Cum sa infiintezi o livada de nuci, tinand cont de particularitatile acestui tip de arbore ce este considerat dificil. Te vom invata care este locul ideal de infiintare, dar si de ce nu va avea vecini din alte specii. Afla si care este perioada ideala a plantarilor.
Particularitatile culturii de nuci
Particularitatile culturii de nuci sunt cu adevarat deosebite, acest tip de arbore fiind considerat de toti pomicultorii, nu doar de catre expertii nucicultori, unul dificil.
Probabil ai mai auzit la bunici ca unde exista nuc nu mai creste nimic. Aveau dreptate! Nucul elibereaza in sol o substanta inhibatoare de crestere. Se numeste juglona si va avea efect negativ asupra multor culturi, inclusiv asupra celor de legume, cat si asupra merilor mai pretentiosi.
Substanta isi va face efectul pe intindere mare, de aproximativ 25-60 de metri. Asta inseamna ca alegerea locului de infiintare a livezii trebuie sa fie foarte bine calculata pentru ca nimic nu va mai creste in apropierea ei. Deci, nu este recomandata cresterea nucilor intr-o gradina.
Cat despre acest tip de arbore, trebuie mentionat faptul ca prefera un sol lutos-nisipos fertil, cu ph intre 6-6,5.
Daca ne gandim la un randament foate bun, atunci o astfel de livada ar trebui infiintata intr-o zona unde temperatura medie anuala este cuprinsa intre 9-10 grade Celsius. Temperaturile negative vor avea efecte nedorite asupra arborilor.
De asemenea, au nevoie si de umiditate constanta. Seceta ii poate distruge, deci este nevoie de irigare in astfel de situatii.
Perioada ideala a plantarilor
Expertii nucicultori ne invata ca exista doua perioade propice cand se pot infiinta livezi de nuci.
Prima dintre ele este toamna, mai exact de la mijlocul lunii octombrie- inceputul lui noiembrie, adica in perioada de repaus a pomilor. Daca solul nu ingheata, plantari se pot face si iarna.
A doua perioada este in intervalul martie – prima decada a lunii aprilie (cand solul nu mai este inghetat).
Cea mai buna perioada de infiintare a unei culturi, ramane, insa, prima varianta, pentru ca atunci umiditatea din sol este foarte ridicata.
Cum sa infiintezi o livada de nuci. Moduri de infiintare
Inainte de plantarea propriu-zisa, trebuie sa pregatesti solul. Acesta trebuie desfundat la o adancime de 50-60 de centimetri cu ajutorul unui plug reversibil. Dupa aceea, terenul trebuie arat la o adancime de 30 de centimetri, iar apoi se niveleaza prin discuire.
Urmatorul pas este pichetarea terenului. Concret, va trebui sa marchezi pe sol cu ajutorul pichetilor locurile unde vor fi plantati nucii. Operatiunea se impune doar in cazurile, cum este si cel de fata, cand este vorba de o livada nou infiintata.
Distanta de plantare este dictata de soi. Pentru cele mai putin viguroase, este recomandata distanta de 6 metri intre plante si 7 metri intre randuri.
La soiurile viguroase este nevoie de 9 metri intre plante si 10 metri intre randuri.
In acele livezi in care exista soiuri diferite de nuci se va respecta o distanta de 8 metri intre plante si 9 metri intre randuri.
Exista doua moduri diferite de infiintare a unei culturi de nuci: prin puieti si prin seminte.
Daca alegi varianta I, primul lucru pe care il faci, dupa ce ai ales perioada de infiintare, asa cum am explicat anterior, este sa pregatesti gropile in care le fixezi. Saparea se face mecanizat, cu ajutorul unui motoburghiu sau manual (va cere mult mai mult efort decat prima varianta).
Citeste si: Cum sa plantezi un nuc folosind nuca pe post de samanta
Fiecare groapa va trebuie sa aiba latimea de cel putin 60 de centimetri si o adancime de cel putin 70 de centimetri. Ceva mai mari trebuie sa fie daca infiintarea se face pe un sol argilos. In acest caz, fiecar groapa va trebui sa aiba dimensiunea de aproximativ 120 x 120 de centimetri si adancimea de 80 de centimetri.
Inainte de a fi fixate in sol, radacinile puietilor trebuie fasonate. Acest lucru presupune ca radacinile principale se scurteaza cu aproximativ 30 de centimetri. Cele secundare se vor scurta cu doar 10 centimetri.
Operatiunea de scurtare se face cu ajutorul unei foarfeci speciale de gradinarit care este bine ascutita si care a fost dezinfectata in prealabil.
Radacinile uscate sau care par afectate de mucegaiuri sau alte probleme vor fi indepartate prin taiere.
Urmeaza apoi mocirlirea. In groapa in care se va fixa radacina se va pregati mocirla alcatuita din apa, sol maruntit si gunoi de grajd. Amestecul va ajuta radacina proaspat taiata sa se vindece mai rapid si o ajuta sa se dezvolte mai repede.
Dupa ce groapa a fost pregatita in acest fel, urmeaza fixarea. Zona de trecere din radacina si tulpina trebuie sa fie pozitionata la aproximativ 4 centimetri deasupra solului. Radacina se acopera cu pamant si se taseaza usor cu piciorul ca sa nu-i faci si mai rau, fiind proaspat taiata. Se adauga doua galeti de apa si apoi groapa este umpluta cu pamant. Se taseaza din nou cu piciorul.
La baza se face un musuroi de pamant care trebuie sa fie inalt de aproximativ 30 de centimetri.
A doua varianta pe care o ai pentru infiintarea livezii de nuci este, dupa cum am mentionat deja, cea prin seminte.
In acest caz este necesar sa folosesti nuci inca verzi pe care le-ai luat direct dintr-un copac.
Ca sa te asiguri ca semintele sunt de calitate, va trebui sa inmoi nucile in apa pana cand observi ca invelisul este moale. Daca il poti indeparta usor, inseamna ca samanta este de calitate.
Inainte de plantare, acestea trebuie tinute la umezeala moderata si racoare (4 grade Celsius). Poate fi vorba despre o groapa cu nisip umed sau frigider. Dupa cel mult 120 de zile, o sa observi un mic lastar. Inainte de plantare, vor trebui scoase din mediul umed pentru aproximativ 7 zile.
Noua plantuta se va fixa in gropi de 5-7 centimetri. Ai grija ca lastarul sa fie pozitionat in sus si sa fie acoperit cu pamant.
Nucii intra pe rod dupa 5-8 ani de la plantare. De productia maxima te vei putea bucura la 10 ani de la plantare.