Cum sa iti protejezi gradina de legume atunci cand vine sezonul ploios si este o cantitate prea mare de apa. Ce poti sa faci si care sunt bolile care pot aparea in urma cantitatilor prea mari de apa.
Prea multa apa la plante. In ce fel dauneaza?
Pentru gradina, ploaia este o adevarata binecuvantare. Plantele beneficiaza de apa, asa ca se vor dezvolta in mod corect si vor creste mult mai repede. Totusi, prea multa apa strica si ploaia in exces poate cauza nenumarate probleme unui gradinar. Asadar, trebuie sa stii cum sa iti protejezi gradina de legume.
Umezeala in exces poate cauza diferite boli care duc la degradarea frunzelor, a tulpinilor sau a fructelor. Mai mult, prea multa apa poate duce la ofilirea sau chiar la uscarea plantelor.
De asemenea, vremea extreme si o cantitate prea mare de apa va tine si insectele polenizatoare la departare, iar acest lucru afecteaza si productia de fructe sau legume. Dpa cum vezi, exista nenumarate dezavantaje cauzate de prea multa ploaie.
Ce boli pot aparea la plante daca ploua prea mult
Cum sa iti protejezi gradina de legume. Dupa cum am spus, din cauza nivelului de umiditate prea mare pot aparea o multime de boli care afecteaza plantele.
In primul rand, vorbim despre antracnoza. Am adus deja in discutie aceasta planta care afecteaza tomatele sau vita de vie, asa ca trebuie sa stii faptul ca poate afecta si alte plante din gradina ta. Antracnoza ataca pe frunze, lastari, flori si fructe.
Citeste si: Mucegai in pamant de flori. Cum sa scapi de aceasta problema
Fainarea este o alta boala des intalnita si cauzata de ploaia in exces. Aceasta se poate observa destul de usor si arata ca un praf alb. La inceput, o sa observi fainarea pe frunze, insa aceasta se va raspandi si pe lastari sau pe flori. De obicei, frunzele vor cadea, insa marea problema ramane faptul ca vantul poate raspandi boala destul de rapid.
Si focul bacterian poate aparea, iar aceasta boala este des intalnita la pomi fructiferi precum merii sau perii. De asemenea, cloroza ferica sau carenta de fier poate afecta plantele si le poate afecta radacinile ori frunzele.
Cum sa iti protejezi gradina de legume cand ploua in exces
Bineinteles, preventia ramane cea mai buna protectie pentru plantele din gradina ta, asa ca va trebui sa te concentrezi mai mult pe acest lucru. Asadar, ar fi indicat ca suprafetele unde cultivi legumele sa fie la un nivel mai ridicat, deoarece apa nu se va aduna si nu vor fi afectate.
In cazul in care este prea tarziu sa faci asta, ar trebui sa stii ca frunzele sau fructele bolnave trebuie indepartate si stranse de pe pamant, in cazul in care au cazut.
Bolile se raspandesc foarte repede intre plante atunci cand frunzele sunt ude, asa ca iti recomandam sa eviti culegerea fructelor sau legumelor. Mai mult, evita taierea ramurilor sau a tulpinilor. Poti face aceste lucruri doar dupa ce frunzele s-au uscat.
Citeste si: Cum sa construiesti un solar pentru legume in mod corect. Greseli pe care sa le eviti!
In acelasi timp, iti recomandam sa nu plantezi rasadurile prea apropiate, asa ca respecta distantele de plantare. Totodata, daca este prea tarziu sa faci asta, poti sa tai ramurile pentru a imbunatati circulatia aerului si pentru a scurta perioada de uscare.
Nu uita ca inainte de a indeparta ramurile sau tulpinile afectate ar trebui sa dezinfectezi foarfeca pe care o folosesti la taiere. Ar trebui sa o dezinfectezi si dupa folosire, pentru a nu raspandi bolile in gradina ta.
Dupa ce ai indepartat frunzele, tulpinile sau fructele afectate, ar trebui sa le distrugi. Nu de alta, dar nu vrei sa favorizezi raspandirea bolilor in gradina.