Cum sa cultivi creson chiar in gradina ta
Cum sa cultivi creson chiar in gradina ta

Cum sa cultivi creson chiar in gradina ta


Cum sa cultivi creson in gradina ta. Creson este acea planta despre care se spune ca poate creste oriunde, fiind totodata cunoscuta si sub numele de piper de gradina sau iarba de piper.

Ce este cresonul?

Creson planta
Creson planta

Cum sa cultivi creson. Cresonul este o planta din familia cruciferelor si isi are originea in Orientul Mijlociu, de unde s-a extins in cele din urma atat in Asia, cat si pe Batranul Continent.

Mai interesant, este insa una dintre cele mai vechi plante, semintele ei gasindu-se chiar si in piramidele egiptene.

Citeste si: Calendarul gradinii de legume. Cum sa procedezi in fiecare luna a anului

In Antichitate, cresonul era folosit atat ca planta medicinala, cat si pe post de condiment, acesta avand un gust si un miros cu totul si cu totul special.

De asemenea, unii specialisti au ajuns la concluzia ca aceasta planta poate combate unele afectiuni digestive, cresonul fiind recomandat diabeticilor.

Cresonul mai poate fi utilizat si de catre cei care acuza stari de oboseala cronica, surmenaj sau chiar si depresie. Totodata, cresonul mai poate combate si lipsa poftei de mancare, limfalismul, bronistele, tuberculoza sau afectiunile pulmonare.

Cum sa obtii rasad de creson

Seminte de creson
Seminte de creson

Cum sa cultivi creson. Avand atatea proprietati, nu este de mirare ca foarte multi oameni isi doresc sa cultive creson. Iar procesul de cultivare nu este deloc unul dificil, fiind nevoie de o investitie minima de efort. Gasesti seminte de creson si la eMag.ro.

Semintele de creson au o mare viteza de incoltire la temperaturi cuprinse intre 10 si 15 grade Celsius, ele putand rasare in mai putin de 24 de ore. Din acest motiv, multi isi doresc sa cultive aceasta planta chiar in timpul iernii.

Asa cum spuneam si in randurile anterioare, procesul de cultivare al cresonului este unul extrem de usor. Mai intai trebuie sa garnisim un vas plat de sticla sau de portelan sau o cutie de plastic cu muschi umed.

Rasaduri de creson
Rasaduri de creson

De asemenea, putem umple aceste recipiente cu nisip sau argila umezita cu apa.

In cele din urma, evident, trebuie sa presaram semintele de creson. In cateva zile vom obtine apoi verdeata mult asteptata.

Cresonul abia rasarit este preferat in bucataria germana, frunzele fiind in aceasta faza ceva mai delicate la gust, mai fragede si usor picante.

Cum sa cultivi creson in propria gradina

Cum sa cultivi creson
Cum sa cultivi creson

In primele zile dupa plantare este important ca semintele de creson sa fie ferite de lumina. In aceste conditii, poti acoperi vasul cu un carton pentru a te asigura ca lumina nu poate patrunde.

Totusi, cartonul trebuie gaurit in cateva locuri pentru ca aerul sa poata circula. In mod normal, semintele vor germina in numai doua sau trei zile. Apoi, la 10 – 15 zile de la germinare, frunzele pot fi recoltate.

Mai trebuie sa precizam ca solul in care se va cultiva cresonul trebuie sa fie afanat si udat in permanenta.

Cum sa cultivi creson. Potrivit specialistilor, cresonul se dezvolta cel mai bine in spatiile partial umbrite. In schimb, in cazul in care temperaturile sunt prea ridicate, acesta va avea nevoie de umbra totala.

In plus, in cazul in care este expus la temperaturi prea ridicate, cresonul va dezvolta destul de rapid tulpina florala. De asemenea, exista riscul ca acesta sa se ofileasca la fel de repede.

In concluzie, chiar daca procesul de cultivare al cresonului este extrem de simplu si poate fi facut de oricine, trebuie sa tineti cont de recomandarile pe care vi le-am facut in randurile anterioare pentru a va asigura ca totul va decurge ca la carte!