Cum sa racoresti casa pe timpul verii
Cum sa racoresti casa pe timpul verii

Cum sa racoresti casa pe timpul verii


Cum sa racoresti casa pe timp de vara, sfaturi utile. Vara e deja aici si pana ce canicula isi va face simtita prezenta mai este doar putin. Pe fondul incalzirii globale, temperaturile devin din ce in ce mai greu de suportat, mai ales ales de catre cei care locuiesc la bloc, in orase mari.  Daca vrei sa economisesti energie si sa nu folosesti aerul conditionat, dar totusi sa te bucuri de ceva racoare in casa, exista cateva sfaturi de care ar fi bine sa tii cont.

Cum sa racoresti casa pe timpul verii – Cuprins:

Cum sa racoresti casa. Sfaturi utile pe timp de vara

 Cum sa racoresti casa
Cum sa racoresti casa

Poate cel mai important dintre ele, si pentru ca te ajuta sa iti incepi ziua sanatos, este sa aerisesti casa cat mai bine la primele ore ale diminetii, cand inca este racoare afara si apoi, peste zi, sa tii inchise usile si ferestrele. Le poti deschide din nou seara, cand temperatura de afara scade.

La fel de bine, daca chiar vrei sa tii geamurile deschise pe timpul zilei, poti alege sa le deschizi pe care de pe partea umbrita a locuintei tale, iar pe cele unde bate soarele sa le tii inchise.

Un alt sfat ar fi sa folosesti draperiile sau jaluzelele si sa acoperi geamurile peste zi, mai ales daca locuinta ta e pozitionata in lumina directa a soarelui.

O alta idee buna este sa limitezi cat mai mult utilizarea electrocasnicelor care emana o cantitate mare de caldura. Nu te apuca sa calci rufe in toiul zilei de exemplu si incearca sa renunti la toate electrocasnicele care nu iti sunt absolut necesare.

Poti apela la un ventilator mai mare, de camera, pe care sa il amplasezi pe un scaun inalt, cu un bol de cuburi de gheata. In acest fel, curentul produs de ventilator va fi mult mai rece si, pentru ca este amplasat la inaltime, va racori mai bine camera. 

Becuri LED
Becuri LED

Utilizeaza becuri moderne care, pe langa faptul ca nu se supraincalzesc, sunt foarte prietenoase cu mediul inconjurator.

Evident, sunt de evitat baile sau dusurile fierbinti care nu fac altceva decat sa incinga si mai mult aerul din casa. 

Iar daca vrei asternuturi mai racoroase, incearca-le pe cele din satin sau pune-le pe cele care iti plac la rece, inainte de culcare.

O solutie naturala si deloc costisitoare este sa iti amenajezi peretii exteriori ai balconului aau peretii exteriori ai cadei cu plante. Ghivecee cu plante si flori prinse de balustrada balconului sunt o sursa de oxigen pe timpul verii. Daca stai la casa si iti doresti sa pastrezi locuinta cat mai racoroasa, poti pune plante cataratoare pe peretii acesteia.

Dezumidificatorul te poate ajuta sa pastrezi o temperatura placuta in locuinta ta. Nu este o investitie mare si nici nu ocupa foarte mult spatiu. Totodata, este o solutia care nu vine cu igrasie si mucegai.

Poti mentine racoare in casa ta daca gatesti la ore la care temperatura este placuta, adica fie la primele ore ale diminetii, fie seara. Nu e o idee grozava sa faci mancare la miezul zilei sau dupa-amiaza, cand temperatura este greu de suportat.

Izolarea casei
Izolarea casei

Desigur, poti mentine o temperatura potrivita vara, dar si iarna, daca alegi sa iti izolezi locuinta. Este adevarat, vorbim despre o investitie semnificativa, insa in timp, investitia va fi amortizata.

Alegerea podelelor trebuie sa ia in calcul si temperaturile de peste vara. Alege gresie sau lemn pentru ca nu sunt foarte scumpe si sunt extrem de racoroase. Pe de alta parte, daca iti permiti, mai ales daca stai la casa, poti opta pentru marmura si granit care, dincolo de faptul ca sunt extrem de rezistente, ofera racoare mai ales pe timpul verii.

Citeste si: Cum sa protejezi gazonul pe canicula. Ce trebuie sa faci

Si tot daca stai la curte, o solutie la indemana este sa amenajezi o gradina cu cat mai multa verdeata. O bolta de vita de vie chiar in fata casei te va ajuta sa pastrezi temperatura casei la un nivel mult mai placut decat in marile orase. De fapt, probabil ti-ai dat seama, unde este mai multa verdeata, caldura este mai usor de suportat decat in marile orase, unde cimentul si beton atrag si mentin caldura.

Totodata, pentru a reduce din disconfortul produs de caldura, te sfatuiesc sa porti haine mai largi, mai vaporoase, in culori deschise, sa consumi alimente mai usor de digerat, fructe si legume, si sa te hidratezi cat mai bine.