Cum sa iti pregatesti casa pentru iarna. 10 lucruri pe care sa le iei in considerare!
Cum sa iti pregatesti casa pentru iarna. 10 lucruri pe care sa le iei in considerare!

Cum sa iti pregatesti casa pentru iarna. 10 lucruri pe care sa le iei in considerare!


Sezonul rece se apropie cu pasi repezi, asa ca ar fi cazul sa te pregatesti pentru iarna. Totusi, nu uita nici de casa ta, pentru ca si aceasta are nevoie de pregatire pentru a te asigura ca o sa iti ofere tot confortul in lunile din sezonul rece.

Afla ce trebuie sa faci pentru a fi sigur ca si casa ta este pregatita de iarna! 10 lucruri pe care sa le iei in considerare si pe care nu ar trebui sa le ocolesti sub nicio forma.

Intretinerea centralei termice

Intretinere centrala termica
Intretinere centrala termica

La fel cum procedezi cu masina, trebuie sa iei in considerare si mentenanta centralei termice. Durata medie a unei centrale termice este de aproximativ 10 ani, insa daca ai grija de ea, poti prelungi aceasta perioada cu peste 50%.

Instalatia termica rezista si ea pana la 30 de ani, dar iarasi vorbim de o intretinere corespunzatoare. Mare atentie, acest lucru trebuie facut de o persoana autorizata, asa ca apelati la o firma specializata sau la un instalator autorizat.

Pentru a te asigura ca centrala termica va rezista cat mai mult timp, ai grija sa faci revizia anual, sa tii cont de recomandarile producatorului si sa ii faci revizia tehnica periodica la timp.

Aeriseste caloriferele

Aerisirea caloriferelor
Aerisirea caloriferelor

Nu vrei sa te prinda iarna fara sa ai caloriferele aerisite. Aceasta operatiune trebuie facuta inainte de sezonul rece, la cateva zile dupa ce instalatia de incalzire a fost pornita.

Trebuie sa stii ca ai nevoie de aerisirea caloriferelor pentru ca acestea sa functioneze corespunzator. Un calorifer care nu a fost aerisit se incalzeste doar partial si exista portiuni reci pe suprafata lui sau scoate zgomote din cauza aerului care nu a fost eliminat.

De asemenea, daca ai facut recent reparatii la centrala termica, asta inseamna ca presiunea a scazut, iar sistemul de incalzire nu va functiona la parametri optimi.

Inspecteaza acoperisul casei

Jgheaburi acoperis casa
Jgheaburi acoperis casa

Daca locuiesti la curte, nu ar fi rau sa inspectezi acoperisul casei, pentru ca pot aparea crapaturi si cand iti va fi lumea mai draga, apa se poate infiltra prin ele. Iti recomandam sa apelezi la o persoana specializata, nu de alta dar trebuie sa ai grija sa nu cazi.

Nu uita ca acoperisul ar trebui curatat si el de frunze, in cazul in care nu are panta. Frunzele mentin umezeala, asa ca ar fi indicat ca acoperisul tau sa fie perfect curat.

Verifica ferestrele casei

Adeziv sigilant pentru ferestre
Adeziv sigilant pentru ferestre

Ferestrele sunt extrem de importante, iar acestea trebuie inspectate atent inainte sa vina sezonul rece. De ce? Pentru ca pot aparea crapaturi pe langa ele, iar atunci cand este frig afara, vei avea si pierderi de caldura.

Drept urmare, inspecteaza ferestrele casei, iar daca vei vedea crapaturi pe langa ele, acestea trebuie astupate. Un adeziv sigilant pentru exterior este solutia, asa ca ar trebui sa rezolvi destul de repede. Nu costa o avere si iti poate aduce economii serioase.

Curata jgheaburile de frunze

Jgheaburi curatate de frunze
Jgheaburi curatate de frunze

Atunci cand vin persoanele specializate, ar trebui sa le ceri sa iti curete jgheaburile de frunzele uscate. De multe ori, acestea blocheaza burlanele, iar asta inseamna ca apa nu se va mai scurge. Pe timp de iarna apare inghetul si acest lucru s-ar putea sa reprezinte o mare problema.

Asa ca, apeleaza la o persoana autorizata sau curata-le tu singur in cazul in care inaltimea nu este prea mare. Vei vedea ca nu o sa mai ai nicio problema pe timp de iarna.

Inspecteaza burlanele casei

Burlan stricat
Burlan stricat

Burlanele sunt extrem de importante, mai ales in sezonul rece. Gandeste-te la faptul ca o sa creasca numarul de ploi si, implicit, si cantitatea de apa. Nu vrei ca apa sa balteasca la 10 cm de fundatia casei tale.

Nu uita ca un burlan nu costa atat de mult, asa ca daca ai vreunul spart, ar trebui inlocuit. O sa salvezi mai multi bani daca incepi cu lucruri marunte.

Robinetii exteriori trebuie inchisi

Robinet exterior in curte
Robinet exterior in curte

Robinetii exteriori sunt extrem de folositori in sezonul cald, atunci cand udam curtea. Insa, in sezonul rece, ne pot da adevarate batai de cap. De ce? Pentru ca atunci cand temperatura scade sub zero grade Celsius, robinetii ingheata si conductele se pot sparge.

Nu vrei sa te lovesti de aceasta problema atunci cand vine gerul, iar cel mai simplu lucru este sa inchizi robinetii exteriori. Strange si furtunele folosite pentru udat si baga-le la adapost.

Golirea sistemului de irigare

Sistem de irigare gradina
Sistem de irigare gradina

Exact cum ai procedat si cu robinetii de exterior, trebuie sa procedezi si cu sistemul de irigare. Prima metoda de a face acest lucru este golirea automata, insa poti face aceasta operatiune doar in cazul in care sistemul de irigat a fost proiectat cu supape automate de golire.

A doua metoda este sa golesti instalatia de apa de irigat folosind un compresor. Iti recomandam, totusi, sa apelezi la un expert pentru ca aceasta metoda consta in introducerea de aer comprimat la o anumita presiune.

Mulcirea gazonului

Mulcirea gazonului masina tuns iarba
Mulcirea gazonului masina tuns iarba

In loc sa strangi frunzele uscate cazute pe gazonul tau, nu ar fi o ideea rea sa treci cu masina de tuns iarba peste ele. Cercetatorii de la Universitatea din Michigan au studiat acest lucru si au ajuns la concluzia ca este mult mai bine decat sa le strangi.

Poti face acest lucru foarte simplu: scoate sacul in care este stransa de obicei iarba taiata si pur si simplu tunde toata iarba, fara sa mai cureti frunzele uscate. Nu uita ca pentru a duce aceasta operatiune la bun sfarsit, trebuie sa treci de mai multe ori cu masina de tuns iarba peste ele.

Sa faci compost din frunzele uscate poate fi o optiune, atunci cand nu vrei sa faci mulcirea gazonului.

Nu tunde pomii, asteapta pana la primavara

Pomi tunsi
Pomi tunsi

Dupa ce toate frunzele au cazut, o sa fii tentat sa tunzi si pomii. Nu face acest lucru, pentru ca nu este cazul. Aceasta operatiune trebuie facuta atunci cand iarna este pe sfarsite si se apropie primavara.

Nu uita ca daca o sa faci acest lucru, s-ar putea sa produci pagube serioase pomilor atunci cand vine gerul. Ai rabdare pana ce vine primavara si o sa poti tunde pomii abia atunci!

Curata hornul casei

Curatare horn casa
Curatare horn casa

Inainte sa faci primul foc din sezonul rece, trebuie sa te asiguri ca ai curatat hornul. Nu uita ca acesta trebuie sa fie curat, pentru a putea preveni incendiile sau pentru a impiedica dioxodul de carbon sa isi faca loc in casa ta.

Bineinteles, apeleaza la un expert cosar. Nu are rost sa te aventurezi singur sa faci acest lucru, cel mai bine apelezi la o persoana autorizata care stie ce face.