Cum sa prepari zeama bordeleza. Afla cum prepari binecunoscuta solutie impotriva daunatorilor din gradina ta. Chiar daca era folosita si de bunicii nostri, aceasta solutie este extrem de eficienta si in zilele noastre. O prepari rapid si tii daunatorii din gradina la distanta.
Ce este zeama bordeleza si la ce foloseste
Cum sa prepari zeama bordeleza. Dupa cum spuneam, zeama bordeleza este o solutie care indeparteaza daunatorii din gradina. Un pesticid cu actiune fungicida si algicida, care este folosit pentru legume, dar si pomi fructiferi ori vita de vie.
Citeste si: Calendar stropiri pomi fructiferi. Cum sa faci tratamentele in mod corect
Marele avantaj al aceste solutii este ca se prepara extrem de usor si nu este chiar atat de toxica. Mai mult, aceasta protejeaza importiva bolilor cauzate de ciuperci precum mana, monilioza sau fainarea.
Numele de zeama bordeleza vine de la faptul ca aceasta solutie a fost folosita pentru prima data in Franta, mai exact in regiunea Bordeaux.
Dupa cum era de asteptat, francezii au folosit-o pentru protejarea vitei de vie, insa solutia a fost adoptata de fermieri la scara larga, pentru a tine sub control si a elimina infectiile fungice.
Cum sa prepari zeama bordeleza
Zeama bordeleza se prepara extrem de usor, iar pentru aceasta solutie vei avea nevoie de sulfat de cupru sau piatra vanata si lapte de var sau var stins. Folosim varul stins pentru a neutraliza sulfatul de cupru.
Pentru prepararea a 10 litri de zeama bordeleza vei avea nevoie de 75 grame de sulfat de cupru pisat foarte bine, pe care il dizolvi in 5 litri de apa calduta.
Citeste si: Metoda lenesa de cultivare a rosiilor. Iata cum sa o aplici!
In alta galeata puneti 120 grame de var stins sau lapte de var, pe care il amestecati cu 5 litri de apa. Se poate folosi si var nestins (40 grame) pe care il dizolvati in cei 5 litri de apa.
La final, solutia se amesteca foarte bine, asa ca va trebui sa torni sulfatul de cupru peste laptele de var. Amesteca totul foarte bine, pana ce solutia devina omogena, de culoarea unui cer senin.
Cum sa prepari zeama bordeleza. Pentru ca solutia sa adere bine pe frunzele plantelor, mai poti adauga si 20 ml de aracet. Mare atentie: odata preparata, solutia se foloseste in aceeasi zi! Concentratia solutiei pe care ai preparat-o este de 0.75%.
Ar mai trebui sa stii ca solutia se prepara in galeti de plastic. Evita sa folosesti galeti din metal, pentru ca zeama bordeleza este coroziva.
Cand si cum sa folosesti zeama bordeleza
Cum sa prepari zeama bordeleza. Inainte de a stropi plantele sau pomii fructiferi, nu uita de un echipament de protectie adecvat. Drept urmare, iti recomandam sa folosesti manusi, cizme de cauciuc, dar si o masca de protectie si ochelari de protectie.
Zeama bordeleza se foloseste in special la final de iarna sau in primele zile de primavara. Daca alegi sa o folosesti in perioada de repaus vegetativ, atunci va trebui sa prepari o solutie cu concentratie de 1-2%.
Citeste si: Cum sa cultivi rosii bio. Evita pesticidele si aplica metoda cu fir de cupru
Folosind un vermorel de plastic, solutia trebuie pulverizata pe intreaga planta sau pe toata suprafata pomului (trunchi si coroana). Nu te speria daca plantele sau pomul o sa capete o nuanta albastruie!
Cuprul din zeama bordeleza va contribui la buna maturare a lemnului pomilor sau a coardelor vitei de vie. De asemenea, acesta va cicatriza ranile.
Cum sa prepari zeama bordeleza. Pe langa faptul ca solutia ajuta la formarea vitaminelor B si C de catre plante, zeama bordeleza combate si agentii patogeni care pot aparea un perioada de repaus vegetativ.
Aplica zeama bordeleza imediat dupa ce ai facut taierea de primavara a pomilor fructiferi, pentru a impiedica infectarea ranilor si a grabi cicatrizarea acestora.
Zeama bordeleza va combate boli precum rapanul, monilioza, mana tomatelor, mana cartofului, mana vitei de vie, bacterioze la tomate, bacterioze la ardei sau alternarioza „patarea neagra”.
Solutia va ajuta plantele sa lupte impotriva bolilor precum focul bacterian, arsura comuna a fasolei sau patarea unghiulara.
Mai poti folosi solutia pentru a dezinfecta serele, rasadnitele sau jardinierele, insa ia aminte ca vei avea nevoie de o concentratie de 3-5%.