Cum sa protejezi pomii fructiferi cu un sistem antigrindina si cat costa
Cum sa protejezi pomii fructiferi cu un sistem antigrindina si cat costa

Cum sa protejezi pomii fructiferi cu un sistem antigrindina si cat costa


Sistem antigrindina pentru pomii fructiferi. Cum sa ii protejezi si cat te costa un astfel de sistem pentru a putea obtine o recolta pe masura si pentru a nu lasa fenomenele meteo extreme sa iti puna probleme.

Cum sa protejezi pomii fructiferi cu un sistem antigrindina si cat costa – Cuprins:

Ce este grindina si cum se formeaza acest fenomen

Grindina
Grindina

Sistem antigrindina pentru pomii fructiferi. Sunt destul de mici sansele ca cineva de la noi din tara sa nu fi experimentat pe pielea lui acest fenomen meteo extrem. Daca si tu ai fost surprins de grindina, ar trebui sa stii si cum se formeaza.

Ei bine, grindina reprezinta acele granule de gheata care se formeaza din cauza diferitelor conditii atmosferice. Aceste fragmente de gheata pot aparea si sub forma unor bile mai mari, numite aerolit.

De obicei, gheata care cade pe pamant se topeste din cauza temperaturilor mai mari sau se sparge din cauza faptului ca se loveste de pamant. Bineinteles, in cazul unei cantitati mai mare de gheata cum am vazut in ultima perioada, se poate forma un strat destul de gros. De aceea, va fi nevoie de un sistem antigrindina pentru a proteja pomii sau vita de vie.

Citeste si: Solutii anti-inghet pomi fructiferi. Cum sa ii protejezi de ger

Pentru ca grindina sa se formeze este nevoie de norii cumulonimbici (de furtuna), care se dezvolta vertical, cu aer cald ce se ridica de la suprafata pamantului. Atunci cand aerul rece va intalni o masa de aer cald, aceasta va creste si va avea o densitate mai mica.

Cand temperatura din interiorul norului este foarte scazuta, se formeaza nu numai picaturi de apa, dar si de gheata. Pentru formarea grindinei sunt necesare nuclee de condens higroscopic, dar si urme de nisip, particule provenite din aerul poluat, pete de praf sau alte gaze.

Atunci cand grindina este prea grea pentru a depasi rezistenta curentului ascendent, aceasta va ajunge pe pamant. In functie de cantitatea de gheata, precipitatiile vor fi mai violente sau mai slabe si vor avea o durata mai lunga sau mai scurta de timp.

Cum sa protejezi pomii fructiferi cu un sistem antigrindina. Avantaje si costuri

Sistem antigrindina
Sistem antigrindina

Dupa cum ii spune si numele, acest sistem antrigrindina pentru pomi fructiferi este extrem de folositor mai ales pentru cei ce au livezi intinse pe o suprafata mai mare. In cazul in care vorbim despre o mica livada din gradina ta, nu credem ca investitia poate fi recuperata.

Totusi, in cazul livezilor intinse pe suprafete mari, un sistem antigrindina protejeaza pomii fructiferi atunci cand au loc fenomene extreme si fructele nu au de suferit cand cade grindina.

Pe langa protectia impotriva grindinei, sistemele pot proteja pomiifructiferi impotriva pasarilor, dar si a unor insecte. Mai mult, plantatia poate fi protejata si impotriva rafalelor puternice de vant si creaza un microclimat favorabil dezvoltarii fructelor.

In acelasi timp, un sistem antigrindina iti poate scadea costurile deoarece va permite recoltarea fructelor coapte timpuriu. Daca inca nu stiai, in plantatiile neprotejate aceste fructe sunt atacate de pasari.

Livada cu sistem antigrindina
Livada cu sistem antigrindina

Sistemul antigrindina poate scadea costurile legate de sortarea fructelor, deoarece foarte putine dintre acestea sunt atacate sau distruse de daunatori sau conditiile meteo.

Un pret de pornire pentru un sistem antigrindina este de 5.600 de lei, iar in acest caz vorbim despre o suprafata de 3.1 x 500 m. Bineinteles, pretul poate creste considerabil in functie de suprafete si in functie de calitatea sistemului.

Citeste si: Cum sa protejezi pomii fructiferi. Alternative la varuire!

Latimea plasei se stabileste si in functie de latimea randurilor, asa ca distanta de plantare joaca un rol important in stabilirea costurilor unui sistem antigrindina pentru pomii fructiferi sau pentru vita de vie.

Ia in considerare faptul ca investitia intr-un sistem antigrindina se poate recupera chiar si intr-un an, daca aceste fenomene au loc in mod constant in zona in care locuiesti si pagubele sunt foarte mari.

Daca tii cont de sfaturile expertilor, perioada de exploatare a unei plase antigrindina poate ajunge pana la 15 ani. Plasa de culoare inchisa este cea mai populara, insa daca livada ta se afla intr-o zona unde nu exista suficienta lumina solara, va trebui sa optezi pentru o plasa de culoare deschisa.