Instalare sistem incalzire prin pardoseala
Instalare sistem incalzire prin pardoseala

Cum sa-ti instalezi singur incalzire prin pardoseala. Ghidul meseriasului amator


Daca esti unul dintre barbatii sau femeile care vor sa faca toate lucrurile pentru casa lor, am pregatit ghidul meseriasului amator pentru instalarea unui sistem de incalzire prin pardoseala.

Pentru cei ce nu stiu, sistemul de incalzire prin pardoseala este una dintre cele mai eficiente metode pentru a incalzi casa. Vorbim despre un confort ridicat in zilele de iarna extrem de reci.

Ce este incalzirea prin pardoseala si cand a aparut?

Pentru cei ce nu stiu, ideea de incalzire prin pardoseala nu este deloc noua si sisteme de acest fel, bineinteles ca intr-o forma oarecum primitiva, erau folosite in antichitate, in China si Egipt. Procesul de functionare era destul de simplu si includea gaze calde produse intr-un focar care erau trecute printr-un canal special ce se afla sub pardoseala incaperii.

In Roma antica, acest sistem se numea hipocaust si a fost unul dintre primele sisteme de incalzirea centrala prin pardoseala. Diferenta cu cele mentionate mai sus, este ca la acest sistem gazele calde erau dirijate prin canale la mai multe incaperi.

Incalzirea prin pardoseala reprezinta o metoda de incalzire a incaperilor dintr-un apartament sau o casa, ce are la baza corpuri de incalzire ce se afla imediat sub nivelul podelei. Incalzirea se face uniform, la o temperatura destul de scazuta atunci cand comparam cu temperatura unui calorifer clasic sau radiator.

De cate tipuri este incalzirea prin pardoseala?

Trebuie sa stiti ca exista mai multe tipuri de incalzirea prin pardoseala si acestea sunt adaptate in functie de tehnologie, consum, pret etc.

Sistemele de incalzire prin pardoseala sunt de 3 feluri: incalzire cu aer cald, incalzire cu agent termic lichid si incalzire electrica. Desigur, fiecare sistem are avantaje si dezavantaje, pe care le vom enumera in cele ce urmeaza.

Sistemele de incalzire cu aer cald sunt recomandate, de regula, pentru spatiile industriale mari si nu se gasesc foarte des in locuinte. Procesul de functionare este simplu, se pompeaza aer cald printr-o retea de conducte care au fost instalate sub pardoseala.

Atunci cand vorbim despre incalzirea cu agent termic lichid, vorbim despre cea mai eficienta metoda dar si cea mai economica din punct de vedere al costurilor. Procesul de functionare se aseamana cu cel al incalzirii cu aer, doar ca aerul este inlocuit cu agent termic lichid, de regula apa. Trebuie sa stiti ca apa este incalzita la o temperatura mai mica (30-35 grade Celsius) in comparatie cu alte sisteme cum ar fi un calorifer clasic, a carui temperatura poate ajunge si la 70 de grade Celsius.

Incalzirea electrica este recomandata, de regula, in locuintele care au montate panouri solare pentru a functiona pe timpul zilei. Acest tip de incalzire este recomandata pentru locuintele cu suprafata mica, se instaleaza destul de repede, insa marele dezavantaj il reprezinta costurile pe termen lung. Acest sistem functioneaza prin montarea unei retele de conductori sub forma unor covoare mici din plastic, in care sunt incorporate rezistentele.

Avantajele si dezavantajele sistemului de incalzire prin pardoseala

Iata ce avantaje prezinta un sistem de incalzire prin pardoseala:

  • Ei bine, avantajul principal al sistemului de incalzire prin pardoseala il reprezinta faptul ca acesta distribuie incalzirea uniform, iar temperatura se pastreaza in toata incaparea, spre deosebire de sistemele clasice de incalzire prin radiatoare sau calorifere. Caldura este pastrata mai mult fata de sistemele clasice.
  • S-a dovedit ca, pe termen lung, incalzirea prin pardoseala este mai avantajoasa din punct de vedere financiar, iar consumul redus de energie poate aduce economii de pana la 30%.
  • Un alt avantaj este ca sistemul de inalzire prin pardoseala nu ocupa spatiu la fel ca cel clasic prin radiatoare si calorifere, nu mai exista tevi si va puteti bucura de tot spatiul din casa.
  • Rezistenta sistemului de incalzire reprezinta si ea un avantaj. Conform producatorilor, daca este pastrat in conditii optime, un astfel de sistem poate functiona zeci de ani. Chiar daca apare o defectiune, nu este necesar sa scoti toata pardoseala, ci doar locul in care s-a localizat problema. O singura piesa va fi inlocuita, iar sistemul va functiona iarasi perfect.

Bineinteles, sistemul de incalzire prin pardoseala prezinta si dezavantaje:

  • Principalul dezavantaj este ca incalzirea printr-un astfel de sistem se face mai lent atunci cand se foloseste apa cald si procesul poate dura cateva ore pana se obtine temperatura dorita. Desigur, utilizand un sistem de incalzire electric, totul poate dura o ora.
  • Este usor de inteles ca pardoselile din materiale ca betonul se pot incalzi greu, insa nu uitati ca atunci cand acestea se incalzesc, caldura va fi pastrata si eliberata in timp.
  • Un alt dezavantaj il pot reprezenta si costurile de intretinere mai ridicate. Nu se recomanda instalarea unei astfel de instalatii sub mobila, deoarece aceasta isi poate pierde din eficienta.

Cum sa instalezi corect sistemul de incalzire prin pardoseala

Ei bine, instalarea unui sistem de incalzire prin pardoseala este de doua feluri: instalare uscata si instalare umeda. Bineinteles, sistemele de incalzire electrice sunt mai usor de instalat decat cele cu agent termic lichid.

Instalarea uscata este un procedeu rapid si mai putin costisitor, pentru ca se foloseste direct in pardoseala.

Instalarea umeda dureaza mai mult si include inglobarea sistemului de conducte sau a covorului in sapa.

Nu uitati ca izolatia termica este si ea foarte importanta. Stratul de izolatie termica trebuie sa fie instalat sub intregul sistem de incalzire, pentru a reduce pierderile de caldura.

Sistemele de incalzire ce ofera un covor electric se instaleaza mult mai usor si mult mai repede decat cele cu agent termic lichid. Practic, tot ce aveti nevoie este de un kit complet care contine instrumentele de masurat si de taiat. Se urmaresc specificatiile din kit, iar fiecare kit trebuie sa contina cablu electric, plasa de suport, doza de instalare, tuburi de protectie, cablu de alimentare, senzori de pardoseala si un termostat. Trebuie sa stiti ca este nevoie de cel putin 5 cm de aer deasupra, pentru ca acest sistem sa functioneze in parametri optimi.

Montajul cablurilor este foarte important, pentru ca acestea trebuie montate la distante egale intre spire iar acestea nu trebuie sa se suprapuna sau sa se atinga. Este regula de baza atunci cand montati cablurile.

Pe de alta parte, montajul conductelor se poate face sub forma de melc sau serpuit, pentru a acoperi intreaga suprafata a pardoselei.

Pentru a incalzi o camera rece cu geamuri mari sau pereti exteriori, puteti alege montajul serpuit. Daca montati in aceste zone capatul de tur al conductei, veti obtine o distrubuire uniforma a caldurii.

Montajul in forma de melc ofera cele mai bune rezultate atunci cand vorbin de incalzire prin pardoseala cu agent termic lichid. Atunci cand alegeti aceasta aranjare, conductele de tur si cele de retur vor fi pozitionate una langa cealalta, pentru a permite distribuitea uniforma a caldurii pe toata suprafata podelei.

Senzorii pentru pardoseala trebuie sa ii montati in tuburi copex, obturate la capat, si la jumatatea distantei dintre doua spirale consecutive. Termostatele trebuie montate pe pereti care sa fie feriti de soare, pentru ca sistemul sa functioneze in conditii optime.

Iata care sunt lungimile recomandate (alimentare si retur de la distribuitor) pentru conductele sistemului de incalzire cu agent termic:

  • Conducta de 10 mm – maximum 80 m
  • Conducta de 14 mm – maximum 120 m
  • Conducta de 16 mm – maximum 120 m
  • Conducta de 18 mm – maximum 150 m
  • Conducta de 20 mm – maximum 150 m

Trebuie sa stiti ca tevile sunt conectate la fiecare port pe distribuitor si conductele trebuie sa fie cuplate la o sursa si un robinet de retur.

Mare atentie! Trebuie sa folositi conducte intregi, dintr-o bucata si sa evitati imbinarile. Daca nu puteti sa le evitati, folositi un racord pentru reparatii, pe care il infasurati in totalitate cu banda adeziva rezistenta la apa pentru prevenirea oxidarii si riscului de scurgeri.

Cand se toarna sapa, aceasta trebuie sa acopere tevile in totalitate, pentru a permite transferul de caldura. Grosimea minima a sapei trebuie sa fie de aproximativ 7 cm (5 cm sapa pe partea de sus a tuburilor), pentru a preveni fisurarea. Daca grosimea sapei este mai mare, riscati sa transformati stratul intr-unul izolator, iar incalzirea se va face foarte greu.

Instalarea unui sistem de incalzire prin agent termic lichid, se poate face in mai multe feluri:

  • Instalare pe grila de otel – atunci cand se instaleaza o grila de otel si conductele sunt fixate pe grila printr-un sistem de cleme
  • Instalare cu capse – tevile sunt asezate folosind capse ce se ataseaza pe izolatie
  • Instalare pe izolatie crenelata (placa cu nuturi) – conductele sunt fixate pe o grila de plastic, iar placile cranelate sunt asezate pe intreaga suprafata a podelei
  • Instalare pe sine de fixare si clips cui – se dau gauri in beton pentru fixarea sinelor, iar clipsurile cui de plastic se bat usor de-a lungul conductelor
  • Instalare pe sapa uscata – acest sistem se foloseste daca nu puteti ridica prea mult nivelul podelei, vine cu doua adancimi (25 mm si 15 mm) si conductele se monteaza pe canelurile de pe placile de difuzie

Distribuitorul de incalzire, poate fi montat oriunde, atata timp cat acesta este plasat la acelasi etaj unde se afla instalat sistemul de incalzire. Nu uitati sa il instalati intr-un loc usor accesibil, pentru a evita eventuale probleme pe viitor.

De regula, acest distribuitor se monteaza la aproximativ 60 cm deasupra podelei. Conductele se conecteaza la distribuitor folosind cuplaje Euroconus, compuse din surub de montare, compresie si adaptor.