Cum sa stropesti rosiile dupa copilire si ce tratamente folosesti
Cum sa stropesti rosiile dupa copilire si ce tratamente folosesti

Cum sa stropesti rosiile dupa copilire si ce tratamente folosesti


Cum sa stropesti rosiile dupa copilire. Afla ce substante sa folosesti, dar mai ales de ce este nevoie sa aplici tratamentele dupa ce ai facut copilirea. Ce trebuie sa stii si care sunt pasii pe care sa ii urmezi.

Cum sa stropesti rosiile dupa copilire si ce tratamente folosesti – Cuprins:

Copilirea rosiilor. De ce este necesara si in ce consta

Copilirea rosiilor
Copilirea rosiilor

In cazul in care nu stiai, copilirea rosiilor consta in eliminarea tulpinilor mici (copili) care apar pe tulpina tomatelor. Daca acestea nu sunt rupte sau taiate, aceste tulpini concureaza cu planta mama si incep sa consume nutrienti.

Practic, daca aceste tulpini nu sunt eliminate scade productia de rosii, aglomereaza planta si reduc circulatia aerului ceea ce inseamna ca favorizeaza si aparitia bolilor. Totodata, daca nu faci copilirea intarzii si coacerea rosiilor, dar si scaderea in dimensiuni a fructelor.

Expertii recomanda sa facem copilirea rosiilor sau sa rupem acesti lastari atunci cand au o lungime de 2-3 cm. In acest fel, ranile provocate plantei sunt de dimensiuni mai mici, ceea ce inseamna ca se vor vindeca mult mai repede.

In cazul in care copilii su dimensiuni mai mari, ranile provocate sunt mult mai mari, ceea ce inseamna ca se vindeca mai greu insa problema este ca plantele devin mult mai vulnerabile in fata bolilor.

Cum sa stropesti rosiile dupa copilire. Tratamente necesare

Cum sa stropesti rosiile dupa copilire
Cum sa stropesti rosiile dupa copilire

Asadar, daca ai facut deja operatiunea de mai sus, atunci ar fi bine sa stii cum sa stropesti rosiile dupa copilire si ce tratamente sunt necesare.

In primul rand, plantele sunt vulnerabile in fata Botrytis Cinerea, un fung ce provoaca putregaiul cenusiu la tomate. Pentru a te asigura ca iti protejezi plantele, este recomandat sa aplici un tratament cu Ortiva Top.

In cazul in care nu vrei sa aplici tratamente chimice si ai o cultura bio, poti sigila acele rani folosind cenusa sau carbune pisat.

Citeste si: Cum sa faci defolierea tomatelor. De ce este necesara?

Totusi, rosiile mai sunt atacate si de daunatori, asa ca va fi necesar sa le protejezi si impotriva insectelor daunatoare. In acest caz, este recomandat sa aplici un tratament cu Captan 80 WDG in combinatie cu Envidor 240 SC.

Captan 80 WDG este un fungicid de contact cu actiune multi-site ce tine bolile la distanta, in timp ce Envidor 240 SC este un insecticid care se fixeaza pe stratul ceros al cuticulei si va forma un strat protector pentru o perioada de 40 de zile. 

Insecticidul combate daunatorii din stadiul de oua, larve sau adulti si rezista la precipitatii, ceea ce inseamna ca va proteja plantele si le va mentine sanatoase pentru mai mult timp.