Inmultirea ficusului. Cum sa o faci si care sunt pasii
Inmultirea ficusului. Cum sa o faci si care sunt pasii

Inmultirea ficusului. Cum sa o faci si care sunt pasii


Inmultirea ficusului. Afla cum sa procedezi si care sunt pasii pentru ca planta sa se prinda. Ce trebuie sa stii inainte sa faci asta si ce stimulator de inradacinare sa utilizezi.

Conditii de crestere ale acestei plante

Butas de ficus
Butas de ficus

In cazul in care vrei sa cresti aceasta planta in mod corect, afla ca in primul rand are nevoie de pamant gata preparat din magazin sau un mix de turba, nisip si pamant de padure. Acelasi mix de pamant ai nevoie si cand faci inmultirea ficusului.

Totodata, temperatura ideala la care ficusul creste trebuie sa fie cuprinsa intre 20 si 25 grade Celsius in sezonul cald, in timp ce iarna temperatura nu trebuie sa scada sub valoarea de 14 grade Celsius.

De asmenea, este foarte important in ce loc pui ghiveciul. Ficusul prefera spatiile luminoase atunci cand sezonul cald, iar cand intra in perioada de repaus vegetativ (iarna) prefera un spatiu cu o intensitate mai mica de lumina.

Este recomandat ca udarea plantei sa se faca utilizand apa la temperatura camerei. Mentionam ca este ficusul este o planta iubitoare de apa, asa ca va trebui sa il uzi destul de des, mai exact atunci cand pamantul de la suprafata ghiveciului este putin uscat.

Ficusul se poate taia pentru a stimula ramificarea, insa acest lucru se poate face doar primavara pentru ca doar in acea perioada cantitatea de latex pe care o contin ramurile este mai redusa.

Inmultirea ficusului. Cum sa faci asta in mod corect

Inmultirea ficusului
Inmultirea ficusului

Cea mai buna perioada pentru a inmulti ficusul este primavara. Este o operatiune simpla, insa trebuie sa urmaresti daca butasul dezvolta radacini.

Trebuie sa stii ca inmultirea ficusului se poate face foarte usor folosind butasi de varf de lastari. Practic, va trebui sa tai un laster care are 3 noduri, iar apoi sa elimini primul nivel de frunze. Butasii trebuie sa aiba o inaltime de aproximativ 15 cm.

Mai departe, va trebui sa folosesti un stimulent de inradacinare si apoi sa il pui intr-un borcan cu apa. Mentionam inca o data faptul ca butasul trebuie sa aiba cateva frunze pentru a se putea dezvolta.

Citeste si: Frunze galbene la ficus. Cum sa previi si care sunt cauzele

Dupa ce ai pus butasul de ficus intr-un borcan cu apa, ai grija ca temperatura sa fie cuprinsa intre 23 si 28 grade Celsius pana ce se vor dezvolta radacinile.  Borcanul trebuie sa stea intr-un loc cu lumina, insa nu direct in soare.

Urmatorul pas in inmultirea ficusului este sa plantezi butasul intr-un ghiveci cu pamant, asa ca iti recomandam sa folosesti un pamant de flori si turba sau pamant de frunze.

Este recomandat sa faci fertilizarea plantei folosind ingrasaminte cu eliberare lenta, asa ca iti recomandam acele batoane fertilizante de culoare verde. Acestea contin mai mult azot, element benefic pentru ca planta sa creasca sanatoasa.