Centrala termica este esentiala pe timpul iernii, pentru ca ai nevoie de caldura si de apa calda. Tocmai de aceea, este absolut necesar sa stii cum sa utilizezi in mod corect centrala pe timp de iarna, dar si in mod sustenabil.
Cand se face revizia si verificarea unei centrale termice?
Mai intai, trebuie sa intelegi ca revizia tehnica a centralei termice este o operatiune diferita fata de verificarea tehnica periodica (VTP) a centralei termice.
In ce consta verificarea tehnica periodica (VTP) a centralei termice, facuta de o persoana autorizata ISCIR si ce trebuie verificat:
- Etanseitatea imbinarii conductelor de gaz si a armaturilor utilizand spuma de apa cu sapun sau alte metode moderne
- Starea de functionare a aparatelor de masurare, control si reglare
- Starea incintelor care adapostesc statile si posturile de reglare ori reglare-masurare
- Starea tehnica a instalatiei comune de utilizare a gazelor
- Starea arzatoarelor, dar si a garniturilor de etansare
In ce consta revizia centralei termice, facuta de o persoana autorizata si ce trebuie verificat:
- Starea de functionare si eficienta circuitului de evacuare a gazelor arse
- Conditia camerei etanse si daca aceasta este inchisa ermetic
- Dispozitivele de control, dar si cele de siguranta precum valva de gaz, debitmetru sau termostate
- Arzatorul si schimbatorul de caldura, care trebuie sa fie curate si fara depuneri
- Electrodul care aprinde cazul, care trebuie sa fie curat, fara depuneri si pozitionat in mod corect
- Etanseitatea instalatiei de gaz si apa
- Pompa de circulatie
- Vasul de expansiune
- Debitul de gaz si presiunea acestuia
Acte necesare pentru verificarea si revizia unei centrale termice:
- Avizul de gaz care se specifica valoarea cotei de gaz pentru centrala
- Dosarul de debransare de la sistemul termic centralizat
- Proiectul dupa care a fost realizata instalatia de gaz ce alimenteaza centrala termica
- Documentul din care reiese ca s-a efectuat curatarea cosurilor, dar si a canalelor de evacuare a gazelor, emis cu cel mult 6 luni inainte de a realiza verificarea tehnica periodica
- Documentele care atesta ca verificarea tehnica periodica (VTP) a fost realizata la termenul specificat
Mai trebuie sa stii ca verificarea tehnica a centralei termice se face la maximum 2 ani, dar poate fi facuta si la cererea ta.
Totodata, revizia tehnica a centralei se face tot la o perioada de 2 ani, dar si atunci cand nu ai mai folosit-o pentru o perioada de peste 6 luni. Bineinteles, revizia centralei se poate face si la cererea ta sau atunci cand aceasta nu functioneaza corespunzator.
Cum sa utilizezi centrala termica in mod sustenabil si corect, pe timp de iarna
Pentru ca vorbim de utilizarea echipamentului in mod sustenabil, atunci vom lua in calcul reducerea usoara a temperaturii. Stim ca majoritatea dintre noi prefera o temperatura ridicata in casa, trebuie sa stiti ca expertii recomanda o temperatura ambientala de aproximativ 20-22 de grade Celsius. In acest mod, vei inregistra si un consum redus de gaz.
Mai trebuie sa stiti ca o reducere a temperaturii cu 1 grad Celsius inseamna si o economie de energie de pana la 5%, in functie de tipul centralei termice pe care o folosesti.
Bineinteles, pentru a mentine o temperatura constanta, vei avea nevoie si de un termostat ambiental. Evitati oprirea centralei atunci cand este cald in casa sau cand pleci in concediu, pentru ca repornirea acesteia va consuma mai multa energie pentru a incalzi din nou toata locuinta. Economia de gaz pe care o obtii cu ajutorul unui termostat ambiental este de pana la 20%.
In cazul in care ai o centrala termica veche, ar trebui sa stii ca este necesara o inlocuire. Iti recomandam un model eficient in condensare, pentru ca acest tip de centrala ofera o eficienta de pana la 108%, fata de 94% atunci cand vorbim despre un model conventional. Consumul de gaz este redus si el cu pana la 35%.
Un alt sfat este sa faci verificarea tehnica a centralei termice la timp, pentru a te asigura ca aceasta functioneaza la parametri optimi. Vei prelungi si durata de functionare a echipamentului, dar vei avea grija si de siguranta ta sau a familiei tale.
Nu uita nici de aerisirea caloriferelor care este extrem de importanta atunci cand vine sezonul rece. Daca nu aerisesti caloriferele, acestea nu se vor incalzi, iar centrala ta va consuma mai mult gaz.