Cum sa folosesti zat de cafea in gradina ta
Cum sa folosesti zat de cafea in gradina ta

Cum sa folosesti zatul de cafea in gradina ta


Zat de cafea. Cum sa folosesti zatul de cafea in gradina ta. Daca esti consumator de cafea, atunci nu mai arunca zatul pentru ca o sa iti aratam cateva metode de a il folosi. Zatul are si alte intrebuintari, asa ca o sa vezi care sunt beneficiile pentru legume sau flori.

Cum sa folosesti zatul de cafea in gradina ta – Cuprins:

Cum sa folosesti zat de cafea in gradina ta

Conform unui studiu, peste 80% din adulti consuma cafea, iar asta inseamna un singur lucru: raman cantitati imense de zat de cafea.

Daca iti place sa consumi cafea turceasca sau ai un espressor in casa, atunci cu siguranta si tu strangi saptamanal o cantitate insemnata de zat.

Din fericire, exista o multime de cai pentru a refolosi zatul de cafea, iar acest lucru se poate face chiar in gradina ta.

Iata cum mai poate fi folosit zatul de la cafea si ce poti face cu el pentru legumele sau florile tale.

Zat de cafea compost
Zat de cafea compost

In cazul in care obisnuiesti sa faci compost, trebuie sa stii ca zatul poate fi folosit impreuna cu resturile organice din bucatarie.

Conform expertilor, zatul echilibreaza Ph-ul din compost, dar si ajuta resturile de mancare sa se descompuna mai repede.

Zatul ajuta si atunci cand compostul pe care il faci miroase foarte urat. Stim cu totii ca resturile de mancare putrezite miros urat, insa daca adaugi zat de cafea, acesta va absorbi mirosul.

Zat de cafea fertilizator natural
Zat de cafea fertilizator natural

Zatul de cafea poate fi folosit si ca fertilizator in gradina. In loc sa cumperi fertilizator de la magazinele de specialitate, poti strange zat de cafea, iar apoi sa il presari pe pamantul din jurul florilor sau legumelor.

Totusi, trebuie sa intelegi ca efectele nu se vor vedea imediat, insa zatul este o sursa extrem de buna de azot.

Mai mult, te va ajuta sa sporesti capacitatea de retinere a apei, iar in acelasi timp sa aerisesti substratul.

Mai poti folosi zatul si in urmatorul fel: amesteca un pic de zat cu apa calda, pune lichidul intr-un recipient, iar apoi pulverizeaza solutia pe frunzele plantelor. Este un alt mod de a fertiliza plantele.

Seminte plantate
Seminte plantate

Surprinzator, zatul de cafea poate fi amestecat cu diferite seminte, inainte de a le semana. Substanta le va incuraja cresterea, deoarece hraneste solul si tine la distanta daunatorii.

Zat de cafea insecticid natural
Zat de cafea insecticid natural

Zatul tine la departare si insectele. Cu toate ca oamenilor le place mirosul de cafea proaspat facuta, insectele sunt de alta parere. Zatul are un miros care tine la departare insectele precum tantarii, furnicile, dar si melcii.

Practic, poti folosi zatul de cafea ca un insecticid natural. Pune zat in apa cu care uzi florile sau legumele, iar mediul o sa devina de nelocuit pentru insecte sau larvele acestora. Totodata, poti pune o tava de cafea la geamuri pentru a tine insectele la departare.

Rame in pamant
Rame in pamant

Ramele iubesc zatul de cafea, iar acestea sunt foarte bune in gradina ta pentru ca ajuta apa sa ajunga la radacinile plantelor. Mai mult, zatul este un bun ingredient pentru obtinerea vermicompostului.

Ramele pot consuma zat fara nicio problema, iar acesta le va ajuta sa traiasca mai mult si le va ajuta sa atraga si alte „rude” in gradina ta.

Pisica in flori
Pisica in flori

Zat de cafea. Daca pisica ta are prostul obicei de a se tolani prin flori sau prin plantatia de legume, atunci foloseste zat pentru a le indeparta de acolo.

Pur si simplu amesteca zat cu coji de portocale si pune in jurul plantelor. Atunci cand vor simti mirosul, pisicile isi vor cauta de lucru in alta parte.