Gradinarit in functie de fazele lunii. Cum sa faci asta
Gradinarit in functie de fazele lunii. Cum sa faci asta

Gradinarit in functie de fazele lunii. Cum sa faci asta


Gradinarit in functie de fazele lunii. Acesta este secretul gradinarilor din cele mai vechi timpuri pentru o recolta bogata. Daca tii cont de fazele lunii si faci lucrarile specifice, necesare fiecarei etape, atunci vei avea roade bogate.

Gradinarit in functie de fazele lunii. Cum sa faci asta – Cuprins:

Ce sunt fazele Lunii

Fazele Lunii
Fazele Lunii

De regula, cunoscatorii care se folosesc de fazele lunii pentru gradinarit, sunt cei care practica agricultura biodinamica. Prin agricultura biodinamica se intelege cultivarea si producerea alimentelor dupa principii antroposofice. Biodinamica foloseste un calendar care a fost caracterizat ca astrologic.

Fazele lunii sunt strict legate de rotatia sa in jurul Pamantului. In functie de ea, forma si inaltimea satelitului natural al Terrei se schimba. Cu alte cuvinte, rotatia pe care o face in jurul Pamantului sta la baza Lunii pline, Lunii Noi si a Semilunii. O rotatie in jurul planetei noastre dureaza 29,5 zile si se realizeaza cu o viteza medie de 1.023 m/s.

Cunoscatorii se folosesc de fazele lunii pentru a pune in aplicare anumite lucrari de gradinarit pentru a avea o productie bogata, schimbarea inaltimii acestui astru ceresc fiind cunoscuta ca o faza ascendenta si descendenta. 

Probabil te intrebi cum stii daca Luna este in crestere sau descrestere. Poti afla acest lucru doar privind cu atentie Luna. Daca are forma literei „C”, atunci este in descrestere. Daca are forma literei “D”, atunci este in crestere.

Cand Luna este in crestere este si momentul cand seva plantelor este atrasa in partea superioara a plantei si fructele devin mai durabile, iar cand este in descrestere,  apa si substantele nutritive sunt absorbite in partea inferioara a plantei. Acesta este timpul perfect pentru recoltarea legumelor radacinoase. Se recolteaza cu succes si cartofii, ceapa sau ridichiile.

Este bine de stiut ca si perioada de dinainte ca luna sa atinga cel mai bun nivel este perfect si pentru inlaturarea buruienilor si ingrijirea gazonului.

Gradinarit in functie de fazele Lunii

Gradinarit in functie de fazele Lunii
Gradinarit in functie de fazele Lunii

Desi exista si sceptici care nu sunt convinsi ca fazele lunii nu au impact direct asupra gradinaritului, pasionatii de horticultura, in special cei din Franta, sustin ca astrul influenteaza productia din spatiile respective, asa ca nu fac lucrari la intamplare ci doar in anumite momente din an.

Fazele Lunii au urmatoarele denumiri: Luna Noua, Primul Patrar, Luna Plina, Ultimul Patrar.

In faza dintre LUNA NOUA SI LUNA PLINA, considerate faze in crestere, este indicat sa se faca lucrari de intretinere a plantelor. Tot acum este momentul ideal si sa se faca diferite tratamente, fertilizari si irigari. Tot acum se pot planta sau insamanta terenurile cu plante anuale si se pot semana toate plantele care produc fructe si seminte.

In Primul Patrar, faza cand Luna practic influenteaza traiectoria sevei in plante. se pot cultiva cele anuale, cu crestere deasupra solului, in special cele cu frunze: spanac, varza, salata, telina, etc.

Se crede ca plantele cultivate in aceasta perioada sunt mai rezistente la boli si daunatori. O calitatea asemanatoare vor dobandi si legumele care vor fi mult mai rezistente fata de cele sadite in alte perioade din an.

De asemenea este un moment ideal si pentru a planta flori, in special cele parfumate. Se spune ca cele decorative vor capata un aspect mult mai frumos

Perioada de la Primul patrar la Luna plina este dedicata plantelor  cu crestere mai inalta de la sol. Concret, este timpul vinetelor, rosiilor, castravetilor, fasolei, etc.  Tot acum este momentul propice si pentru a planta mur, zmeur sau agris.

Primul patrar
Primul patrar

In toata perioada se pot face insamantari de cereale, legume cu crestere deasupra pamantului si flori 

Tot acum este recomandat sa se faca si transplantari de plante si sa se culeaga plantele aromatice pentru ca acum au cel mai mare continut de uleiuri. Si salata este mai buna de cules pentru ca are un continut ridicat de apa si astfel este extrem de frageda si gustoasa.

In faza de Luna plina, este indicat sa se faca recoltari de bulbi, tuberculi si/sau seminte. Este perioada ideala pentru plantele care absorb mai bine apa, lucru ce se va concretiza in cresterea puterii de germinatie si dezvoltate.

Citeste si: Cum sa te ocupi de gradinarit fara sa ai dureri de spate. Pozitia corecta!

ATENTIE! Cand pe cer este LUNA PLINA sau LUNA NOUA nu  se fac lucrari agricole, dar intre aceste doua faze este bine sa fie pregatit terenul pentru viitoarele lucrari. Tot acum este momentul potrivit si pentru a semana ceapa, salata şi spanacul si sa fie culese legumele si fructele care se vor conserva mai bine si pentru mai mult timp fata de cele culese in alte perioade de timp.

Tot acum este bine sa se planteze arbori  si arbusti sau sa fie imbunatatita calitatea solului cu ajutorul compostului, spre exemplu.

Ultimul patrar ar trebui sa fie dedicat plantarilor de arbori si rasaduri. Tot acum este ideal sa se faca si toaletari de copaci, dar şi sa fie ingrijit si gazonul si sa fie taiate  buruienile. Este bine de stiut ca buruienile si gazonul vor creste mai incet in timpul acestei faze a lunii.