Cum faci testul creson (hrenita) si de ce este necesar? Iata tot ce trebuie sa stii despre acest test dupa ce ai eliminat daunatorii si buruienile din pamant cu ajutorul pesticidelor, pentru a putea infiinta o noua cultura.
Ce este cresonul?
Cresonul (Lepidium sativum) sau hrenita este o planta erbacee legumicola anuala din familia cruciferelor, cu flori albe mici, cultivata in special pentru frunze. Acestea le poti intrebuinta ca salata sau condiment.
De asemenea, o poti folosi si pentru a testa solul care tocmai a fost dezinfectat cu produse chimice, pentru a observa daca este pregatit pentru a sustine o noua cultura. Asadar, testul creson te va ajuta.
Originara din Orientul Mijlociu, hrenita este planta cu cea mai scurta perioada de germinare. Nu este deloc pretentioasa, putand creste oriunde. Semintele de creson incoltesc la o temperatura ce variaza intre 10- 15 grade Celsius. Rasar in mai putin de 24 ore.
Citeste si: Cum sa cultivi creson chiar in gradina ta
Indiferent de motivul pentru care ai vrea sa cultivi aceasta planta, trebuie sa stii ca este necesar sa respecti anumite cerinte. In primul rand, trebuie sa ai grija ca semintele sa fie ferite de lumina in primele zile de la plantare. Astfel, este indicat ca vasul in care sunt puse semintele sa fie acoperit cu un carton.
Pentru a permite aerului sa patrunda in vas, trebuie sa gauresti din loc in loc suprafata cartonului. Germinarea semintelor dureaza maxim 3 zile. La 10-15 zile dupa germinare, se poate recolta. Daca iti doresti sa ai creson pe toata durata anului, atunci trebuie sa faci insamantari la interval de doua saptamani.
Cultivarea se face atat la scara industriala, cat si in gradinile familiale. Se preteaza si in cultura hidroponica, dezvoltandu-se foarte bine in apa usor alcalina. Planta poate fi cultivata in soluri fertile, nisipo-lutoase sau luto-nisipoase.
Pentru cultivarea hrenitei nu este nevoie neaparat de pamant. Poate creste si in vata, dar in acest caz trebuie recoltata imediat ce implineste o saptamana de la plantare, pentru a fi gustoasa si sanatoasa. Plantele rezista la temperaturi mai scazute, de primavara timpurie sau de toamna tarzie, dar nu rezista la inghet.
Avand in vedere ca recoltarea se realizeaza la 1-2 saptamani de la semanare, plantele sunt rareori atacate de boli sau daunatori. Cresonul are sistemul radicular dezvoltat superficial, la suprafaĊ£a solului.
Planta are nevoie de destul de multa apa, dar fara ca aceasta sa balteasca, de aceea cultivarea cresonului se face pe straturi inaltate. In perioadele secetoase se iriga cu cantitate totala de 250-300 mc apa/ha.
Cum sa faci testul creson pentru solul din gradina ta
Cum sa faci testul creson. Cultivarea de creson are doua avantaje: consumul alimentar si testarea solului. Cand vine vorba de consumul alimentar, trebuie sa stii ca planta te tine sanatos. Se poate utiliza doar in stare proaspata sub forma de salate sau ca si condiment pentru diferite mancaruri.
Este bogata in vitaminele A, B, K, C, saruri minerale calciu, fier, mangan, fosfor, precum si uleiuri eterice. AtenĊ£ie! Frunzele de creson nu pot fi uscate.
Citeste si: Distanta plantare vinete. Cum sa plantezi rasadurile ca un expert
Cel de-al doilea mare avantaj al cultivarii acestei plante este acela ca te ajuta sa descoperi usor daca pamanturile proaspat tratate cu pesticide sunt pregatite pentru infiintarea in bune conditii a unei noi culturi, fara ca plantele sa fie toxice pentru consum sau fara sa existe riscul ca ele sa moara.
Testul creson il poti face daca terenul pe care urmeaza sa-l cultivi a fost tratat cu pesticide (pentru eliminarea buruienilor si daunatorilor din sol) si vrei sa afli daca este gata pentru o noua insamantare.
Atunci cand faci dezinfectia pamantului este necesar sa respecti in totalitate instructiunile de pe ambalajul pesticidului, unde este specificata inclusiv perioada de pauza intre aplicarea tratamentului si perioada de repaus care trebuie tinuta pana la o noua infiintare.
Printre cele mai eficiente produse chimice pentru daunatorii din sol sunt Basamid granule si Nemasol 510. Ambele combat daunatorii, bolile si buruienile in cel mai eficient mod cu putinta. Insa solul trebuie verificat cu testul creson.
Pentru a putea infiinta o noua cultura pe locul ce tocmai a fost dezinfectat, este necesar acest test. Astfel, previi distrugerea culturii (tratamentul chimic putand afecta semintele semanate sau rasadul care moare la scurt timp dupa punerea in pamant).
Citeste si: Planta anticartite. Cum sa scapi de cartite in mod natural
Testul creson il faci prin punerea la germinat a semintelor in mostre de sol tratat cu pesticide. Semeni semintele la adancimea de aproximativ 0.5 cm. Ghivecele respective trebuie sa le pui la o temperatura optima, adica de 20-22 grade Celsius. Daca solul este bun, in maxim 4-5 zile trebuie sa apara plantutele.
Daca dupa acest termen, plantutele nu rasar, atunci solul tratat nu este bun pentru infiintarea unei noi culturi. Intr-o astfel de situatie, tot ce ai de facut este sa mai astepti inca 7 zile.
In tot acest timp, solul trebuie pastrat la o temperatura constanta si sa fie aerat cat mai bine. Apoi se repeta testul. De mentionat este ca nu poti infiinta o noua cultura pana cand cresonul nu apare in solul tratat.