Cum sa tratezi ingalbenirea frunzelor la usturoi. Cauze, tratamente
Cum sa tratezi ingalbenirea frunzelor la usturoi. Cauze, tratamente

Cum sa tratezi ingalbenirea frunzelor la usturoi. Cauze, tratamente


Cum sa tratezi ingalbenirea frunzelor la usturoi. Afla ce tratament ar trebui sa aplici daca intampini aceasta problema la plantele din gradina ta, dar si de ce se intampla acest lucru. Iata ce trebuie sa stii si cum trebuie sa actionezi!

Cum sa tratezi ingalbenirea frunzelor la usturoi si ce tratament aplici – Cuprins:

Ingalbenirea frunzelor la usturoi. Cum sa tratezi plantele si ce tratament aplici

Ingalbenirea frunzelor la usturoi
Ingalbenirea frunzelor la usturoi

Ingalbenirea frunzelor la usturoi. Daca si tu ai observat acest fenomen in cultura din gradina ta, atunci ar fi bine sa stii ca plantele reactioneaza la un factor ce cauzeaza stres. Este ceva normal, insa trebuie sa stii si trebuie sa faci in acest caz.

Cea mai des intalnita problema este legata de temperaturile scazute, insa pe langa asta cauzele pot fi bolile, daunatorii, probleme cu nutrientii din sol, lipsa ingrasamintelor sau o ingrijire deficitara.

O sa incepem cu prima problema si anume temperaturile scazute. Daca temperatura scade sub 0 grade Celsius si exista pericol de inghet, atunci frunzele usturoiului vor incepe sa se ingalbeneasca.

Pentru a evita acest pericol este indicat sa protejezi plantele cu un strat de mulci. Fie ca folosesti un strat de paie, rumegus sau folie, trebuie sa stii ca aceste materiale o sa protejeze plantele de astfel de pericole.

Daca obisnuiesti sa semni usturoi toamna, ar fi bine sa stii ca e indicat sa il pui in pamant de la inceputul lunii septembrie, iar apoi sa pui un strat de mulci pentru a te asigura ca plantele nu vor avea de suferit pe perioada iernii.

Mulcirea usturoiului
Mulcirea usturoiului

Pe langa temperaturile scazute, plantele pot suferi de pe urma anumitor boli sau din cauza unor daunatori. In acest caz, nu este chiar dificil sa identifici posibilele cauze.

Primul pas este sa scoti o planta din pamant si sa o inspectezi cu atentie. Daca observi larve sau insecte la radacini, atunci problema e clara. Mai mult, daca observi anumite urme, atunci este posibil ca plantele sa fi suferit de pe urma unui atac al daunatorilor.

In cazul in care varfurile frunzelor incep sa se usuce si sa putrezeasca, este clar ca usturoiul este sufera din cauza unui atac ale ciupercilor. Cea mai frecventa boala este fuzarioza, iar in aceasta situatie trebuie sa aplici un tratament cu Switch 62.5 WG, Ortiva Top sau Zoxis 250 SC..

Din pacate, plantele care au fost afectate nu vor putea fi salvate, iar asta inseamna ca trebuie sa le scoti din pamant pentru a nu infecta toata cultura. Bineinteles, acestea trebuie distruse prin ardere, iar solul va trebui tratat cu o solutie ce contine cupru.

Usturoi verde
Usturoi verde

Alternarioza este iarasi o boala care afecteaza cultura de usturoi, iar dezvoltarea acesteia este favorizata de umiditatea excesiva si temperaturile ridicate, cuprinse intre 18 si 25 grade Celsius.

Plantele infectate vor prezenta pete cu aspect umed, care pe masura ce se maresc vor capata culoarea galbuie pe margine si cenusie in centru. In acest caz, se va aplica tot un tratament cu Switch 62.5 WG, Ortiva Top sau Zoxis 250 SC., iar plantele afectate trebuie scoase din pamant si distruse prin ardere.

Citeste si: Mana cepei. Cum sa combati aceasta boala, schema de tratamente

Putregaiul alb al bulbilor este o alta boala ce poate afecta usturoiul si este cauzata de o ciuperca pe nume Sclerotium cepivorum. Frunzele se ingalbenesc, iar apoi planta se ofileste si moare. Tratamentele se fac cu unul din urmatoarele produse: Switch 62.5 WG, Ortiva Top sau Zoxis 250 SC.

Mare atentie si la lipsa nutrientilor, pentru ca usturoiul are nevoie de acestia pentru a se dezvolta in mod corect. Plantele au nevoie de azot, potasiu si magneziu, asa ca te sfatuim sa aplici un fertilizator.

In perioadele calde, va fi nevoie sa uzi usturoiul de 2-3 ori pe saptamana. Usturoiul poate tolera o cantitate mai mare de apa, dar dezvoltarea acestuia poate fi deficitara in cazul lipsei se apa.