Cum sa tratezi un trandafir uscat toamna. Cauze si remedii
Cum sa tratezi un trandafir uscat toamna. Cauze si remedii

Cum sa tratezi un trandafir uscat toamna. Cauze si remedii


Cum sa tratezi un trandafir uscat toamna. Care sunt cauzele, dar mai ales remediile. Ce poti sa faci pentru ca plantele tale sa fie sanatoase si care sunt bolile ce pot ataca trandafirii atunci cand vine toamna. Iata ce trebuie sa stii!

Cum sa tratezi un trandafir uscat toamna. Cauze si remedii – Cuprins:

De ce se usuca trandafirii toamna, care sunt cauzele

Trandafir uscat toamna
Trandafir uscat toamna

Cu siguranta te-ai lovit si tu de un trandafir uscat atunci cand a sosit toamna, asa ca nu ar fi rau sa stii cum sa procedezi. Inainte de toate, trebuie sa iti spunem ca uscarea trandafirilor atunci cand vine toamna este ceva normal, insa daca acest lucru se intampla brusc ar fi bine sa inspectezi plantele cu atentie. Daca si tu ai patit asta, este posibil ca trandafirii tai sa fie atacati de boli sau daunatori.

Mana trandafirului este o boala care afecteaza trandafirii pe timp de toamna. Aceasta este provocata de o ciuperca ce poarta numele de Peronospora Sparsa si poate fi identificata destul de usor pentru ca in partea de sus a frunzelor vor aparea niste pete de culoare rosiatica.

Daca la inceput petele sunt mici, pe masura ce boala avanseaza acestea isi schimba culoarea din rosu in galben, iar apoi isi modifica si dimensiunile, devenind mai mari. Mai mult decat atat, partea de jos a frunzelor se va umple de un puf de culoare alba, asa ca inspecteaza atent plantele din gradina ta.

Sfredelitorul tulpinilor
Sfredelitorul tulpinilor

O alta problema care apare toamna atunci cand observi un trandafir uscat poarta numele de sfredelitorul tulpinilor sau Cossus cossus. Acesta este un daunator intalnit in zona de campie sau de munte si poate provoca daune destul de mari plantelor tale.

In cazul in care aceste larve ataca trandafirii din curtea ta, trebuie sa stii ca acestia nu vor mai produce flori, iar urmatorul pas va fi uscarea in totalitate a tufei. Larvele acestui daunator au o culoare rosie-bruna, dupa cum se poate vedea si in imagine, insa vestea buna este ca vor fi destul de usor de identificat.

Bineinteles, ar fi bine sa stii casi lipsa apei poate provoca uscarea trandafirului toamna. Daca temperaturile sunt inca ridicate, plantele tale au nevoie in continuare de o irigare corespunzatoare, asa ca mare atentie si la acest aspect.

Cum sa tratezi un trandafir uscat toamna

Taierea unui trandafir uscat toamna
Taierea unui trandafir uscat toamna

Asadar, daca si tu te-ai lovit de aceste probleme, ar fi bine sa stii si cum sa procedezi. Daca ai un trandafir uscat in gradina, ar fi bine sa stii ca toamna poti aplica tratamente sanitare. Mare atentie ca acestea sa fie potrivite pentru plantele din gradina ta, asa ca iti recomandam sa faci o vizita la o farmacie fitosanitara.

O solutie mai ieftina este sa folosesti zeama bordeleza. O poti cumpara din magazin sau o poti prepara chiar la tine acasa amestecand sulfat de cupru (piatra vanata) cu lapte de var sau var stins.

Pentru a prepara 10 litri de solutie o sa ai nevoie de 75 grame de sulfat de cupru si 5 litri de apa calda. Intr-o alta galeata de plastic amesteca 120 grame de var hidratat sau 40 grame de var nestins cu 5 litri de apa.

Citeste si: Cum sa plantezi trandafiri sub sticla si cand sa faci asta

La final, amesteca ambele solutii, iar apoi stropeste trandafiri uscati din gradina ta, insa doar dupa ce i-ai curatat de ramurile si frunzele uscate. Astfel, poti preveni aparitia unui trandafir uscat atunci cand vine toamna si te asiguri ca ai plante sanatoase.

Poti preveni aparitia acestor boli curatand tufa de trandafir de frunzele uscate la timp. Daca o sa lasi florile neingrijire, ramurile uscate vor fi locul perfect in care ciupercile daunatoare sau daunatorii se vor ascunde.

Combaterea sfredelitorului tulpinilor se face folosind un tratament cu Champ 77 WG sau Funguran OH 50 WP. Desigur, tratamentul trebuie aplicat dupa ce ai indepartat acest daunator si dupa ce ai taiat ramurile atacate.

Cea mai simpla metoda de a iti tine trandafirii sanatosi este sa previi uscarea acestora. Tocmai de aceea, intretinerea tufelor de trandafiri este extrem de importanta, insa trebuie facuta in mod constant si la timp.