Fibra nuca de cocos. Iata cum sa folosesti acest substrat pentru plantele din gradina ta si de ce este recomandat de expertii in gradinarit. Afla care sunt avantajele pe care le ofera pentru plantele tale.
Fibra de nuca de cocos. Cum sa o folosesti pentru rasaduri sau in gradina
In cazul in care nu stiai, acest substrat facut din fibra de nuca de cocos este extrem de folositor pentru ca retine apa, exact ca muschiul de turba.
Totusi, in comparatie cu acesta are un pH mai echilibrat si nu se descompune la fel de repede.
Iti mai spunem si faptul ca aceasta fibra vine, de fapt, de la coaja nucilor de cocos.
Fibra este disponibila in mai multe tipuri de texturi si forme, fiecare dintre ele servind la scopul pentru care a fost facut.
Citeste si: Compost ciuperci. Cum sa folosesti acest ingrasamant in gradina ta
In primul rand, vom vorbi despre cum poti sa folosesti acest substrat pentru plantele din gradina sau cele din ghiveci. Pentru a face acest lucru, iti sugeram sa cumperi o caramida facuta din aceasta fibra de nuca de cocos.
Pune caramida intr-un lighean mai mare sau intr-o roaba, iar apoi pune apa. O sa vezi ca odata ce ai adaugat apa, caramida isi va mari volumul de aproape 15 ori. Adauga apa, in jur de 6 ori volumul caramidei, iar apoi las-o sa absoarba timp de 10 minute.
Continua sa adaugi apa pana ce fibrele incep sa se despinda si incep sa semene cu pamantul umed. Dupa aceea, adauga nutrientii pe care vrei sa ii folosesti la plante, iar apoi amesteca acest substrat cu pamantul folosind o cazma, pana la o adancime de 30-60 cm.
Fibra de nuca de cocos poate fi folosita si atunci cand vrei sa pui rasaduri. Poti cumpara acele discuri speciale facute din acest material, care au un diametru de aproape 3 centimetri.
Aceste discuri isi vor mari volumul odata ce vor fi udate, asa ca for fi excelente pentru rasaduri deoarece le vor permite acestora sa isi dezvolte radacinile.
Metoda este destul de simpla, pentru ca trebuie doar sa pui samanta sau semintele in centrul acestui disc, iar apoi sa adaugi apa. O sa vezi ca discul o sa inceapa sa isi mareasca volumul si o sa se umfle.
Citeste si: Cum sa plantezi un lamai in ghiveci si cum il ingrijesti
Continua sa adaugi apa pe toata perioada de crestere, exact cum ai proceda si cu semintele puse in pamant. Dupa ce rasadurile au crescut, poti planta rasadurile direct cu aceste discuri, deoarece le vor ajuta pe parcursul cresterii.
Totusi, asigura-te ca radacinile vor putea sa iasa prin partea de jos a discului. Daca nu se poate, taie-l cu o foarfeca pentru a permite cresterea si dezvoltarea radacinilor.
Dupa cresterea radacinilor, acest disc din fibra de nuca de cocos va mentine umezeala si va ajuta plantele sa se mentina hidratate in mod constant.
Extrem de folositor pentru florile din ghiveci sau mulcire
Daca ti-a placut aceasta metoda cu discurile, o sa iti spunem ca mai exista un tip pe care il poti folosi deasupra pamantului din ghiveci.
Practic, iti va fi de ajutor pentru ca va preveni evaporarea apei din ghiveci, iar plantele tale for beneficia de umezeala pentru mai mult timp.
In cazul in care ai plante cataratoare, poti cumpara sau chiar sa faci un arac din acest material.
Exista acele rulouri de fibra de nuca de cocos pe care le poti folosi sa faci un arac sau sa imbraci o mica bara din plastic.
Atunci cand va creste, planta va incepe sa se agate de acest arac si in acelasi timp sa beneficieze si de umezeala mult dorita.
Suntem fani ai materialelor biodegradabile, pentru ca ne place sa protejam mediul inconjurator.
Dupa cum bine stii, majoritatea ghivecelor sunt facute din plastic, insa ce ai spune de unele facute din fibra de nuca de cocos.
Ei bine, acestea exista si sunt extrem de bune daca iei in considerare sa muti puietii sau rasadurile in alte ghivece mai mari pentru a continua cresterea. Ideea este destul de simpla: poti planta acel ghiveci din fibra in altul mai mare sau chiar in gradina.
Ghiveciul din fibra de nuca de cocos va mentine umezeala si va proteja radacinile pe masura ce acestea se vor dezvolta.
Mai mult decat atat, se va descompune in pamant, in timp ce plantele tale se vor adapta perfect in noul mediu.
Citeste si: Cum sa accelerezi cresterea gazonului din curtea ta
Mulcirea solului se poate face cu bucati de coaja provenite de la nuca de cocos. Avantajul oferit fata de stratul de mulci fabricat din bucati de lemn este ca cel din coaja este atifungic.
Poti folosi acest multi si pentru plantele de la interior, mai ales cela care cresc de obicei intr-un mediu popular. Este foarte folositor si pentru orhidee.