Protejare pomi fructiferi iarna
Protejare pomi fructiferi iarna

Protejare pomi iarna. Cum sa ii protejezi de zapada si ger


Protejare pomi iarna. Ne aflam deja de ceva vreme in plin sezon rece, insa asta nu inseamna ca lucrarile de iarna din livada trebuie amanate pana ce temperaturile din termometre vor urca din nou la niveluri ceva mai blande.

Protejare pomi iarna

Protejare pomi iarna
Protejare pomi iarna

Protejare pomi iarna. Chiar daca pomii se afla in repaus vegetativ in timpul iernii, lucrarile de ingrijire si protectie a acestora trebuie sa continue.

Mai mult decat atat, potrivit specialistilor, sanatatea pomilor din livada depinde intr-o buna masura chiar de aceasta ingrijire pe care le-o acordam in timpul iernii.

Citeste si: Cum sa stropesti pomii fructiferi pe timp de iarna

Ingrijirea pomilor din timpul iernii este, intr-adevar, ceva mai complexa decat cea din timpul anului, motiv pentru care trebuie sa stim ce avem de facut.

Asa cum stim deja cu totii, pomii fructiferi sunt destul de sensibili atunci cand vine vorba despre temperaturi extrem de scazute.

Situatia este cu atat mai delicata cu cat aceste temperaturi deosebit de scazute vin dupa perioade ceva mai calde.

Totodata, variatiile de temperatura se dovedesc a fi extrem de daunatoare pentru pomi, acestea provocand craparea scoartei pomilor.

Protejare pomi iarna. Tocmai pentru ca stim ca acest proces al ingrijilor pomilor din livada in timpul iernii da batai de cap multora, ne-am gandit ca in randurile urmatoare sa va oferim cateva sfaturi de care ar trebui sa tineti cont!

Cum sa protejezi pomii fructiferi de zapada si ger

Pomii fructiferi din livada sufera si atunci cand ninsorile sunt abundente, dar si atunci cand nu ninge deloc in timpul iernii.

In cazul in care sunt prea incarcati cu zapada, pomii trebuie scuturati de indata, greutatea zapezii putand provoca ruperea crengilor.

Asadar, asigurati-va ca scuturati zapada atat de pe ramurile pomilor, cat si de pe alte tufe sau garduri vii pe care le aveti in gradina!

In acest fel, va asigurati ca ramurile vor trece cu bine peste sezonul rece.

Protejare pomi iarna. Musuroirea pomilor fructiferi

Musuroirea pomilor fructiferi
Musuroirea pomilor fructiferi

Musoroirea bazei pomilor este extrem de importanta pentru acestia, acest proces ajutand la protectia trunchiului impotriva inghetului.

Totodata, acest proces asigura pomilor din livada necesarul de umiditate atunci cand apar primele dezgheturi. Zapada s-a dovedit de-a lungul timpului a fi un izolator foarte bun impotriva inghetului, actionand precum o patura.

Protejare pomi iarna. Musoroirea pomilor nu se face numai cu zapada, ci si cu pamant, mai ales in acele perioade ale iernii in care zapada lipseste.

Este important ca procesul de musoroire a pomilor sa fie efectuat inainte de inghetarea pamantului.

Prin ridicarea unui musuroi de pamant la baza pomului se asigura protejarea acestuia de inghet. In cazul in care pamantul este deja inghetat, recomandat este sa aduceti pamant din alta parte pentru a efectua procesul de musoroire.

In cazul in care nu puteti sau nu vreti sa apelati la pamant pentru acest proces, va puteti indrepta atentia catre fan, paie sau coceni de porumb.

O metoda alternatica pentru care puteti opta este sa inveliti baza si chiar trunchiul copacului in hartie de ziar sau panza de sac.

Totodata, puteti sa il si varuiti, aceasta fiind o metoda destul de des aplicata in livezile din Romania. Cel mai important este insa ca exista destul de multe metode prin care putem proteja radacina pomilor in timpul iernii!

Cand puteti uda pomii pe timp de iarna

Protejare pomi fructiferi iarna - Udarea
Udarea pomilor fructiferi iarna

Protejare pomi iarna. Iernile din vremurile actuale sunt din ce in ce mai putin darnice atunci cand vine vorba de zapada.

In cazul in care in zona in care aveti livada nu a nins deloc, este necesar sa va asigurati ca pomii vor avea destule rezerve de apa pana in primavara, atunci cand incep sa apara primele ploi.

Potrivit specialistilor este indicat sa faceti o gaura mica la radacina pomului si sa turnati apa.

Atentie insa, acest lucru trebuie facut numai in acele zile in care pamantul nu este inghetat si numai atunci cand nu se anunta perioade cu ger napraznic.

In caz contrar, riscati sa faceti mai mult rau, iar apa inghetata poate dauna pomilor.

Tocmai din acest motiv ar trebui sa verificati cu atentia prognoza meteo, pentru a va asigura ca urmeaza cateva zile mai calduroase.