Cum sa previi intoxicarea solului de sub nuc. In cazul in care nu stiai, nucul elibereaza o substanta inhibitoare de crestere, asa ca ar fi bine sa stii ce trebuie sa faci pentru a preveni acest lucru.
Intoxicarea solului de sub nuc. Cum sa previi si ce trebuie sa faci
Daca inca nu stiai acest lucru, nucul (Juglans regia L) elibereaza in sol substante inhibitoare de crestere (aleopate), ceea ce inseamna ca anumite plante nu pot fi cultivate in preajma acestui pom fructifer.
Substanta poarta numele de juglona si este eliberata atata de radacinile nucului, cat si de frunzele acestora. Mai mult, expertii recomanda sa nu cultivam plante sensibile la aceasta substanta pe o raza de 60 de metri.
Si daca tot am vorbit de plante sensibile, ar fi bine sa stii ca rosiile si cartofii nu pot fi cultivate in apropierea nucilor. Totodata, este recomandat sa nu cultivi nici marul in apropierea unui nuc.
Ar fi bine sa mai stii ca juglona poate ajunge in sol si daca apa de ploaie se scurge de pe frunze, dar mai ales prin frunzele care cad si sunt lasate peste iarna sa se descompuna.
Bineinteles, nivelul de juglona ajunsa in sol prin apa de ploaie este destul de mic comparativ cu cea care ajunge in sol in urma descompunerii frunzelor. Tocmai de aceea, este absolut necesar sa strangi frunzele cazute sub nuc, mai ales daca vrei sa cresti gazon.
Practic, singura masura pe care o poti lua este sa cureti solul de sub nuc. In cazul in care vrei sa scoti nucul din pamant sau sa il tai, expertii ne spun ca in acel loc nu este indicat sa plantezi alti pomi fructiferi timp de 5-10 ani.
Si inca ceva! Daca vrei sa tai un nuc si nu ai autorizatie de la primarie, risti o amenda usturatoare cuprinsa intre 5.000 si 10.000 de lei. In Legea Pomiculturii nr. 348/2003 este specificat clar ca nucul se poate taia doar in baza unei autorizatii.
Citeste si: Cum sa tai un nuc si de ce poti lua amenda pentru asta
Daca tii neaparat sa plantezi alti copaci in acel loc unde a fost nucul, tine minte ca cel mai bine se vor dezvolta fagul, artarul si mesteacanul.
In cazul in care te intereseaza o livada de nuci, ar fi bine sa mai stii ca terenul se va pregati cu 3-4 ani inainte sa plantezi pomii fructiferi. Cele mai bune plante pentru refacerea structurii solului, dar si pentru eliminarea posibilelor focare de Infectii sunt cerealele, ierburile perene sau leguminoasele. Totusi, acestea trebuie scoase de pe suprafata respectiva cu 6 luni inainte de plantarea nucilor.