Cum sa faci defolierea tomatelor. De ce este necesara?
Cum sa faci defolierea tomatelor. De ce este necesara?

Cum sa faci defolierea tomatelor. De ce este necesara?


Cum sa faci defolierea tomatelor. De ce este necesara aceasta operatiune pentru plantele din gradina ta si de ce te sfatuim sa o iei si tu in considerare. Iti explicam pas cu pas cum sa faci defolierea rosiilor si mai ales, cand sa o faci. Ce trebuie sa stie orice gradinar!

Cum sa faci defolierea tomatelor. De ce este necesara? – Cuprins:

Ce reprezinta defolierea rosiilor si de ce este necesara

Defolierea la tomate
Defolierea la tomate

Daca inca nu stii, iti spunem ca defolierea tomatelor reprezinta operatiunea de rupere sau indepartare a frunzelor. Defolierea sau desfrunzitul se facec doar la soiurile sau hibrizii ce au o crestere nedeterminata si care pot atinge o inaltime de peste 1.8 metri. Este foarte important sa faci asta pentru plantele din gradina ta!

Cresterea nedeterminata vine cu anumite costuri si aici ne referim strict la planta. Crescand nedeterminat, frunzele vor consuma energia plantei si fructele vor fi mai mici. Indepartarea frunzelor duce si la un flux continuu de rosii, cu dimensiuni generoase.

Citeste si: Cum sa faci carnitul rosiilor si la ce ajuta

Aceasta rupere a frunzelor este necesara pentru ca recolta de rosie sa fie mai bogata. Practic, planta isi concentreaza seva spre fructe si nu spre frunze. Drept urmare, va produce fructe mai bune, mai mari si de calitate.

In acelasi timp, defolierea este importanta deoarece se indeparteaza si frunzele ingalbenite sau cele prea apropiate de sol, care pot imbolnavi planta. Un avantaj este ca vei aerisi plantele si toate substantele nutritive se vor duce catre fructe.

Alt avantaj este ca tomatele vor primi mai multa lumina, iar acest lucru se traduce prin o aroma mai intensa a fructelor.

Cum si cand sa faci defolierea tomatelor

Defolierea tomatelor
Defolierea tomatelor

Dupa cum spuneam, defolierea rosiilor trebuie facute in anumite perioade, asa ca o sa o luam pas cu pas. Nu de alta, dar trebuie sa lasi plantele sa creasca in mod corect.

Prima perioada in care se poate face defolierea tomatelor este in stadiul de rasad, mai exact la 7-15 zile dupa plantare. Vorbim despre rasadurile deja inradacinate, care au deja o inaltime de 25-30 cm. Poti indeparta frunzele care se afla aproape de sol, adica primele 2-3.

Urmatoarea perioada cand se rup frunzele tomatelor din gradina ta, va fi atunci cand s-a legat si cea de-a 3-a inflorescenta. Vei putea taia frunzele de sub primul etaj, asa ca iti recomandam sa o faci cu un cutit bine ascutit, deoarece este necesar sa nu ranesti planta foarte tare.

Mare atentie! Nu se taie frunzele din imediata apropiere, adica de sub inflorescenta. Nu se recomanda taierea frunzelor direct de la tulpina, ci de la o distanta de circa un centimetru.

Citeste si: Cum sa faci copilirea rosiilor si cu ce le stropesti dupa acest proces

Urmatoarea perioada in care se poate face defolierea tomatelor este dupa ce fructele din prima inflorescenta s-au parguit. Astfel, vei putea taia frunzele dinspre a doua inflorescenta, insa nu cele din imediata apropiere.

Este necesar sa stii ca o planta matura are nevoie de aproximativ 15-20 de frunze pentru a dezvolta fructele. Nu se recomanda indepartarea frunzelor din imediata apropiere deoarece acestea asigura cresterea si dezvoltarea tomatelor.

In acelasi timp, pe tot parcursul cresterii, trebuie sa indepartezi frunzele uscate, cele ofilite, ingalbenite sau imbatranite. Mai trebuie sa stii ca defolierea rosiilor se face dimimineata, atunci cand nu exista apa pe frunze.

Deoarece aceasta operatiune lasa o rana plantelor, este indicat sa aplici si un tratament impotriva putregaiului cenusiu sau pentru a preveni atacul tantarului tomatelor.