Cum sa iti dai seama daca legumele cumparate sunt proaspete
Cum sa iti dai seama daca legumele cumparate sunt proaspete

Cum sa iti dai seama daca legumele cumparate sunt proaspete


Cum sa iti dai seama daca legumele cumparate sunt proaspete si care sunt semnele la care trebuie sa fim atenti. Nu de alta, dar legumele proaspete sunt mult mai bune pentru consum si au un gust mult mai bun.

De ce trebuie sa consumam fructe sau legume cat mai proaspete?

Legume
Legume

Cum sa iti dai seama daca legumele cumparate sunt proaspete. Legumele proaspete nu numai ca au un gust mai bun, dar sunt si mai sanatoase pentru consum. Studiile au aratat ca legumele iti pot pierde din valoarea nutritionala imediat dupa ce au fost culese.

De exemplu, spanacul poate sa piarda 80-90% din vitamina C pe care o contine, in mai putin de 24 de ore de cand a fost cules. Tocmai de aceea, este important sa consumam legumele cat mai proaspete.

Citeste si: Cum sa deosebesti rosiile naturale (bio) si fara chimicale, de cele coapte artificial

Trebuie sa intelegi faptul ca atunci cand ne referim la fructe sau legume proaspete nu vorbim neaparat de momentul coacerii. Spunem asta pentru ca unele legume sau fructe sunt culese mult mai devreme, inainte sa se coaca, pentru ca acest proces sa aiba loc in timpul transportului catre punctele de desfacere.

Spre exemplu, bananele sau avocado sunt culese atunci cand sunt verzi, insa pana cand ajunga pe rafturile din supermarket acestea se vor fi copt deja. Totusi, asta nu inseamna ca mancam fructe sau legume proaspete!

Nu spunem ca este un lucru rau, insa aceste fructe sau legume contin mai putine substante nutritive atunci cand sunt cumparate si consumate. Daca vei cumpara legume sau fructe de sezon, lucrurile stau altfel si acestea au o valoarea nutritionala mai mare.

Cum sa iti dai seama daca legumele cumparate din supermarket sunt proaspete

Cum sa iti dai seama daca legumele cumparate din supermarket sunt proaspete
Cum sa iti dai seama daca legumele cumparate din supermarket sunt proaspete

Nu toata lumea poate sa isi cultive propriile legume sau pomi fructiferi, iar noi intram in aceasta grupa. Tocmai de aceea, am decis ca ar fi bine sa stim cum sa alegem alimentele, pentru ca acestea sa fie cat mai proaspete si cat mai bune pentru consum.

In primul rand, trebuie sa le inspectam cat mai atent, pentru ca o inspectie vizuala ne poate spune destul de multe. Atunci cand alegi fructele sau legumele, asigura-te ca acestea nu au lovituri, pete negre sau urme de mucegai.

Cum sa iti dai seama daca legumele cumparate sunt proaspete. Pielita incretita si frunzele ofilite sunt indicii ca fructele sau legumele sunt vechi. Legumele sau fructele proaspat culese vor fi verzi la capatul de unde au fost rupte, asa ca va fi destul de simplu sa iti dai seama.

Citeste si: Tratamente bio la legume. Cum sa prepari insecticide naturale pentru gradina ta

Si testul mirosului este esential, deoarece legumele sau fructele proaspete vor mirosi a… proaspat! Spre exemplu, varza proaspata are un miros aparte, asa ca nu poti da gres cand le cumperi. La fel si cu castravetii sau rosiile. Asadar, data viitoare miroase produsele inainte sa le cumperi.

Bineinteles, cel mai bun test este cel pe care il faci cu ajutorul degetelor. Verifica textura fructelor sau a legumelor. Acestea nu trebuie sa se simta la fel ca un cauciuc, asa ca daca pipai produsele si acestea sunt moi ori un pic unsuroase, inseamna ca nu sunt proaspete. Este un pas important daca vrei sa stii cum sa iti dai seama daca legumele cumparate sunt proaspete.

Daca vrei sa cumperi ardei, castraveti, dovlecei, rosii, ciuperci sau salata, acestea trebuie sa fie tari la atingere si sa nu aiba urme de incretituri. In caz contrar, vorbim despre produse care au stat prea mult pe tarabe sau prea mult pe rafturile din supermarket.