Cum sa cresti ficus ginseng. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori
Cum sa cresti ficus ginseng. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori

Cum sa cresti Ficus ginseng. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori


Ficus ginseng este un bonsai destul de cunoscut. Dincolo de aspectul sau, acest bonsai se descurca destul de bine si daca nu are suficienta lumina si daca gradinarul uita de el si  nu il ingrijeste cum trebuie. Este un soi de bonsai numai bun pentru incepatori. Trebuie sa iti spun ca are radacini superficiale, dar un trunchi destul de robust.

Daca esti curios sa stii de unde bine, bonsaiul Ficus ginseng este originar din Asia de est. De fapt, acest bonsai este cunoscut ca Taiwan Ficus sau Banyan Fig.

Cum sa cresti Ficus ginseng. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori – Cuprins:

Inmultire Ficus ginseng

Ghivece Ficus ginseng
Ghivece Ficus ginseng

Bonsaiul Ficus ginseng poate fi reprodus prin mai multe metode. Prima dintre ele este prin germinarea semintelor. In acest caz, semintele sunt presarate pe un pat de turba cusphagnum (muschi) si apoi sunt acoperite cu un film. Cultura astfel infiintata este udata pana apar primele rasaduri, dupa care se face transplantarea acestora intr-o oala.

Taierile inradacinate reprezinta o a doua metoda de propagare a Ficusului ginseng. Aceasta octiune se face primavara, cand se taie o ramura de aproximativ 15 centimetri lungime din planta adulta.

Citeste si: Cum sa cresti Eustoma. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori

Tulpina se tine in apa calda mai multe ore, apoi este plantata intr-un substrat realizat din amestec de pamant cu turba. Este important ca temperatura solului sa fie destul de ridicata.

Cultura se va acoperi cu un film si va fi udata de cel mult 2 ori pe saptamana. Dupa ce apar primele frunze, planta se transplanteaza intr-un ghiveci mai mare.

Multiplicarea poate fi facuta prin butasi de radacina. Procedeul este similar taierilor, insa plantarea se va face la o adancime mai mare.

Si in acest caz este important ca temperatura solului sa fie catre 25-30 de grade Celsius, iar solul sa fie realizat din amestec de turba si nisip, pentru a mentine o umiditate ridicata si a facilita astfel o ramificare mai densa, mai deasa.

Lastari
Lastari

In fine, o ultima posibilitate de multiplicare a unui Ficus ginseng este marcotajul aerian, care se recomanda a fi facut mai ales iarna. Procedeul presupune alegerea unei ramuri mai bine dezvoltate, dar destul de tanara, de pe care se indeparteaza frunzele pe o portiune de 20 de centimetri.

In pasul urmator trebuie sa identifici un nod proeminent si la 2-3 mm sub acesta trebuie sa faci o incizie prin care sa despici ramura, insa nu complet. Daca inlaturi putin din coaja poti forta planta sa dezvolte radacini in cautarea apei.

Pentru a te asigura ca incizia nu se inchide, mai ales daca nu elimini o bucata din coaja, poti pune acolo o pietricica foarte mica. Ulterior, in despicatura se pune un antiseptic si stimulente de crestere a radacinilor, cum este Radistimul.

Trebuie sa te asiguri ca ramura este mentinuta in pozitie verticala. Pentru acest lucru este recomandata utilizarea unei sarme sau a unui bat extrem de subtire. In urmatoarea etapa a procedurii, trebui sa realizezi un manson pe portiune taiata in care sa introduci un amestec de muschi de padure (sphagnum), perlit si turba fibroasa.

Citeste si: Cum sa cresti Vriesea. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori

Mansonul, care este de preferat sa fie negru, se va lega la baza cu sfoara, insa nu prea tare, iar catre varf legatura va fi din ce in ce mai slaba si realizata tot cu sfoara. Amestecul din manson trebuie udat, asa ca nu ar strica sa lasi un mic spatiu prin care poti face udarea. E de ajuns un spatiu prin care sa poti introduce varful unei seringi.

Pentru a putea detasa lastarul ai nevoie de radacini de cel putin 5 centimetru lungime. Abia in acest moment poti taia lastarul cu o foarfeca si il poti planta intr-un ghiveci cu un diametru de 15-20 de centimetri.

Este important ca in prima faza sa tii ghiveciul in casa, la temperatura camerei si sa il uzi cat sa pastrezi solul reavan. Vara poti muta ghiveciul afara.

Desi pare complicat, acest procedeu este mult mai rapid decat germinarea semintelor si iti permite transmiterea caracteristicilor de la planta mama la puieti.

Unde se simte bine – conditii de crestere

Ficusul bonsai
Ficusul bonsai

Solul in care vegeteaza acest Ficus ginseng trebuie sa fie bine drenat, intr-un amestec de turba si nisip. Transplantarea este recomandata la 2-3 ani, cand radacinile au tendinta de a iesi din ghiveci. La transplantare este indicata si ajustarea radacinilor.

Udarea se va face cu moderatie, cu apa la temperatura camerei. Daca nu esti sigur ce inseamna moderatie, iti spun ca intre doua udari, substratul trebuie sa se usuce. In perioadele calduroase, este indicata stropirea frunzelor cu apa.

Temperatura ideala este cuprinsa intre 24 si 28 de grade Celsius. Este important ca temperatura sa nu scada niciodata sub 12-14 grade Celsius.

Ficusul ginseng este iubitor de lumina. Este indicata plasarea ghiveciului la o fereastra pe unde intra lumina puternica, insa bonsaiul trebuie ferit de razele directe ale soarelui. Daca nu poti asigura un spatiu cu multa lumina, planta se va dezvolta, dar nu va fi la fel de frumoasa.

Ingrijire Ficus ginseng

Ficus ginseng
Ficus ginseng

Este recomandata fertilizea cu ingrasaminte specifice bonsailor, cu o concentratie mai mica de azot. Fertilizarea se va face de primavara pana toamna.

Ingrijirea acestui Ficus ginseng presupune si slabirea solului pentru ca oxigenul sa ajunga mai usor la radacini. Este recomandata si taierea lastarilor uscati.

Este important sa retii ca vara, daca tii planta in soare, mai ales dupa ce a fost tinuta mult timp in interior, pot aparea arsuri pe frunze. Frunzele se decoloreaza, apoi se ofilesc si cad.

Citeste si: Cum sa cultivi rosii salbatice. Beneficii, conditii de crestere, boli si daunatori

Este important un spatiu umbrit sau in care soarele sa ajunga doar dimineata. Desi udarea poate fi facuta zilnic, este important ca apa sa nu balteasca in farfuria de sub ghiveci. Poti pulveriza apa pe frunze, insa doar seara, dupa ce soarele a apus.

Iarna, asa cum am spus, ficusul va fi mentinut in interior, la o temperatura de 14-15 grade, langa o fereastra cu acces la lumina. Udarea se face mai rar. Daca alegi sa pui ghiveciul langa o sursa de caldura, cum este caloriferul, atunci udarea se va face mai des, astfel incat pamantul din ghiveci sa se mentina reavan.

Boli si daunatori

Frunze Ficus ginseng
Frunze Ficus ginseng

Ficus ginseng este o planta destul de rezistenta la boli si la daunatori, cele mai multe dintre probleme aparand din cauza conditiilor de mediu.

Astfel, daca te lovesti de scaderea numarului de frunze si flori, inseamna ca fie planta a avut prea multa lumina, fie temperatura a scazut brusc. Este esentiala, in acest caz identificarea exacta a problemei si remedierea acesteia.

Lipsa de minerale sau umiditatea excesiva duc la decolorarea frunzelor. Uscarea varfurilor frunzelor indica o umiditate redusa in camera si absenta pulverizarii apei.

Daca planta se confrunta cu umiditate excesiva sunt sanse mari ca frunzele inferioare sa cada.

Putregaiul cenusiu este cea mai cunoscuta dintre bolile Ficusului ginseng si este determinat de ciuperca Botrytis. In acest caz, se recomanda utilizarea fungicidelor specifice.

Afidele si acarienii apar mai ales in perioada de inflorire si sunt, de cele mai multe ori, un semn al scaderii imunitatii plantei. Daunatorii pot fi eliminati cu substante chimice din magazinele de specialitate.