Cum sa reduci temperatura din solar pe timp de vara si ce ar trebui sa faci pentru a asigura confortul plantelor. Iti explicam care sunt cele mai bune solutii si ce ar trebui sa iei in considerare pentru a putea lucra si a evita disconfortul termic cauzat de canicula.
Ce probleme poate cauza caldura excesiva intr-un solar
Inainte de afla cum sa reduci temperatura din solar pe timp de vara, ar trebui sa stii si ce probleme poate cauza caldura excesiva intr-un solar. Vorbim despre perioadele caniculare pe timp de vara, care creaza un disconfort termic pentru plante, dar si pentru cei ce lucreaza inauntru.
Caldura excesiva poate cauza nenumarate probleme, pentru ca plantele se pot imbolnavi sau pot fi atacate de diversi daunatori. In acelasi timp, poate rezulta o recolta mai mica, asa ca va trebui sa faci ceva neaparat!
In cazul in care te afli la inceput si vrei sa stii mai multe despre lucrul in solarii pe timp de vara, o sa iti explicam ce trebuie sa faci si cum e necesar sa actionezi pentru ca plantele sa nu fie afectate.
Cum sa reduci temperatura din solar pe timp de vara cand este canicula
Una dintre cele mai la indemana solutii pentru a reduce temperatura din solar pe timp de vara va fi sa folosesti ventilatia pasiva. Practic, vorbim despre ventilatia din acoperisul solarului si cea de pe peretii laterali.
Expertii recomanda ca aproximativ 20% din solar sa fie deschis pentru ca aerisirea sa se faca in mod corect. Asadar, atunci cand construiesti solarul asigura-te ca o sa il echipezi cu usi, pereti laterali la care folia se poate da jos, dar si ferestre aflate in acoperis.
Bineinteles, daca vorbim despre o perioada caniculara, aceasta metoda s-ar putea sa nu fie de ajuns, asa ca nu ne oprim aici cu solutiile pe care ti le vom explica in acest articol.
Daca ventilatia pasiva nu da rezultate, atunci trebuie sa incerci ventilatia activa. Este un pic mai scumpa, insa daca vrei sa stii cum sa reduci temperatura din solar pe timp de vara este esentiala.
Cum sa reduci temperatura din solar pe timp de vara. Vorbim despre ventilatoare care se monteaza in peretii serelor sau ale solariilor si care vor scoate aerul cald de la interior.
Indiferent daca bate sau nu vantul, ventilatoarele vor racori interiorul solarului. Exista mai multe modele disponivile, asa ca poti incerca una din aceasta solutie. Desigur, totul vine si cu un cost!
Si plasa de umbrire este foarte eficienta, deoarece poate scadea temperatura din interiorul solarului si poate rezista pana la 5-6 ani. Acestea absorb razele ultraviolete si soarele nu o sa mai aiba atata putere pentru a ridica temperatura foarte mult in interiorul unui solar.
Citeste si: Cum sa ingrijesti trandafirii pe timp de vara. De cata apa au nevoie pe canicula?
Sistemele de ceata sunt folosite deja de cei care au sere mai mari, dar asta nu inseamna ca nu poti opta si tu pentru un astfel de sistem. Nu te gandi ca genereaza ceata, pentru ca nu este asa!
Sistemul foloseste apa sub presiune pentru a crea o perdea fina de picaturi de apa ce au un diametru mai mic de 5 microni. Este o metoda destul de usoara, dar mai scumpa, daca vrei sa inveti cum sa reduci temperatura din solar pe timp de vara.
Mai poti uda si aleea pe care o ai prin solar, pentru a creste nivelul de umiditate din solar si pentru a ajuta plantele sa reziste la disconfortul termic. In acelasi timp, vei putea reduce si atacurile daunatorilor precum paianjenul rosu comun.