Cum sa procedezi daca rasadurile de rosii nu mai cresc. Ce trebuie sa faci
Cum sa procedezi daca rasadurile de rosii nu mai cresc. Ce trebuie sa faci

Cum sa procedezi daca rasadurile de rosii nu mai cresc. Ce trebuie sa faci


Cum sa procedezi daca rasadurile de rosii nu mai cresc. Afla ce ar trebui sa faci daca rasadurile pe care vrei sa le obtii nu mai au acelasi ritm de crestere si care sunt cele mai utile metode pe care sa le folosesti.

Cum sa procedezi daca rasadurile de rosii nu mai cresc. Ce trebuie sa faci – Cuprins:

De ce nu mai cresc rasadurile. Posibile cauze

De ce nu mai cresc rasadurile. Cauze
De ce nu mai cresc rasadurile. Cauze

Inainte de a iti spune ce ar trebui sa faci in cazul in care rasadurile de rosii nu mai cresc, ar fi bine sa stii cate ceva si despre cauze. De ce se intampla acest lucru si de ce scade ritmul de crestere al rasadurilor.

Ei bine, in primul rand putem vorbi despre seminte de proasta calitate. Semintele pe care le folosesti pot fi vechi sau pur si simplu sunt de la un soi de calitate redusa, asa ca poza de pe plicul pe care l-ai cumparat nu iti va aduce fructele la care speri.

Totodata, substratul pe care il folosesti pentru insamantare este deosebit de important in dezvoltarea micilor plante. Nu uita de faptul ca rasadurile de rosii au nevoie de nutrienti, asa ca mare etentie si la acest aspect.

Bineinteles, lumina este un factor deosebit de important in dezvoltarea rasadurilor de rosii. Drept umrare, asigura-te ca pui rasadurile intr-un loc unde au parte de multa lumina, insa nu le pune in bataia directa a razelor de soare.

Desigur, si apa este importanta pentru plante. Insa daca o folosesti intr-o cantitate foarte mare, atunci radacinile pot fi afectate si stagnarea apei paote dauna plantelor.

Rasadurile de rosii nu mai cresc. Cum sa actionezi in acest caz

Rasadurile de rosii nu mai cresc
Rasadurile de rosii nu mai cresc

Dupa cum spuneam, primul pas este sa te asiguri ca plantele au parte de un substrat plin de nutrienti. Asadar, daca se intampla ca semintele sa germineze greu sau rasadurile sa aiba un ritm lent de crestere, ar fi bine sa folosesti un pamant bun. Iti recomandam sa folosesti turba pe care sa o amesteci cu bio-humus, la care sa mai adaugi perlit horticol sau compost.

Foarte des se intampla ca rasadurile sa nu beneficieze de o temperatura constanta sau una ridicata, care sa ajute plantele sa aiba o crestere continua. Ei bine, pentru germinare, semintele de rosii au nevoie de o temperatura cuprinsa intre 22 si 26 grade Celsius, iar dupa ce micile plantute au rasarit va fi nevoie sa le asiguri o temperatura de 16-20 grade Celsius pe timpul noptii si de 22-26 grade Celsius pe timpul zilei.

Citeste si: Perlit horticol. Cum sa folosesti acest material anorganic pentru plante

Se poate intampla ca rasadurile de rosii sa nu creasca din cauza anumitor boli la nivelul sistemului radicular, adica al radacinilor. Acestea pot fi cauzate de umiditatea excesiva din sol, de apa care stagneaza in pamant sau de calitatea solului. In acest caz, este recomandat ca inainte a pune semintele sa dezinfectezi solul folosind produse biologice.

In cazul in care rasadurile de rosii au prins o culoare galbuie, atunci acest lucru anunta lipsa de azot din sol. Totusi, nu trebuie sa uiti nici de fosfor si potasiu! In cazul lipsei de fosfor, frunzele capata o nuanta violacee, iar in cazul lipsei de potasiu frunzele devin neregulate si apar niste pete de culoare maro. Si carenta de fier este importanta, iar daca rasadurile duc lipsa culoarea frunzelor va deveni verde pal.

Se poate intampla ca rasadurile sa aiba putin spatiu la dispozitie pentru a isi dezvolta radacinile. Astfel, daca ai pus prea multe rasaduri in acelasi loc, va fie nevoie sa le muti de indata. Nu de alta, dar vrei sa se dezvolte in mod corect!

Udarea este deosebit de importanta, insa este indicat sa o faci in prima parte a zilei, deoarece pe perioada noptii temperatura va mai scadea. Mare atentie si la acest aspect!