Cum sa plantezi un nuc folosind nuca pe post de samanta
Cum sa plantezi un nuc folosind nuca pe post de samanta

Cum sa plantezi un nuc folosind nuca pe post de samanta


Cum sa plantezi un nuc. Iata cum poti sa faci si tu asta in gradina ta, folosind nuca pe posta de samanta. Nu trebuie sa fii un expert in gradinarit, iar aceasta este cea mai ieftina varianta, in cazul in care nu vrei sa cumperi puieti de pepiniera.

Cum sa alegi nucile pentru samanta

Cum sa plantezi un nuc. Nuci verzi
Nuci verzi

Cum sa plantezi un nuc. Cu toate ca pare greu de crezut, sa plantezi si sa cresti un nuc este cea mai usoara operatiune. Nucul nu necesita foarte multa ingrijire si poate creste in foarte multe tipuri de sol.

Citeste si: Cum sa varuiesti pomii fructiferi in mod corect

Marele dezavantaj cand folosesti o nuca pe post de samanta este ca nucul rezultat nu va da roade pentru primii 7-10 ani. Daca nu ai rabdare sa astepti atat, atunci iti recomandam sa cumperi un nuc dintr-o pepiniera.

Primul lucru pe care trebuie sa il faci, este sa gasesti nuci proaspete. Asadar, iti recomandam sa le culegi chiar tu, pentru ca cele din comert sunt procesate, pentru a nu incolti. Drept urmare, nucile trebuie sa fie netratate, iar miezul de nuca nu trebuie supus caldurii.

Poti alege si nuci verzi, insa trebuie sa stii ca va trebui sa le sctori coaja verde. Desigur, iti recomandam sa folosesti niste manusi, pentru ca altfel va trebui sa inveti si cum sa iti cureti mainile. Ar fi bine sa folosesti nucile verzi care au cazut din pom in perioada toamnei.

Cum sa pregatesti nucile pentru plantare

Cum sa plantezi un nuc. Nuca pe post de samanta
Nuca pe post de samanta

Cum sa plantezi un nuc. Dupa ce ai selectat cateva, nucile trebuie tinute intr-un mediu umed, pentru 90-120 de zile. Pentru a rodi, nucile trebuie sa stea intr-un mediu umed si rece, inainte ca acestea sa revina la viata din starea vegetativa.

Inainte de a pune nucile intr-un mediu umed, trebuie sa le tii in apa pantru 48-72 de ore.

Citeste si: Fertilizare pomi fructiferi. Cum sa o faci si ce ingrasamant sa folosesti

Daca vorbim despre o cantitate mica de nuci, acestea pot fi tinute in nisip umed sau intr-o punga de plastic pe care poti sa o depozitezi in frigider sau intr-un alt loc unde temperatura este intre 2 si 5 grade Celsius.

In cazul in care vrei sa iti faci o livada de nuci si va trebui sa pregatesti o cantitate mai mare de nuci pe post de samanta, iti recomandam sa faci o groapa adanca de pana la 0.5 metri.

Groapa trebuie umpluta alternand cu un strat de nuci si unul cu nisip, frunze sau mulci, care sa nu aiba o grosime mai mare de 5 cm. Ar fi bine sa acoperi groapa cu o plasa care sa tina rozatoarele la departare.

Cum sa plantezi un nuc in gradina ta

Nuca incoltita
Nuca incoltita

Cum sa plantezi un nuc. Peste 12-15 saptamani, nucile pe care tu le-ai depozitat ar trebui sa germineze. Nu te astepta ca toate sa germineze, pentru ca doar 50% vor face asta. Dupa ce au trecut 90-120 de zile, nucile trebuie scoase din mediul rece pentru a fi pregatite pentru plantare.

Nu o sa le plantezi imediat, o sa mai astepti inca o saptamana. Nu uita ca nucile trebuie mentinute umede inainte de plantare.

Dupa ce a trecut perioada, nucile trebuie plantate la o adancime de doar 5-7 cm, iar apoi acoperite cu pamant.

In cazul in care vrei sa plantezi mai multi nuci, mentine o distanta de 4 metri intre gropi. Desigur, poti planta cate doua sau trei nuci in aceeasi groapa, insa mentine o distanta de 20 cm intre acestea.

Rasad de nuc
Rasad de nuc

Cum sa plantezi un nuc. Nucile se pot planta primavara, insa ai grija sa alegi un sol argilos, bine drenat si sa eviti pantele abrupte ori varfurile dealurilor.

Citeste si: Solutii anti-inghet pomi fructiferi. Cum sa ii protejezi de ger

Pentru urmatorii doi ani, chiar daca a rasarit sau nu, nucul trebuie udat ocazional. Desigur, udatul saptamanal este cea mai bune optiune pentru nucii tineri, insa poti reduce cantitatea cat timp nucul a rasarit si creste. Trebuie sa uzi nucul doar cand solul s-a uscat, iar udarea frecventa poate sa dauneze.

Dupa ce au trecut 2 sau 3 ani, nucul trebuie udat doar atunci cand este foarte cald afara sau pe timpul secetei. Ar fi bine sa cureti si plantele care pot aparea pe suprafata solului, asa ca invata si cum sa combati buruienile.