Varuirea pomilor fructiferi. Dupa cum bine stim, aceasta procedura este una veche, iar bunicii nostri obisnuiau sa faca acest lucru in fiecare primavara. Iata cum trebuie sa faci varuirea pomilor in mod corect si ce ar trebui sa mai stii.
De ce se varuiesc pomii fructiferi?
Varuirea pomilor fructiferi. Daca vorbim despre pomii fructiferi care au o varsta de 4-5 ani, ai observat ca acestia nu prea se varuiesc. Totusi, atunci cand discutam de pomii fructiferi tineri, varuirea este necesara si absolut obligatorie.
Citeste si: Cultivare fructe, legume sau pomi fructiferi pe suprafete mici. Cum sa obtii cele mai mari profituri
Dupa cum spuneam, metoda este una veche si una des intalnita mai ales in livezi ori ferme. Exista mai multe motive pentru care se alege aceasta metoda, iar principala este pentru a evita craparea sau despicarea scoartei, deoarece acestea pot permite acces insectelor, ciupercilor sau diferitelor boli.
Mai mult, varuirea trunchiurilor se face pentru a distruge ouale de insecte sau parazitii care se afla in crapaturile scoartei. Totodata, se impiedica dezvoltarea muschilor si a lichenilor pe scoarta pomilor. Asadar, tot procesul de varuire a pomilor fructiferi poate aduce mai multe beneficii.
Un alt aspect important este ca varul va oferi protectie impotriva razelor solare nocive. Daca este aplicat toamna, varul protejeaza scoarta pe timp de iarna si combate craparea acesteia atunci cand temperaturile scad foarte mult.
Varuirea pomilor fructiferi. Cum sa prepari solutia
Varuirea pomilor fructiferi. In primul rand, va trebui sa prepari solutia pentru varuirea pomilor fructiferi. Pentru a face acest lucru o sa ai nevoie de 2-3 kg de var proaspat stins si 10 litri de apa.
Mai poti adauga un kilogram de argila sau pamant galben, dar si putin balegar si 100 de grame sare grunjoasa sau sulfat de cupru. Solutia va fi mai eficienta si vei elimina cu succes insectele care se ascund in scoarta pomilor, dar si ouale acestora.
Dupa ce ai preparat solutia, trebuie sa mai stii ca varuirea pomilor incepe din partea superioara a acestora, din locul unde se termina primele ramuri care formeaza coroana. Solutia se aplica pana la radacina, iar in locurile unde nu ai acces, poti stropi suprafata.
Inainte de a aplica solutia, curata foarte bine scoarta folosind o perie tare, pentru a inlatura bucatile de scoarta uscata si ouale depuse de daunatori. Nu ar fi rau sa te ocupi si de afanarea pamantului din jurul tulpinii.
Varuirea pomilor fructiferi. De asemenea, iti recomandam sa aplici doua straturi de var, pentru a te asigura ca acesta va patrunde in toate crapaturile scoartei. Pentru acest proces poti folosi o pensula sau o bidinea.
Citeste si: Protejare pomi iarna. Cum sa ii protejezi de zapada si ger
Nu iti recomandam sa folosesti un trafalet, insa daca nu ai altceva la indemana poti utiliza si acest instrument. Varuirea trebuie facuta in zilele insorite, pentru ca solutia sa aiba timp sa se usuce. Sub nicio forma nu aplica aceasta solutie atunci cand ploua sau exista sanse de precipitatii in ziua respectiva.
Daca nu vrei sa prepari solutia o poti cumpara din magazinele de specialitate. Mai poti folosi si var lavabil, adica o vopsea acrilica pe baza de apa, insa pentru a aplica o sa fie nevoie sa o diluezi intr-o cantitate egala de apa.
In nici un caz nu trebuie sa folosesti vopsea pe baza de ulei, pentru ca aceasta va bloca porii si scoarta nu va putea respira. Cea mai buna solutie pe care o poti folosi este varul clasic.