Cum sa inchei o asigurare facultativa pentru locuinta. Unde se face si cat costa
Cum sa inchei o asigurare facultativa pentru locuinta. Unde se face si cat costa

Cum sa inchei o asigurare facultativa pentru locuinta. Unde se face si cat costa


Cum sa inchei o asigurare facultativa pentru locuinta, polita care te salveaza de probleme in cazul in care casa sau apartamentul tau sufera distrugeri partiale  sau totale din cauza calamitatilor naturale sau apar diferite accidente nefericite, cum ar fi un posibil incendiu. Afla cat te costa si unde poti face o asigurare de acest gen.

Ce este asigurarea facultativa a locuintei

Asigurare facultativa pentru locuinta
Asigurare facultativa pentru locuinta

Asigurarea facultativa a locuintei este acea protectie financiara pe care o are proprietarul ei in cazul in care casa sau apartamentul are de suferit de pe urma unui dezastru natural sau a unui accident. Polita este, practic, garantia pe care o avem in cazul in care spatiul  de locuit este distrus, partial sau total, in urma unui cutremur, a unei alunecari de teren, cat si in urma inundatiilor, incendiilor sau a altor catastrofe.

Protectia financiara are in vedere nu doar locuinta in sine, cat si bunurile din ea. Cei care se gandesc sa incheie una, trebuie sa stie ca se pot adauga si clauze speciale, personalizate de la caz la caz. 

Asigurarea se incheie cu una dintre companiile de profil care se afla pe piata acum.

La acest capitol, Romania ocupa locul rusinii in topul tarilor europene care isi asigura locuintele. Doar 19% din totalul locuintelor sunt in acest moment asigurate, in contextul in care legea impune o asemenea regula, plus ca cei care cumpara un spatiu de locuit prin banca fac acest lucru automat (este vorba despre cele cumparate dupa anul 2004).

In linii mari, polita este disponibila in doua forme:

–  asigurare obligatorie PAD 

– asigurare facultativa a locuintei.

Prima dintre ele este, de fapt, obligatorie prin lege. Trebuie sa stii, insa, ca nu acopera atat de multe daune cum o face cea de-a doua – asigurarea facultativa a locuintei, dar niciuna dintre ele nu o exclude pe cealalta.

Ce acopera asigurarea facultativa a locuintei. Cum am mentionat deja, asigurarea obligatorie PAD este obligatorie prin lege si este si destul de limitata. Locuinta va fi protejata in caz de cutremur, alunecari de teren sau inundatii.

Cat costa o asigurare facultativa pentru locuinta

Incendiu
Incendiu

O astfel de asigurare acopera pana la limita de 20.000 de euro, respectiv 10.000 euro. Suma este calculata in functie de tipul constructiei, indiferent daca valoarea acesteia este mai mare.

Asigurarea facultativa a locuintei este net superioara celei prezentate anterior. Acesta va acoperi si incendiile, exploziile, furturile sau vandalizarea spatiului de locuit.

Un alt avantaj al unei asemenea asigurari este si ca ce pot adauga clauze speciale, in functie de nevoile solicitantului. Se pot asigura, spre exemplu, inclusiv instalatiie si diferitele aparate din casa. O astfel de polita iti protejeaza inclusiv anexele casei, cum sunt si garajul, boxa sau camera tehnica.

Cat costa o asigurare. Din acest punct de vedere piata romaneasca este destul de ofertanta, tarifele fiind calculate in functie de riscul asiguratorului de a depune o cerere de despagubire, riscul fiind evaluat in functie de istoricul revendicarilor asociate cu locuinta, starea ei si cartierul in care se afla.

Exista doua tipuri de locuinte: de tip A  si de tip B.

Cele mai multe de pe teritoriul tarii noastre sunt de tip A, dar in mediul rural mai sunt intalnite si din cealalta categorie, adica tip B

Cei care vor incheia o asigurare obligatorie PAD pentru o locuinta de tip A vot plati 20 de euro pe an, iar cei care au o locuinta de tip B vor plati cu 10 euro in minus. 

Este evident ca cei care vor dori o asigurare facultativa a locuintei vor plati mai mult, acest lucru fiind calculat si in functie de clauzele speciale.

Ce trebuie sa faci inainte de a incheia o asigurare

Broker de asigurare
Broker de asigurare

In primul rand, asigura-te ca te adresezi unei companii de incredere. Nu incheia polite cu firme care nu prezinta incredere, necunoscute pe piata, fara multi ani de experienta in domeniu,

Alege pachetul de asigurare facultativa a locuintei care ti se potriveste cel mai bine, nu neaparat pe cel mai scump.

Este indicat sa mergi personal la companie sa inchei asigurarea. Evita sa faci acest lucru online pentru a elimina orice risc de a fi pacalit. Fa acest lucru doar in cazul in care cineva de incredere de la firma de asigurari iti sugereaza metoda amintita.

Citeste si: Cum sa cresti valoarea unei case pe care vrei sa o vinzi

In cazul in care vei ave nevoie de banii de pe asigurare, trebui sa stii ca intai se va face o evaluare a agubelor inregistrate, dupa care, in cel mai scurt timp, proprietarul pagubit va intra in posesia sumei prevazute in contractul semnat.

Unele companii ofera clientilor sai inclusiv posibilitatea de a sta cazati 5 zile la hotel pana cand pana se va gasio locuinta cu chirie. Costul ei va fi acoperita de asigurare timp de pana la 3 luni, clientii avand libertatea sa aleaga tata hotelul pentru cele cinzi zil, cat si locuinta in care vor sta pentru urmatoarele trei luni.