Cum sa folosesti turba pentru rasaduri si de ce este utila
Cum sa folosesti turba pentru rasaduri si de ce este utila

Cum sa folosesti turba pentru rasaduri si de ce este utila


Cum sa folosesti turba pentru rasaduri. Afla de ce este utila atunci cand vrei sa plantezi semintele si sa obtii rasaduri, dar si cum sa o utilizezi in mod corect pentru cele mai bune rezultate. Iata ce trebuie sa stii si de ce ar fi indicat sa o folosesti si tu.

Cum sa folosesti turba pentru rasaduri si de ce este utila – Cuprins:

Turba pentru rasaduri. Cum sa o utilizezi in mod corect

Turba pentru rasaduri
Turba pentru rasaduri

Cum sa folosesti turba pentru rasaduri. Daca si tu vrei sa plantezi semintele pentru rasaduri, atunci o sa iti explicam in randurile ce urmeaza de ce turba este utila, dar mai exact ce contine.

In primul rand, turba are un pH cuprins intre 5.5 si 6.5, ceea ce il face ideal pentru dezvoltarea viitoarelor plante. Daca substratul pe care il folosesti are un pH sub valoarea de 5, atunci germinarea semintelor poate fi afectata.

Totodata, marele avantaj este ca turba are o granulatie fina, iar asa inseamna ca stratul cu care vei acoperi semintele va fi foarte usor, iar acestea vor germina fara prea mult efort. Mai mult, turba are deja ingrasamant si contine macronutrientii necesari plantelor si anume azot, fosfor si potasiu (NPK).

Datorita aditivilor de umecatare, umiditatea va fi mentinuta mult mai bine, iar asta va permite semintelor sa germineze mai repede. Asadar, vei crea un mediu perfect pentru viitoarele plante.

Turba pentru rasaduri este sterila, ceea ce inseamna ca vei reduce si riscul de aparitia al bolilor. Pe langa asta, aerarea va asigura oxigenarea radacinilor si va permite rasadurilor sa se dezvolte sanatos.

Rasaduri
Rasaduri

Pentru a folosi turba in mod corect pentru rasaduri, primul pas va fi sa o uzi foarte bine pana la omogenizare. Atunci cand strangi putina turba in mana trebuie sa curga cateva picaturi de apa.

Dupa aceea, turba se va pune in tavitele alveolare si urmatorul pas va fi sa pui semintele, insa la o distanta de cel putin un centimetru pentru a permite viitoarelor plante sa se dezvolte si sa aiba acces la lumina.

Stratul de turba cu care acoperi apoi semintele nu trebuie sa fie foarte mare, asa ca nu ar trebui sa depaseasca 0.5 cm. Cu cat pui semintele mai adanc cu atat vei intarzia si aparitia plantelor.

Citeste si: Cum sa faci calirea rasadurilor si care sunt pasii

Bineinteles, dupa ce ai pus semintele, tavitele alveolare trebuie acoperite cu o folie alimentara pentru a mentine umiditatea optima, dar in acelasi timp si caldura. Totusi, nu uita sa scoti acea folie timp de cateva ore pe zi pentru a evita aparitia mucegaiului.

Dupa ce plantele au rasarit folia se va scoate in totalitate, iar plantele vor putea sa creasca sanatos. Apoi, tot ce va trebui sa faci va fi sa pui plantele intr-un loc luminos unde vor putea creste fara probleme.

La final, iti mai spunem ca este foarte important si cum alegi turba pentru radaduri. Pe eticheta produsului respectiv vei gasi informatii legate de pH-ul acesteia, dar in acelasi timp si despre adaosurile de fertilizanti sau granulometrie. In functie de aceste detalii, vei putea alege turba potrivita pentru rasadurile tale.