De ce cad merele din pom si cum sa previi acest fenomen
De ce cad merele din pom si cum sa previi acest fenomen

De ce cad merele din pom si cum sa previi acest fenomen


De ce cad merele din pom. Afla de ce se intampla acest lucru, dar mai ales cum sa previi acest fenomen. Care sunt cauzele pentru caderea prematura a merelor si ce trebuie sa faci pentru a o stopa.

De ce cad merele din pom si cum sa previi acest lucru – Cuprins:

De ce cad merele din pom?

De ce cad merele din pom
De ce cad merele din pom

Caderea prematura a merelor din pom poate fi cauzata de mai multi factori. Asadar, trebuie sa stii care sunt posibilele cauze si in ce perioada se poate intampla.

De ce cad merele din pom? Ei bine, caderea fructelor va incepe dupa fecundare, insa va creste in intensitate si va atinge maximul in luna iunie. Bineinteles, acest lucru poate sa difere in functie de soiul de mar pe care il ai in curte, dar si in functie de conditiile meteorologice.

Expertii spun ca aceasta cadere prematura a merelor este un fenomen normal si ca poate fi accentuat in anii in care polenizarea si fecundarea este favorabila.

Merele cad din pom si din cauza faptului ca trebuie sa existe un echilibru intre capacitatile pomilor fructiferi de a asigura hrana pentru a forma fructele si intre incarcatura cu rod. Pe scurt, daca exista prea multe fructe, unele vor cadea pentru ca celelalte sa poata ajunge la maturitate si sa se coaca.

Totusi, caderea merelor poate fi influentata si de lipsa alei sau excesul de umidiatte, dar si de un posibil atac al daunatorilor sau de prezenta bolilor. In acelasi timp, fructele pot cadea si daca pomii nu beneficiaza de ingrasaminte.

De ce cad merele la pom, in ce perioada incepe caderea prematura? Fenomenul de cadere prematura a merelor apare incepand cu luna iunie si pana la recoltare. Asadar, poate afecta destul de mult productia de fructe.

Varsta pe care o are pomul poate influenta si productia de mere. Daca acesta este prea batran, asta inseamna ca pomul nu poate duce toate merele pana la coacere si tocmai de aceea multe vor cadea.

Cum sa previi caderea prematura a merelor

Caderea prematura a merelor
Caderea prematura a merelor

Acum ca stii de ce cad merele din pom, ar fi bine sa stii si cum sa previi caderea prematura a fructelor. Nu de alta, dar pomii trebuie ingrijiti pentru a putea duce pana la capat productia de fructe.

In primul rand, merii trebuie fertilizati. Un ingrasamnt cu azot va stimula cresterea pomilor fructiferi, insa trebuie sa ai grija sa nu folosesti o cantitate prea mare, asadar respecta cu sfintenie recomandarile producatorului.

Daca o sa folosesti prea mult ingrasamant, acestia vor creste prea mult si formarea mugurilor florali va fi incetinita. Drept urmare, productia de fructe va fi mult mai mica.

Citeste si: Specii de mar. Cum sa alegi pomii in functie de zona de cultivare

In acelasi timp, trebuie sa efectuezi toate tratamentele la timp. Daunatori precum viermele merelor, musca merelor sau viespea merelor pot provoca pagube insemnate daca nu efectuezi tratamente. Daca stii de ce cad merele din pom, trebuie sa efectuzi si stropirile in perioadele recomandate.

Tratamentele se efectueaza in fenofaza de cadere a petalelor si cea de legare a fructelor. In cazul in care nu le faci atunci, este posibil ca recolta de fructe sa fie afectata.

Mai mult, trebuie neaparat sa acorzi o atentie deosebita si tratamentelor din sezonul rece, adice cele de iarna care se fac cu ulei horticol si produse pe baza de cupru.

Scopul acestor tratamente este sa diminuezi rezervele biologice ale agentilor patogeni si ale daunatorilor din livada. Pe scurt, vei tine la distanta bolile si daunatorii, iar atunci cand vine sezonul cald pomii nu vor mai fi afectati.