Lucrari in gradina in luna ianuarie. Cum sa incepi noul an
Lucrari in gradina in luna ianuarie. Cum sa incepi noul an

Lucrari in gradina in luna ianuarie. Cum sa incepi noul an


Lucrari in gradina in luna ianuarie. Afla cum sa incepi noul an, dar si care sunt cele mai importante lucrari pe care le poti face in gradina sau in livada. Chiar daca este luna de vacanta, ar fi bine sa stii ce trebuie sa ai in vedere.

Lucrari in gradina in luna ianuarie. Cum sa incepi noul an – Cuprins:

Lucrari in gradina in luna ianuarie. Cum sa planifici totul

Lucrari in gradina in luna ianuarie
Lucrari in gradina in luna ianuarie

Chiar daca, in general, luna ianuarie este rezervata inca vacantelor, nu ar fi rau sa stii ce poti face in gradina in prima luna a anului. Ce lucrari sunt necesare in gradina in luna ianuarie.

Ei bine, in primul rand trebuie sa acorzi atentie plantelor perene (care traieste mai mult de 2 ani) pe care le ai. In cazul in care nu au existat precipitatii si temperaturile sunt ridicate, atunci ar fi bine sa le uzi.

Nu pune foarte multa apa, doar cat radacinile sa beneficieze de suficienta umiditate. De asemenea, este indicat sa le pui atunci cand nu exista temperaturi negative, pentru a nu le afecta radacinile.

Daca zapada este mare, atunci este indicat sa o scuturi de pe crengile pomilor sau a arbustilor pentru a preveni ruperea acestora. La fel este bine sa faci si in cazul in care ai tuia, deoarece crengile se pot rupe foarte usor sub greutatea zapezii.

Chiar daca sunt in perioada de repaus vegetativ, plantele de la interior au nevoie in continuare de apa sau lumina. In cazul in care acestea au frunze uscate sau bolnave, ar trebui sa te asiguri ca nu le pui prea multa apa. Aici gasesti un mic ghid despre putrezirea radacinilor la flori, pe care ar trebui sa il citesti.

Daca nu ai facut inca asta pe timp de toamna, ar fi bine sa cureti gradina de frunze si ramuri cazute. In acest mod, te asiguri ca faci aerisirea solului si previi raspandirea bolilor sau a daunatorilor.

Lucrari in gradina in luna ianuarie. Pomii fructiferi trebuie inspectati cu atentie, asa ca asigura-te ca scoarta acestora nu a fost afectata de rozatoare. Daca nu ai facut acest lucru toamna, ar fi bine sa montezi niste plase de protectie ce tin rozatoarele la distanta.

Taieri pomi fructiferi iarna
Taieri pomi fructiferi iarna

Se pot face si taieri pentru a curata pomii fructiferi de ramurile uscate si pentru a aerisi coroana. Totusi, asigura-te ca faci aceste taieri doar in zilele mai calde.

Dupa ce ai facut taierile, pomii fructiferi au nevoie si de o stropire cu un produs cupric. Astfel, te asiguri ca ranile provocate vor fi cicatrizate si ca vei tine sub control si boli precum rapanul, monilioza sau basicarea frunzelor. 

Poti face un tratament cu un fungicid precum Cupridin 50 WP, insa mare atentie ca in acea zi temperaturile sa fie de peste 5 grade Celsius, dar si sa nu existe precipitatii sau vant. Ideal este sa alegi o zi insorita si temperaturile pe timpul noptii sa nu fie negative.

Citeste si: Solutii anti-inghet pomi fructiferi. Cum sa ii protejezi de ger

Lucrari in gradina in luna ianuarie. In cazul in care obisnuiesti sa cultivi legume, ar fi bine sa verifici constructiile, adica solar sau sera. Este luna ideala in care poti face reparatiile necesare. Nu ar fi rau sa verifici si uneltele pe care le folosesti, pentru a te asigura ca toate sunt in regula.

Bineinteles, ar fi bine sa te ocupi si de cumpararea semintelor de legume pe care urmeaza sa le pui. Totodata, asigura-te ca ai si tavitele speciale necesare pentru rasaduri.

La final, mai mentionam si pasarile care traiesc pe afara. Ar fi bine sa le pui seminte pentru ca acestea sa gaseasca hrana si pe timp de iarna. Nu de alta, dar trebuie sa avem grija si de necuvantatoare.