Cum sa instalezi usi glisante
Cum sa instalezi usi glisante

Cum sa montezi singur usi glisante, fara ajutorul mesterului


Atunci cand spatiul din casa ta este mic si vrei sa te misti cat mai usor, montarea unor usi glisante poate fi o solutie. Cu toate ca multi apelam la ajutorul unor mesteri, trebuie sa stii ca montarea unor usi glisante la tine in apartament se poate face foarte usor, cu un pic de ajutor din partea unui prieten.

Usile glisante pe care le poti instala sunt de doua feluri: usi glisante aplicate si usi glisante ingropate in perete. Nu este foarte greu daca o sa urmezi pasii pe care ii vom explica in acest articol. Sa trecem la treaba!

Cum sa montezi singur usi glisante, fara ajutorul mesterului – Cuprins:

Cum sa montezi usi glisante aplicate pe perete

Instalare usi glisante pe perete
Instalare usi glisante pe perete

Usile glisante aplicate mai sunt cunoscute ca usi glisante aparente, iar pentru montarea lor este nevoie sa urmezi acesti pasi pe care ii vom explica in randurile ce urmeaza.

Primul pas este sa verifici dimensiunea peretelui, mai ales dimensiunile de trecere. Nu uita faptul ca peretele trebuie sa aiba o lungime cel putin dubla ca cea a foii de usa, pentru ca aceasta sa gliseze corespunzator.

Pasul cel mai important este sa fisati sina de sus, pe care usa va glisa. Vei avea nevoie de patru puncte de fixare a glisierei, iar in functie de sensul in care usa va flisa, va trebui sa marcati punctele de fixare la o distanta egala.

Urmatorul pas este sa dati gaurile in perete si sa introduceti diblurile. Sigur vei avea nevoie de ajutor, asa ca roaga un prieten sa te ajute.

Rolele se monteaza pe glisiera, iar daca este cazul incadrati manerul scoica in foaie de usa si broasca pentru usa glisanta. Daca este cazul, imbracati peretele cu ajutorul  extensiei aferente.

Capacele de fixare a foii de usa de role se monteaza si ele, iar cu ajutorul unei alte persoane ridicati usa si fixati-o de surubul anexat rolelor.

Acum, puteti monta si opritoarele pentru role, care vor asigura inchiderea si deschiderea silentioasa a usii. Mai mult, acestea asigura si o inchidere si deschidere fixa.

Dupa ce ai terminat cu usile glisante, nu ar fi rau sa stii cum poti prelungi viata unei centrale termice sau cum sa-ti instalezi singur incalzire prin pardoseala!

Cum sa montezi o usa glisanta montata in perete

Montare usi glisante
Montare usi glisante

Dupa cum era de asteptat, acest tip de usa necesita mai multa munca, pentru ca anexa de perete poate fi construita in zidarie sau utilizand gips-carton. Asadar, va di nevoie de un sistem de rigidizari specific.

Exista doua optiuni prin care puteti instala o usa glisanta in perete:

  • Instalarea unui sistem de rigidizari se poate face pe un perete care exista deja, de exemplu in cazul usii glisante dintr-un canat
  • Instalarea sistemului de rigidizari se va edectua intr-o constructie improvizata din zidarie sau gips carton. Metoda se utilizeaza pentru usile glisante dintr-un canat dar si pentru cele duble.

Este recomandat ca sistemul pentru usile glisante sa fie instalat de catre reprezentantii care vor efectua si lucrarile de zidarie sau cu gips-carton. Pentru ca este un proces mai complex, este bine sa apelam la experti, asa ca lasati acest montaj pe mana celor care se pricep mai bine.