si perioada in care se face plantarea de toamna. Aceasta operatiune se face in perioada 10 septembrie – 15 octombrie.

Te sfatuim sa nu depasesti aceasta perioada pentru ca risti ca multe din plantele pe care le pui in pamant sa moara. De ce? Pentru ca se poate intampla ca gerul sa vina mai repede si plantele proaspat plantate vor muri.

Bineinteles, foarte importanta este pregatirea terenului inainte de plantare, distanta de plantare, dar si adancimea la care se face plantarea capsunilor. Acesti pasi ti-i vom enumera in randurile ce urmeaza.

Plantare capsuni toamna. Cum sa o faci

Plantare capsuni toamna
Plantare capsuni toamna

Pentru a face o plantare de capsuni ca la carte atunci cand vine toamna, trebuie sa incepem cu pregatirea terenului. Acesta trebuie sa fie fertilizat folosind gunoi de grajd sau cu fertilizand ce contine azot si fosfor.

De asemenea, este bine sa stii ca plantarea de toamna se va face cu capsuni proaspeti si nu din material care a fost pastrat la rece pentru mai mult timp. Plantele care vor fi puse in pamant toamna vor rasari primavara devreme, asa ca te vei putea bucura de capsune proaspete chiar la inceputul sezonului cald.

Citeste si: Cropmax la capsuni. Cum si cand sa aplici acest ingrasamant foliar

Solul pe care plantezi capsunii trebuie sa aiba suficienta apa si este recomandat sa fie unul nisipos, nu argilos. Plantele trebuie puse la o distanta de 20-25 cm pe acelasi rand si de 90 cm intre randuri. Daca vrei sa obtii o recolta bogata, distanta dintre randuri poate sa fie redusa la 25-30 cm.

Adancimea la care se planteaza stolonii de capsuni va fi de 10-15 cm. Pentru plantare, stolonii (tulpinile) de capsuni se introduc in groapa, iar apoi pamantul se strange in jurul plantelor, astfel incat acestea sa faca masa cu solul.

Ar fi bine sa iei in considerare pH-ul solului, care nu trebuie sa fie puternic acid, dar nici puternic alcalin. Expertii recomanda un sol usor acid, cu o valoare a pH-ului de 5.5. Asadar, fa o plantare de capsuni ca la carte, atunci cand vine toamna!

Dupa plantarea stolonilor, ar fi bine sa iei in considerare si mulcirea capsunilor. O poti face cu paie sau cu folie neagra. Daca vrei sa o faci cu folie neagra, ar trebui sa stii ca terenul se va modela in straturi, iar apoi se va pozitiona si instalatia de irigare prin picurare. La final, se va acoperi cu folie neagra si se vor face orificiile pentru plante, daca acestea nu exista.