Pastrarea bulbilor de flori peste iarna. Afla cum sa ii depozitezi in mod corect si care sunt conditiile optime pentru ca acestia sa reziste pe durata sezonului rece. Iata ce trebuie sa stii si ce reguli ar trebui respectate.
Pastrarea bulbilor de flori peste iarna. Cum sa o faci in mod corect
Perioada ideala de a scoate bulbii din pamant este prima jumatate a toamnei, insa acest lucru variaza in functie de tipul florilor. Cert este ca bulbii trebuie scosi inainte de venirea temperaturilor scazute si a ploilor reci. Tocmai de aceea, pastrarea bulbilor de flori peste iarna este foarte importanta.
Bulbii trebuie scosi atunci cand stratul protector se ingalbeneste, asa ca acela este momentul optim pentru a ii depozita pe durata sezonului rece. Mare atentie atunci cand ii scoti, pentru a nu ii taia deoarece nu ii vei mai putea folosi. Cel mai bine este sa sapi cu atentie in jurul acestora si sa pastrezi o distanta de cativa centimetri fata de tulpina.
Dupa ce i-ai scos, bulbii trebuie lasati 1-2 zile sa se usuce, insa nu la soare ci la un loc umbros, lipsit de umezeala. In cazul in care temperaturile sunt negative, acestia nu trebuie lasati afara, asa ca mare atentie si la prognoza meteo pentru ca este posibil ca pe durata noptii sa fie frig.
Dupa uscare, este bine sa cureti bulbii de pamant si sa ii examinezi cu atentie. In cazul in care exista bulbi uscati sau moi la atingere, te sfatuim sa ii arunci pentru ca sunt bolnavi.
Pastrarea bulbilor de flori peste iarna trebuie facuta in mod corect. Pastreaza-i doar pe cei sanatosi si tari la atingere, dar asigura-te ca tai tulpinile, radacinile foarte lungi si frunzele. Nu uita ca ii pui pe fiecare in pungi si sa le etichetezi, pentru a nu uita ce plantezi in primavara de urmeaza.
Pentru a ii depozita in mod corect pe durata sezonului rece, bulbii trebuie pusi in cutii de carton sau pungi de hartie. Te sfatuim sa eviti pungile de plastic, pentru ca acest material nu favorizeaza circulatia aerului si bulbii florilor vor mucegai.
Bulbii se pun intr-un loc unde temperaturile sa nu depaseasca 10 grade Celsius (ideal este intre 2-8 grade Celsius), pentru a nu favoriza incoltirea acestora. Mai mult, incearca sa nu ingramadesti bulbii si sa lasi aerul sa circule pentru ca acestia sa nu mucegaiasca. Este indicat sa ii pui cu radacinile in jos si sa lasi un oarecare spatiu intre acestia.
Dupa cum vezi, nu este chiar atat de greu sa te ocupi de pastrarea bulbilor, insa trebuie sa ai grija sa respecti acesti pasi pentru ca acestia sa nu mucegaiasca sau sa nu putrezeasca. Ar fi bine sa stii si care este perioada ideala in care sa ii plantezi la primavara.