Hurlupi la pruni. Cum sa identifici aceasta boala si ce tratamente sa aplici
Hurlupi la pruni. Cum sa identifici aceasta boala si ce tratamente sa aplici

Hurlupi la pruni. Cum sa identifici aceasta boala si ce tratamente sa aplici


Hurlupi la pruni. Afla care sunt cauzele, cum sa identifici aceasta boala la pomii fructiferi, dar mai ales ce tratamente sa folosesti. Iata ce trebuie sa stii pentru a proteja pomii din livada ta!

Hurlupi la pruni. Cum sa identifici aceasta boala si ce tratamente sa aplici – Cuprins:

Taphrina pruni. Primele semne ale bolii

Taphrina pruni
Taphrina pruni

Daca si tu te-ai lovit de aceasta problema si anume hurlupi la pruni (Taphrina pruni), ar trebui sa stii mai intai care sunt primele semne ale bolii si cum sa o identifici.

In primul rand, trebuie sa stii ca aceasta boala este cauzata de o ciuperca ce afecteaza organele suculente ale prunilor. Drept urmare, sporii se vor dezvolta in celulele fructelor, iar asta duce la o crestere si o inmultire anormala a acestora.

Prunele care sunt infectate se vor deforma, se vor lungi si se vor zbarci. Totodata, fructele afectate vor avea o culoare verde-deschis sau galbena, exact ca in imagini.

Mai mult, suprafata acestora va fi fainoasa, ceea ce indica prezenta sporilor. Vestea proasta este ca sporii sunt purtati foarte usor de vant, ceea ce inseamna ca boala se va extinde destul de usor daca nu este tratata.

Hurlupi la pruni. Cum sa protejezi pomii si ce tratamente aplici

Hurlupi la pruni
Hurlupi la pruni

Hurlupi la pruni. Netratata la timp, boala va afecta lastarii si fructele prunilor, asa ca este absolut necesar sa stii ce tratamente sa folosesti, dar si cum sa previi.

Ar mai trebui sa stii si faptul ca boala va rezista si la temperaturile scazute de pe timpul iernii. Atacul va aparea la sfarsitul lunii aprilie sau inceputul lunii mai, iar fructele afectate se vor lungi si deforma, iar apoi vor ramane pe ramuri pana la inceputul lunii iunie. Ulterior, se vor brunifica si vor cadea pe sol.

In cazul in care ai observat fructe sau lastari deformati, va trebui sa tai ramurile si sa le distrugi prin ardere, pentru a te asigura ca boala nu se propaga si la alti pomi fructiferi.

Citeste si: Cum sa alegi cele mai bune soiuri de pruni pentru tuica

Tratamentul pentru hurlupi la prun include fungicide precum Coprantol Duo sau Curenox 50. Totusi, este foarte important sa le aplici preventiv si anume in doua fenofaze, umflarea mugurilor si dezmugurit.

Hurlupi la pruni. Totodata, sunt eficiente si tratamentele care se aplica dupa inflorire cu produse ce contin substanta activa dithianon. Asadar, daca aplici tratamentele la timp, boala poate fi tinuta sub control.

In caz contrar, fructele prunilor vor fi deformate si netratata la timp poate afecta pomii fructiferi destul de grav, ceea ce duce la pierderea recoltei. Fructele afectate au un gust dulce-acrisor.

Boala se va dezvolta foarte repede atunci cand umiditatea este ridicata si temperaturile sunt cuprinse intre 10 si 21 grade Celsius.