Musculita alba la ardei. Afla cum sa combati acest daunator ce poate afecta culturile de ardei, care sunt primele semne care ii anunta prezenta, dar si ce tratamente sunt necesare pentru ca recolta sa nu fie pusa in pericol.
Musculita alba de sera la ardei. Cum sa identifici un posibil atac
Musculita alba de sera la ardei. Pentru cei ce nu stiu, musculita alba de sera are aproximativ 12 generatii pe an si de regula aceasta se gaseste in spatiile protejate, adica in sere sau solarii. Vestea proasta este ca musculita traieste fara probleme si in spatiile neprotejate, unde are pana la 7 generatii pe an.
In gradina, musculita apare dupa jumatatea lunii mai, atunci cand temperaturile incep sa creasca. Adultii vor depune oua pe suprafata inferioara a frunzelor, iar perioada de inclubatie va fi de 6-10 zile.
Urmatorul stadiu va fi de larva (transparenta si acoperatita cu un strat de ceara), iar acest stadiu va dura intre 16 si 20 de zile. Apoi, vor aparea pupele sau nimfele care sunt imobile si vor avea o culoare inchisa.
Citeste si: Cum sa cresti ardei grasi gustosi. Care sunt secretele?
Noua generatie de adulti o sa apara dupa aproximativ 3 saptamani, iar ciclul va fi reluat pentru o alta generatie. Daunatorul o sa ierneze in toate stadiile pe plantele aflate in spatiile protejate.
Musculita alba de sera se va hrani in toate stadiile cu sucul celular din frunze. Prezenta daunatorului este semnalata de petele lipicioase pe frunze care reprezeinta excrementele acestora, binecunoscuta roua de miere.
Totodata, acele suprafete lipicioase vor atrage si alte insecte precum furnicile care se hranesc cu aceasta roua de miere. Ulterior, pe suprafata frunzelor se vor dezvolta si ciupercile. Asadar, primul semn al unui posibil atac poate fi prezenta furnicilor.
Cum sa combati acest daunator si ce tratamente trebuie aplicate
Dupa cum spuneam, musculita alba de sera poate sa provoace pagube serioase la ardei. Tocmai de aceea, prezenta daunatorului trebuie semnalata din timp. Cea mai usoara metoda va fi utilizarea capcanelor lipicioase de culoare galbena.
Totusi, le poti observa foarte usor daca inspectezi plantele cu atentie, deoarece se vor ascunde pe partea inferioara a frunzelor. Mai mult, acestea vor zbura cand se vor simti in pericol.
Asadar, dupa ce vei observa prezenta daunatorului pe acele capcane, va fi nevoie sa aplici o stropire cu unul din urmatoarele insecticide: Sivanto Prime 200 SL, Minecto Alpha, Biatox 200 SE, Delmur, Mospilan 20 SG, Closer 120 SC sau Decis Expert 100 EC.
Expertii recomanda sa alternam produsele pentru ca daunatorii sa nu devina rezistenti la un anumit insecticid. Bineinteles, trebuie neaparat sa respecti cantitatile de pe prospect!