Cum sa iti pregatesti gradina pentru sezonul rece. 5 operatiuni necesare
Cum sa iti pregatesti gradina pentru sezonul rece. 5 operatiuni necesare

Cum sa iti pregatesti gradina pentru sezonul rece. 5 operatiuni necesare


Cum sa iti pregatesti gradina pentru sezonul rece si care sunt cele mai importante operatiuni pe care este necesar sa le faci. Ce trebuie sa stie orice persoana pasionata de gradinarit.

Cum sa iti pregatesti gradina pentru sezonul rece. 5 operatiuni necesare – Cuprins:

Cum sa iti pregatesti gradina pentru sezonul rece

Cum sa iti pregatesti gradina pentru sezonul rece
Cum sa iti pregatesti gradina pentru sezonul rece

Dupa cum bine stim, atunci cand vine toamna trebuie sa ne apucam sa facem curat si in gradina. Nu de alta, dar plantele trebuie pregatite pentru iarna, iar cele care s-au uscat deja trebuie taiate sau scoase din pamant.

Primele plante pe care le aducem in discutie sunt cele perene, insa in acest caz pe cele tinere. In cazul in care nu stii, plantele perene sunt cele care se usuca atunci cand vine toamna, insa radacina lor supravietuieste peste iarna si primavara vor rasari din nou.

Cele mai cunoscute plante perene sunt crinii, crizantemele, ghioceii, zambilele sau lalelele. Nu trebuie sa uitam nici despre ierburile aromatice sau usturoi, anumite soiuri de ceapa, capsunii, zmeurul sau hreanul.

Plantele perene tinere au nevoie de protectie, asa ca iti sugeram sa faci “clopote” din sticle sau bidoane mari de plastic sau, daca ai o suprafata mai mare, sa le acoperi cu folie.

In cazul in care vrei sa plantezi bulbii de flori pentru sezonul cald, trebuie sa stii ca toamna este cea mai buna perioada. Mai exact, te sfatuim sa ii plantezi cu aproximativ 2 saptamani inainte de venirea primului inghet.

Va fi nevoie sa sapi gropi adanci de 10-15 centimetri, pentru ca bulbii sa nu fie afectati de temperaturile scazute sau de faptul ca suprafata solului a inghetat. Mare atentie si la acest aspect!

Pregatirea plantelor pentru iarna
Pregatirea plantelor pentru iarna

Daca te-ai confruntat cu un an secetos, trebuie sa stii ca plantele trebuie udate bine inainte sa inchizi si sa golesti instalatia de apa.

Dupa ce ai terminat udatul, nu uita sa golesti conductele de apa si sa strangi furtunul. Nu credem ca vrei sa te confrunti cu tevile sparte din cauza apei inghetate. Totodata, furtunul ar trebui depozitat intr-un spatiu protejat, pentru a te asigura ca nu va fi afectat de inghet.

Citeste si: Cum sa ingrijesti plantele din ghivece, iarna. Metoda peretelui sudic al casei

Daca ai pomi fructiferi tineri, tufe de trandafiri sau arbusti ar trebui sa stii ca acestia se imbraca sau se acopera pentru a ii proteja de ger. Iti sugeram sa folosesti o folie speciala, de tip agril, iar la nivelul solului ar fi bine sa aplici si un strat de mulci. Poti face si musuroirea tufelor de trandafiri, gasesti aici ghidul complet.

In cazul in care ai ghivece cu begonii sau muscate, acestea trebuie puse la adapost pe toata durata sezonului rece, pana la primavara.

Poate cea mai importanta operatiune ramane mulcirea de toamna. Acest lucru se poate face folosind chipsuri de lemn, paie, rumegus sau chiar o folie speciala. Avantajul este ca apa va fi retinuta in sol si riscul de inghet va fi mult mai mic. Mai mult, stratul de mulci se poate descompune, ceea ce inseamna ca substantele nutritive vor ajunge in sol.