Cum sa obtii rasaduri de calitate. Greseli de evitat
Cum sa obtii rasaduri de calitate. Greseli de evitat

Cum sa obtii rasaduri de calitate. Greseli de evitat


Cum sa obtii rasaduri de calitate. Iata ce greseli trebuie sa eviti si ce reguli ar trebui respectate pentru a obtine plante viguroase. Ce trebuie sa stii si tu daca planuiesti sa pui rasaduri la primavara.

Cum sa obtii rasaduri de calitate. Greseli de evitat – Cuprins:

Cum sa obtii rasaduri de calitate

Rasaduri de calitate
Rasaduri de calitate

Ei bine, daca si tu vrei sa stii cum sa obtii rasaduri de calitate si sa ai plante sanatoase trebuie sa incepem cu substratul. Cel mai bun amestec este cel de turba si mranita. Poti opta pentru 60% turba si 40% mranite sau 75% turba si 25% mranita.

Tine minte ca nu ar trebui sa reutilizezi substratul si pentru alte rasaduri, pentru ca pot exista anumite boli care se transmit de la o planta la alta. Cel mai bine este sa faci un substrat nou pentru fiecare generatie de rasaduri.

Bineinteles, semintele au iarasi o importanta extrem de mare. Tocmai de aceea, te sfatuim sa achizitionezi seminte de la furnizori de incredere si nu de la cei neautorizati ori sa le recoltezi tu din legumele sau fructele pe care le-ai cumparat din piata. Acestea trebuie sa fie tratate, pentru a te asigura ca sunt sanatoase.

Totodata, nu trebuie sa pui prea multe seminte in pamant, deoarece rasadurile se vor alungi din cauza faptului ca nu au parte de lumina prea multa si se vor alungi. Practic, plantele vor concura una impotriva celeilalte pentru a obtine mai multa lumina, dar si mai multi nutrienti din pamant.

Primele frunze la rasaduri
Primele frunze la rasaduri

Temperatura ideala pentru ca rasadurile sa creasca in mod corect este cuprinsa intre 20 si 23 grade Celsius. De asemenea, nu trebuie sa exagerezi cu irigatul rasadurilor, asa ca te sfatuim sa folosesti un recipient cu pulverizator.

Pana cand semintele vor germina si plantele vor incepe sa iasa din pamant, este recomandat sa acoperi cu o folie de plastic alveolele sau recipientele in care ai plantat rasadurile. Nu uita sa dai la o parte folia pentru 10-15 minute in fiecare zi, pentru a evita excesul de umiditate.

Citeste si: Cum sa procedezi daca rasadurile de rosii nu mai cresc. Ce trebuie sa faci

Pentru a obtine rasaduri de calitate, va fi nevoie sa le si fertilizezi. Este important sa folosesti un ingrasamant complex, special creat pentru rasaduri.

O alta problema este si transplantarea rasadurilor. Daca este facuta prea devreme, plantele sunt prea fragile si nu vor supravietui in noul mediu in care le-ai plantat. Specialistii recomanda ca rasadurile sa aiba 2-3 frunze inainte sa fie plantate.

Mai mult, rasadurile trebuie scoase afara dupa masa (dimineata temperatura este scazuta) si puse intr-un loc unde nu beneficiaza de lumina directa a soarelui. Tine-le acolo timp de cateva ore si apoi baga-le in casa. Creste timpul de expunere treptat pana la plantare.