Cum sa faci plantarea arpagicului toamna
Cum sa faci plantarea arpagicului toamna

Cum sa faci plantarea arpagicului toamna


Cum sa faci plantarea arpagicului toamna. Afla care sunt pasii pentru a face aceasta operatiune in mod corect si in ce perioada trebuie plantat. Iti explicam si cum sa protejezi cultura pentru a te bucura de ceapa la primavara.

Cum sa faci plantarea arpagicului toamna – Cuprins:

Cand se planteaza arpagicul toamna

Arpagic
Arpagic

Daca si tu esti interesat de plantarea arpagicului toamna, ar trebui sa stii ca aceasta operatiune se face in perioada 15 septembrie – 15 octombrie. In acest fel, arpagicul o sa aiba suficient timp sa isi dezvolte radacinile pana ce temperaturile vor scadea sub valoarea de 0 grade Celsius si pamantul va ingheta.

Bineinteles, solul trebuie sa fie pregatit, asa ca va fi nevoie sa il sapi sau sa fie arat, asta daca vorbim despre o suprafata mai mare. Aratura se va face la o adancime de 25-30 cm. Cu 1-2 zile inainte de plantare, este recomandat sa fertilizezi solul cu ingrasaminte granulate.

Exista si anumite avantaje pentru plantarea arpagicului toamna, iar cel mai mare este ca te vei putea bucura de rezultate mult mai devreme, comparativ cu arpagicul pus primavara. Totodata, ceapa va avea un aport de apa mai crescut.

Cum sa faci plantarea arpagicului toamna

Plantarea arpagicului toamna
Plantarea arpagicului toamna

Asadar, am ajuns acum si la cea mai importanta parte. Plantarea arpagicului toamna se va face la o adancime de 3-4 cm. Mai mult decat atat, distanta de plantare va fi de 7-10 cm intre plantele de pe acelasi rand si de 25 cm intre randuri. Ar mai fi bine sa stii ca pH-ul solului ar trebui sa fie de 6-7.

Pentru suprafetele mici, plantatul se va face manual. Totusi, daca iei in considerare sa plantezi arpagic pe o suprafata mai mare iti recomandam sa folosesti o masina speciala. Si ca tot veni vorba, norma de plantat pentru arpagic este de aproximativ 600 kg/ha.

Pentru plantare, iti recomandam sa folosesti arpagic din categoria I, adica cel cu diametru cuprins intre 0.7 si 1.4 cm. Poti folosi si arpagic mai mare, cel din categoria II, insa exista anumite riscuri ca plantele sa emita fusti.

Citeste si: Plantarea usturoiului toamna. Cum sa o faci in mod corect, 9 sfaturi utile!

Dupa ce ai plantat arpagicul, este bine sa batatoresti terenul. In acest fel vei ajuta bulbii si ii vei proteja pe frig pe durata sezonului rece. Acestia vor fi mai bine izolati termic. Daca vrei sa ii protejezi mai bine, iti recomandam sa faci mulcirea solului sau sa folosesti un strat de compost ori ingrasamant natural.

In cazul in care te confrunti cu o toamna secetoasa, va fi necesara si irigarea arpagicului dupa plantarea de toamna. Drept urmare, iti recomandam sa stropesti plantatia pentru a asigura un nivel minim de umiditate.

Dupa cum vezi, plantarea arpagicului toamna nu este chiar o inginerie, insa trebuie sa te asiguri ca urmaresti toti acesti pasi pentru a obtine rezultatele dorite. Nu de alta, dar nu credem ca vrei ca ceapa sa fie de proasta calitate la primavara.