Cum sa protejezi albinele atunci cand faci stropirile la pomii fructiferi
Cum sa protejezi albinele atunci cand faci stropirile la pomii fructiferi

Cum sa protejezi albinele atunci cand faci stropirile la pomii fructiferi


Cum sa protejezi albinele. Iata cum sa ai grija de aceste insecte cand faci stropirile la pomii fructiferi, pentru a le proteja si pentru a le ajuta sa produca in continuare miere. Sfaturi pentru toti si ce trebuie sa iei exact in considerare.

Cum sa protejezi albinele atunci cand faci stropirile la pomii fructiferi – Cuprins:

Cum sa protejezi albinele, in cazul in care faci stropirile la pomii fructiferi

Cum sa protejezi albinele
Cum sa protejezi albinele

In perioada in care se fac stropiri la pomi fructiferi, exista obligatii de ambele parti, adica si de partea producatorilor agricoli insa si de partea apicultorilor. Albinele sunt extrem de importante, asa ca protejarea acestora ar trebui sa reprezinte o prioritate pentru noi.

Incepem cu producatorii agricoli, asa ca o iti spunem ce trebuie sa faci daca si tu te pregatesti sa faci tratamente fitosanitare cu pesticide.

In primul rand, trebuie sa anunti consiliile locale cu cel putin 48 de ore inainte efectuarii tratamentelor.

Citeste si: Calendar stropiri pomi fructiferi. Cum sa faci tratamentele in mod corect

Cum sa protejezi albinele. Consiliile locale de pe suprafetele ce urmeaza sa fie tratate trebuie anuntate la fel ca si cele ale caror limite teritoriale se afla la mai putin de 5 kilometri de aceste suprafete.

Producatorii locali trebuie sa anunte data inceperii tratamentului, durata tratamentului, locul tratamentului, denumirea produsului care urmeaza sa fie folosit si remanenta acestuia, insa si metoda de aplicare sau mijlocul cu care se executa tratamentul.

Citeste si: Calendar stropiri cais. Cum sa ai grija de pomii fructiferi din livada

Totodata, producatorii agricoli au obligatia sa efectueze aceste tratamente doar in zilele fara vant si numai pentru culturile agricole entomofile sau a pomilor fructiferi care nu se afla in stadiul de inflorire.

In cazul in care tratamentele se fac atunci cand pomii sunt infloriti, atunci se vor utiliza produse care protejeaza insectele polenizatoare precum albinele si bondarii.

Si fermierii care folosesc produse de protectia a plantelor din grupa neonicotinoidelor atunci cand fac semanarile de primavara au obligatia de a semnaliza aceste parcele folosind placute de avertizare.

Stropire pom fructifer inflorit
Stropire pom fructifer inflorit

Cum sa protejezi albinele. La randul lor, consiliile locale vor anunta cu cel putin 24 de ore apicultorii aflati pe raza teritoriala a localitatii, dar si circumscriptia sanitar-veterinara.

De cealalta parte, apicultorii au si ei obligatia sa anunte administratia publica locala pe a caror raza teritoriala se afla stupina.

Acestia trebuie sa informeze autoritatile cu privire la perioada in care vor utiliza vatra de stupina, numar familiilor de albine, dar si cu privire la sediu sau adresa detinatorului de stupi.

Citeste si: Calendar stropiri prun. Cum sa aplici tratamentele la acest pom fructifer

Atunci cand se fac tratamente fitosanitare, apicultorii trebuie sa inchida sau sa se indeparteze la o distanta de peste 5 km de suprafetele pe care sunt aplicate tratatamentele.

Cum sa protejezi albinele. In cazul in care se fac stropiri cu fungicide sau acaricide, familiile de albine trebuie sa fie inchise sau indepartate timp de 24 de ore. In cazul in care se folosesc erbicide si insecticide, perioada se mareste la 48 de ore.

In cazul in care ai pomi fructiferi, ar trebui sa stii ca atunci cand acestia sunt infloriti nu se fac tratamente cu inecticide.

Poti incepe stropirile dupa ce florile s-au scuturat si albinele nu le mai viziteaza. Desigur, va trebui sa folosesti si insecticide care nu afecteaza albinele.