Compost ciuperci. Cum sa folosesti acest ingrasamant in gradina ta
Compost ciuperci. Cum sa folosesti acest ingrasamant in gradina ta

Compost ciuperci. Cum sa folosesti acest ingrasamant in gradina ta


Compost ciuperci. Ce este acest tip de ingrasamant si mai ales cum sa il folosesti in gradina ta. Pentru ce plante poate fi folosit acest amestec nutritiv si de ce ar trebui sa iti in considerare folosirea lui.

Compost ciuperci. Ce este si care sunt avantajele folosirii in gradina ta

Compost ciuperci
Compost ciuperci

Atunci cand vorbim de acest produs, trebuie sa stii ca nu este un ingrasamant facut din ciuperci. De fapt, acesta nu foloseste absolut deloc ciupercile, insa este facut pentru a fi utilizat la cresterea ciupercilor.

Acest mix special de compost este folosit de obicei doar la ciuperci, insa ar trebui sa stii ca poate fi folosit ca ingrasamant pentru plantele din gradina ta. Cel mai mare avantaj pe care il ofera este ca retine umezeala, iar acesta este un lucru bun pentru plante precum ferigile.

Mai mult decat atat, vei face si economie la apa, deoarece compostul reduce consumul cu pana la 50%. Daca vrei sa protejezi mediul si sa salvezi apa, atunci acest ingrasamant este ideal.

Citeste si: Plante companion. Cum sa protejezi legumele din gradina impotriva daunatorilor

In general, acest compost sau miceliul de ciuperci imbunatateste si structura solului pentru ca, de obicei, are la baza folosirea paielor. Acest ingredient ajuta la drenarea solului si imbunatateste solurile argiloase.

Totodata, compostul contine si azot, care va ajuta plantele sa se dezvolte in mod corect. De asemenea, contine si o multime de nutrienti necesari plantelor, iar acestea vor fi administrate treptat.

Compostul are si un nivel de calciu ridicat, iar acest element este esential pentru dezvoltarea fructelor si legumelor. Practic, te va ajuta atunci cand cultivi rosii, deoarece florile vor beneficia de acest aport si asta inseamna ca vei obtine si o recolta pe masura.

Citeste si: Determinare pH sol. Cum sa afli valoarea folosind otet si bicarbonat de sodiu

Poate suna ciudat, dar acest compost de ciuperci poate fi folosit pentru a mulci solul. Daca adaugi un strat de cativa centimetri, acesta va actiona ca un izolator si va tine radacinile la racoare pe timp de iarna, dar si la o temperatura mai mare in sezonul rece.

Pentru ca retine apa, stratul atrage si ramele. Acesta nu este un lucru rau, deoarece plantele pot beneficia de pe urma acestora pentru ca imbunatatesc structura solului, drenarea acestuia si ajuta radacinile plantelor sa extraga nutrientii din pamant mult mai bine.

Exista si cateva dezavantaje in folosirea acestui compost iar printre ele amintim un nivel de umezeala prea ridicat, nivel ridicat de sare, poate fi alcalin si nu contine microorganisme benefice.

Cum sa folosesti acest ingrasamant in gradina ta

Miceliu ciuperci
Miceliu ciuperci

Daca iei si tu in considerare sa folosesti compost de ciuperci in gradina ta, atunci ar trebui sa stii ca acesta trebuie amestecat cu pamant. Practic, vei avea nevoie de o parte compost de ciuperci si doua poarti pamant.

Poti folosi acest compost si pentru plantele din ghiveci pe care le tii in casa. Astfel, vei economisi apa si plantele vor beneficia de eliberarea treptata a nutrientilor. Totusi, ai grija sa adaugi cantitati mici de compost si asigura-te ca ghivecele au gauri pentru drenaj.

Bineinteles, plantele care iubesc solul mai uscat precum cactusul sau aloe vera, nu trebuie sa primeasca acest tip de ingrasamant.