Greseli la plantarea semintelor de legume. Cum sa plantezi semintele de legume in mod corect. Daca esti pasionat de gradinarit, atunci ar trebui sa stii ca acum este timpul sa plantezi semintele pentru a obtine rasaduri de legume.
Totusi, inainte sa te apuci de acest lucru, ar trebui sa stii care sunt cele mai comune greseli pe care este necesar sa le eviti.
Greseli la plantarea semintelor de legume. Cum sa le eviti
Greseli la plantarea semintelor de legume. Cu toate ca pentru unii pare destul de simpla plantarea unor seminte de legume, ar trebui sa stii ca implica multe lucruri. Cu totii invatam si nimeni nu a facut-o peste noapte.
Tocmai din acest motiv, ar fi bine sa citesti informatiile pentru a te ajuta pe viitor. Nu de alta, dar atunci cand o sa te apuci de plantatul semintelor de legume, ar trebui sa eviti anumite greseli.
Semintele nu germineaza
Greseli la plantarea semintelor de legume. Nu o sa fii nici prima, nici ultima persoana care intampina probleme cu semintele care nu germineaza.
Ti-am explicat cate ceva despre germinatia semintelor si cum sa o testezi, insa o sa iti mai amintim inca o data care ar fi motivele pentru care semintele nu incoltesc.
In primul rand, poate fi vorba despre seminte vechi. Nu uita ca semintele de praz sau ceapa pot fi folosite doar un an de zile, iar daca acest termen a expirat nu vor mai fi bune de nimic.
Desigur, alte seminte de legume pot rezista pana la 5 ani. Desigur, este foarte important si cum depozitezi aceste seminte, asa ca nu uita sa folosesti o cutie care se inchide etans.
Citeste si: Combaterea buruienilor. Cum sa le elimini folosind doar metode 100% naturale
Chiar si perioada in care acestea germineaza este importanta. Nu uita ca rabdarea este o virtute si de multe ori semintele nu incoltesc pentru ca pur si simplu nu au avut timpul necesar.
Cu toate ca perioada de germinatie este trecuta pe pachetul cu seminte sau o poti gasi pe internet, ar trebui sa mai stii ca este vorba de conditiile ideale.
De exemplu, ridichile cresc destul de repede, insa semintele au o perioada de germinatie de pana la 21 de zile atunci cand sunt plantate la o temperatura mai scazuta.
Citeste si: Calendarul gradinii de legume. Cum sa procedezi in fiecare luna a anului
Si ca tot am adus vorba de temperatura, ar trebui sa stii ca sunt seminte care germineaza la temperaturi de 10 grade Celsius, in timp ce legumele cultivate pe perioada verii au nevoie de temperaturi de peste 20 de grade Celsius.
O sa gasesti temperatura ideala pe pachetul cu seminte, asa ca este necesar sa o asiguri solului in care le plantezi.
Greseli la plantarea semintelor de legume. Umezeala joaca un rol extrem de important.
Atunci cand vorbim despre un nivel prea mare de umiditate, exista riscul ca semintele sa putrezeasca inainte sa germineze. In acelasi timp, un sol prea uscat nu ajuta semintele in niciun fel.
Foloseste un recipient cu pulverizator si uda solul inainte sa plantezi semintele in rasadnite.
Unele seminte de legume precum ardeii sau rosiile germineaza mult mai repede daca sunt acoperite cu o folie de plastic, pentru ca astfel nivelul de umiditate creste. Scoate folia de indata ce rasadurile au inceput sa iasa din pamant.
Mucegai
Daca rasadurile au inceput sa iasa din pamant, insa de indata ce au facut acest lucru sunt culcate la pamant, atunci ai o problema. Este vorba de mucegaiul care apare in solul cu umiditate crescuta.
Ciupercile care traiesc in solul foarte umed sunt adevaratul motiv pentru care rasadurile se strica si din cauza carora apare acel mucegai la suprafata pamantului.
Citeste si: Cum sa alegi folia pentru solar, daca vrei sa incepi o afacere cu legume
Solutia este simpla: trebuie sa asiguri circulatia aerului mai tot timpul. Chiar daca acoperi rasadnitele cu o folie de plastic, este necesar ca o data pe zi sa o dai la o parte, pentru ca solul sa respire.
Greseli la plantarea semintelor de legume. Mucegaiul verde sau alb este un semn ca solul este prea umed. Daca rasadurile nu au rasarit, nu este nicio problema inca, dar considera acest lucru un avertisment si reactioneaza ca atare.
Primul pas pe care trebuie sa il faci este sa cureti mucegaiul si sa imbunatatesti circulatia aerului din jurul rasadurilor.
Este putin probabil ca mucegaiul sa apara la suprafata atunci cand rasadurile sunt udate prin aprtea de jos.
Drept urmare, pune rasadnitele intr-un recipient cu apa pana cand sunt acoperite, iar apoi scoate-le imediat si asigura-te ca excesul de apa se poate scurge fara nicio problema.
Greseli la plantarea semintelor de legume. Lumina
Greseli la plantarea semintelor de legume. Daca rasadurile sunt strambe si sunt indreptate intr-o parte, inseamna ca nu exista destula lumina. Va trebui sa muti rasadnita intr-un loc cu mai multa lumina sau sa folosesti lampi speciale.
In cazul in care rasadurile nu au o culoare verde intensa, atunci acest lucru te anunta ca nu exista destula lumina.
Desigur, mai pot fi semne ca sunt plantate prea multe pe o suprafata mica sau ca este prea multa caldura.