Gandaci de Colorado la vinete. Cum sa scapi de acesti daunatori, tratamente
Gandaci de Colorado la vinete. Cum sa scapi de acesti daunatori, tratamente

Gandaci de Colorado la vinete. Cum sa scapi de acesti daunatori, tratamente


Gandaci de Colorado la vinete. Afla cum sa scapi de acesti daunatori cunoscuti in special pentru atacul la cartofi si ce tratamente sa folosesti pentru a ii elimina. Iata ce trebuie sa stie orice gradinar!

Gandaci de Colorado la vinete. Cum sa scapi de acesti daunatori, tratamente – Cuprins:

Ciclul biologic al gandacului de colorado

Leptinotarsa decemlineata
Leptinotarsa decemlineata

Inainte de a vorbi despre tratamente, ar fi bine sa cunoastem un pic si ciclul biologic al gandacului de colorado. In cazul in care nu stiai, acest daunator este cel mai des intalnit la cartofi si vinete, insa mai ataca si culturile de rosii, varza, patrunjel, salata sau morcov.

Dupa cum ii spune si numele, gandacul de Colorado sau Leptinotarsa decemlineata a fost pentru prima data identificat in Muntii Stancosi din Statul Colorado, Statele Unite ale Americii. Totusi, primul atac la culturile de cartof a fost inregistrat abia in anul 1859. Primele atacuri pe pamant european s-au inregistrat in anul 1877.

Citeste si: Cum sa scapi de gandacii de Colorado. Cele mai eficiente solutii chimice sau metode 100% naturale

Legat de ciclul biologic, trebuie sa stii ca gandacul de Colorado are aproximativ 2-3 generatii pe an. Incepand cu luna aprilie, atunci cand temperaturile din sol depasesc 14 grade Celsius, adultii hibernanti vor iesi din sol si vor incepe sa se hraneasca cu frunzele de vinete.

Mai departe, femelele vor depune oua de culoare galbena pe partea inferioara a frunzelor, iar dupa aproximativ 35-50 de zile va aparea si prima generatie de adulti.

Daca prima generatie de gandaci de Colorado va aparea in luna iunie, cea de-a doua va aparea in luna august. Incepand cu luna septembrie, adultii se vor retrage in sol pentru a hiberna pana la primavara, la o adancime de aproximativ 20-40 centimetri.

Gandaci de Colorado la vinete. Cum sa combati daunatorii, tratamente

Gandaci de Colorado la vinete
Gandaci de Colorado la vinete

Daca si tu te-ai lovit de aceasta problema, adica aparitia acestori gandaci de Colorado la vinete, ar fi bine sa stii si care sunt primele semne ale unui atac.

Ei bine, in acest caz gandacii sunt destul de usor de identificat, pentru ca se vor hrani cu frunzele plantei, dar si cu fructele de vinete. Asadar, vorbim despre un daunator deosebit de periculos!

Pentru a combate acesti gandaci de Colorado la vinete, iti recomandam sa aplici un tratament cu unul din aceste produse: Laser 240 SC, Karate Zeon, Decis 25 WG, Kaiso Sorbie 5 EG, Mospilan 20 SG, Coragen 20 SC, Mavrik 2K, Alverde, Deltasap 2.5 EC sau Benevia.

Bineinteles, se recomanda alternarea acestor produse, pentru a nu creste rezistenta daunatorilor la substantele pe care le contin. De asemenea, se vor respecta si cantitatile recomandate de producator, pentru a te asigura ca aplici tratamentele in mod corect.