Cum sa folosesti sare Epsom pentru rosiile din gradina
Cum sa folosesti sare Epsom pentru rosiile din gradina

Cum sa folosesti sare Epsom pentru rosiile din gradina


Sare Epsom. Iata cum sa folosesti si tu acest ingredient pentru rosiile plantate in gradina ta si la ce te poate ajuta exact. Poate ca nu ai auzit de multe ori de sarea Epsom asa ca o sa iti spunem si ce este, dar mai ales ce poate face pentru tomatele tale.

Cum sa folosesti sare Epsom pentru rosiile din gradina – Cuprins:

Ce este si ce poate face sarea Epsom pentru plantele tale

Sare Epsom
Sare Epsom

Sarea Epsom sau sarea amara este un compus mineral pur de magneziu si sulfat. Poarta numele de Epsom pentru ca a fost descoperita intr-un izvor din orasul Epsom din Anglia in anii 1600.

De atunci, a fost folosita pentru a trata nenumarate afectiuni la oameni, animale, dar a fost folosita si in gradina.

Din punct de vedere chimic, sarea Epsom contine 10% magneziu si 13% sulf, iar acesti nutrienti sunt esentiali pentru multe plante si joaca un rol esential pentru cresterea si dezvoltarea acestora.

Citeste si: Plasa pentru castraveti. Cum sa cultivi in mod eficient

Cu toate ca parerile sunt impartite printre gradinari, sarea Epsom poate oferi mai multe avantaje, iar principalul avantaj este ca magneziul imbunatateste capacitatea plantelor de a absorbi nutrienti precum azotul si fosforul, fara de care nu s-ar dezvolta in mode corect.

Totodata, magneziul prezent in aceasta sare Epsom poate face plantele mai verzi. Ati citit bine!

Acest lucru se intampla deoarece magneziul ajuta planta sa produca si clorofila, adica acel pigment de culoare verde care este esential in procesul fotosintezei. Energia luminoasa este transformata in energie chimica!

Rosii coapte
Rosii coapte

In acelasi timp, sarea amara contine doi micronutrienti folositori pentru plante, iar acestia sunt magneziul si sulful.

Desigur, acestia nu vor fi folositori tuturor plantelor, insa rosiile, ardeii sau trandafirii au nevoie de un nivel ridicat de magneziu pentru a se dezvolta, asa ca acestea vor beneficia din plin de aportul de magneziu.

In acelasi timp, aceasta sare Epsom poate tine departe melcii sau muschii, iar plantele care au primit acest ingredient minune vor fi lipsite de probleme. Desigur, nu vor indeparta toti daunatorii, asa ca va trebui sa folosesti si alte tratamente.

Citeste si: Cum sa previi caderea florilor la rosii. De ce se intampla acest lucru?

In cazul in care pH-ul solului este de peste 7.5, sarea Epsom te poate ajuta sa il neutralizezi. Multe plante se chinuie sa cresca in soluri alcaline, asa ca reducand nivelul pH-ului din sol, acestea se vor dezvolta in mod corect.

Sarea Epsom te ajuta sa echilibrezi nivelurile de nutrienti in anumite tipuri de soluri. Daca plantele tale nu se dezvolta cum trebuie si crezi ca e vorba de o deficienta de nutrienti in sol, atunci poate fi vorba de magneziu. Drept urmare, un aport de magneziu poate ajuta solul sa ramana sanatos.

Ar tebui sa stii ca sarea Epsom nu este buna in orice situatie. Sarea amara nu este recomandata a fi folosita ca si fertilizator principal, adica nu va oferi azot, fosfor si potasiu, adica elementele principale de care plantele au nevoie.

Aceasta sare nu contine absolut deloc acele elemente, asa ca sarea Epsom nu este un inlocuitor de fertilizator.

Cum sa folosesti sare Epsom pentru rosii

Flori de rosii
Flori de rosii

Sunt mai multe modalitati in care poti folosi sarea Epsom pentru rosiile din gradina ta. Prima metoda consta in dizolvarea a doua linguri de sare amara in 4 litri de apa. Foloseste aceasta solutie o data pe luna, intre irigarile obisnuite.

Totodata, aceasta sare Epsom poate fi folosita ca si tratament foliar pentru rosii. Amesteca aceleasi doua linguri de sare in 4 litri de apa, iar apoi pulverizeaza solutia pe plantele din gradina ta.

Citeste si: Schema tratamente salata verde. Cum sa le aplici la cultura din solar sau gradina

Ideal este sa faci acest lucru primavara, atunci cand frunzele noi se dezvolta, iar apoi sa o faci dupa ce rosiile au inflorit.

Mai poti folosi sarea Epsom direct in sol atunci cand plantezi rasadurile de rosii. Micronutrientii te vor ajuta sa imbunatatesti calitatea solului pentru tomatele din gradina, insa nu uita ce ti-am zis mai sus, faptul ca sarea amara nu va inlocui fertilizatorul!