Cultivarea patrunjelului de radacina. Cum sa pregatesti terenul si cand se seamana
Cultivarea patrunjelului de radacina. Cum sa pregatesti terenul si cand se seamana

Cultivarea patrunjelului de radacina. Cum sa pregatesti terenul si cand se seamana


Cultivarea patrunjelului de radacina. Afla cum sa obtii cele mai bune rezultate, care sunt distantele de plantare si cum sa pregatesti terenul pentru semanat. Ce trebuie sa stii pentru a obtine o recolta buna!

Cultivarea patrunjelului de radacina. Cum sa pregatesti terenul si cand se seamana – Cuprins:

Cultivarea patrunjelului de radacina. Cum sa faci asta, distante de plantare

Cultivarea patrunjelului de radacina
Cultivarea patrunjelului de radacina

Daca si tu iei in considerare cultivarea patrunjelului de radacina, atunci ar fi bine sa stii cum sa pregatesti suprafata de teren pe care urmeaza sa il semeni.

Desigur, trebuie sa tii cont si de rotatia culturilor de legume, pentru ca este extrem de importanta daca vrei sa obtii recolte bogate. Expertii recomanda sa nu cultivi patrunjel pe aceeasi suprafata de teren dupa ce acolo ai avut morcovi, telina, sfecla, hrean sau ridiche neagra.

Mai mult, se va evita cultivarea patrunjelului pe o suprafata unde cu un an in urma a fost cultivata ceapa sau usturoi. Acelasi lucru este valabil pentru varza.

Asadar, daca ai avut plantate legumele mentionate, trebuie sa stii ca o sa poti cultiva din nou patrunjel abia peste 3-4 ani. Mare atentie la acest aspect!

Este recomandat sa cultivi patrunjel (Petroselinum crispum) daca pe suprafata de teren respectiva ai avut rosii, cartofi, ardei, castraveti, dovleci, dovlecei ori pepeni verzi sau galbeni.

Cultivarea patrunjelului de radacina. Acum, sa vorbim un pic despre pregatirea terenului. Va fi necesara o aratura la adancimea de 25-28 cm, iar apoi se face cultivarea si graparea la aproximativ 10-12 cm.

Afanarea solului este necesara neaparat primavara deoarece pe perioada iernii, din cauza zapezii, solul se batatoreste si devine compact. Drept urmare, este necesara afanarea pentru a permite plantelor sa isi poata lua toti nutrientii necesari din sol.

Semanarea patrunjelului
Semanarea patrunjelului

Cultivarea patrunjelului de radacina. Patrunjelul de radacina se poate semana primavara sau toamna. Daca alegi sa il semeni toamna, cea mai buna perioada este 15-25 noiembrie, inainte de venirea primului inghet. In cazul in care vrei sa il pui primavara, cea mai buna perioada este la inceputul lunii martie si pana in aprilie.

Semintele se pun in pamant la o adancime de 1.5-2 cm, iar distanta dintre plantele aflate pe acelasi rand este de 1.5-6 cm. Distanta dintre randuri trebuie sa fie de 40 cm. Mare atentie, semintele nu trebuie sa fie puse prea adanc deoarece vor rasari foarte greu sau chiar deloc.

De asemenea, expertii ne recomanda sa folosim seminte proaspete, care sunt inca in termenul de valabilitate deoarece la semintele vechi scade capacitatea germinativa foarte mult!

Citeste si: Cum sa folosesti patrunjelul. Beneficii, proprietati, utilizare si contraindicatii

Cultivarea patrunjelului de radacina. Patrunjelul de radacina se poate realiza in lunile mai si iunie, insa tine minte ca nu trebuie sa folosesti gunoi de grajd deoarece acesta poate provoca ramificarea radacinilor.

Recoltarea patrunjelului de radacina se face dupa ce a cazut bruma, mai exact in a doua jumatate a lunii octombrie si pana la jumatatea lunii noiembrie.

Ca si daunatori, patrunjelul de radacina este atacat de nematozi, musca morcovului si paduchele verde al morcovului. Cele mai intalnite boli ce pot aparea sunt septorioza si cercosporioza.