Planta anticartite. Cum sa scapi de cartita in mod natural
Planta anticartite. Cum sa scapi de cartita in mod natural

Planta anticartite. Cum sa scapi de cartite in mod natural


Planta anticartite (Euphorbia lathyris). Afla cum sa tii departe cartitele de gradina de legume, solarii sau de gazon cu ajutorul Euphorbia lathyris. Cum ingrijesti eficient planta anticartite si cum sa scapi de cartite.

Cartita. „Daunatorul benefic” provoaca pagube importante

Cartita
Cartita

Cartitele sunt prin definitie extrem de harnice. Sunt mamifere insectivore din familia talpide (Talpidae) adaptate la viata subterana, sapand in pamant galerii care formeaza o retea complicata care converg spre un culcus central. Pamantul din galerii este scos la suprafata, unde formeaza musuroaiele pe care toata lumea le stie.

Desi sunt considerate adevarate minuni ale naturii pentru ca reduc numarul de daunatori din sol, totusi nu vrei sa le ai pe langa gospodaria ta pentru ca provoaca pagube insemnate. Se crede ca intr-o singura zi, toate cartitele din lume sapa de mii de ori mai mult pamant decat toate buldozerele de pe Terra.

Este lesne de inteles ca nu iti doresti un astfel de daunator in gradina ta de legume, de flori, sera, pe terenul semanat sau in gazon. Acestea vor fi distruse in timp extrem de scurt.

Planta anticartite
Planta anticartite

Nici pomii sau vita de vie nu vor avea soarta diferita daca radacinile acestora se afla in calea lor. Te vei trezi ca pomii se usuca fara o explicatie clara sau ca vita de vie nu mai este in stare perfecta.

De stiut este ca legile din Romania apara aceste vietuitoare. Nu pot fi ucise cu substante toxice, ci doar indepartate, fiind considerate “daunatori benefici”. Prin realizarea musuroaielor, contribuie la cresterea cantitatii de nutrienti in straturile superioare ale solului, deci plantele cresc mai bine în jurul lor.

Citeste si: Cum sa scapi de gandacii de bucatarie. Cele mai bune solutii chimice si metode naturale

Nu in ultimul rand, cartita reduce numarul nevertebratelor din sol, al diferitelor larve, pupe de coleoptere (ex. carabusi), diptere, fluturi care rod radacinile plantelor.

Chiar daca sunt si multe aspecte benefice, cu siguranta nu vrei sa traiasca in sera, gradina sau pe terenul de abia cultivat. Ai ca solutie o planta care o tine departe: planta anticartite.

Planta anticartite. Cum transformi Euphorbia lathyris in aliatul tau de lupta impotriva cartitelor

Groapa cartita
Groapa cartita

Planta anticartite (Euphorbia lathyris) poate deveni aliatul tau in lupta impotriva cartitelor. Daca esti fermier, legumicultor, viticultor sau daca pur si simplu esti iubitor de frumos si ai o gradina plina cu flori si gazon in care si-a facut aparitia si vietatea din subteran, atunci trebuie sa iei atitudine si sa o elimini. Este vorba despre o eliminare prietenoasa  pentru ca nu trebuie sa o ucizi.

O poti tine departe  cu ajutorul Euphorbia lathyris, planta anticartite. Aceasta este toxica pentru vietuitoarele subteranului, dar nu le face rau, doar le indeparteaza pentru ca emana un miros specific ce nu este deloc pe placul lor. Trebuie sa stii ca planta este buna si pentru a tine departe si coropisnitele si rozatoarele.

Citeste si: Cum sa scapi de soareci si sobolani. 10 modalitati eficiente

Daca te-ai hotarat sa recurgi la aceasta metoda de a le indeparta, trebuie sa stii ca planta se va adapta oricarui mediu. Nu este deloc pretentioasa cand vine vorba de nevoile sale pentru a se dezvolta. Creste foarte bine in locurile insorite, dar, la fel de bine, se dezvolat si in cele umbroase.

Nici cand vine vorba de sol, nu impune nevoi speciale.Se adapteaza perfect in sol sarac, nefertilizat si care nu este irigat. Este o planta anuala sau bianuala,vesnic verde si are o crestere rapida. Poate ajunge pana la aproximativ 150 cm inaltime.

Cum sa cultivi Euphorbia lathyris

Seminte planta anticartite
Seminte planta anticartite

Euphorbia lathyris se poate cultiva fie din seminte, fie din rasaduri. Daca vorbim de cultivarea prin seminte, trebuie sa stii ca, inainte de a le semana, este indicat sa le tratezi cu un stimulator de germinare.

Semintele se pun in ghivece în perioada aprilie-august, se acopera cu pamant si se uda moderat. Pentru a se crea conditii optime de dezvoltare, ghiveciul se introduce intr-o punga si se aeriseste zilnic.

Are nevoie de o temperatura de aproximativ 20-26 de grade Celsius. Germinatia va dura aproximativ 3 saptamani. Plantele la ghiveci se pot planta tot timpul anului, exceptie existand doar cand pamantul este inghetat.

Cand o plantezi, ai grija sa o fixezi bine pentru a se prinde repede. De mentionat este ca Euphorbia lathyris infloreste o data la doi ani. Imediat dupa trecerea florilor apar si semintele din care vei putea infiinta o noua planta.

Citeste si: Cum sa scapi de gandacii de Colorado. Cele mai eficiente solutii chimice sau metode 100% naturale

Daca vrei sa o cultivi prin rasad, trebuie sa stii si ca este si cea mai simpla metoda. Rasadul trebuie sa il plantezi direct in musuroiul de cartita, la o distanta de 3 metri fata de celalalt rasad. Indepartezi pamantul pe care l-a ridicat cartita ( acele musuroaie specifice) si o plantezi direct in galeria sapata de ea.

Apoi, trebuie sa uzi planta si sa tasezi pamantul pentru ca radacina sa nu prinda aer. Daca nu o poti fixa direct in galeria sapata de vietate, nu-ti face probleme. O plantezi in apropierea ei si o transplantezi acolo unde isi face aparitia daunatorul din subteran.

Ai grija sa limitezi extinderea in exces a plantei. Pentru a indeplini aceasta conditie, este suficient sa rupi florile sau sa indepartezi semintele verzi inainte ca ele sa ajunga la maturitate si sa ajunga in sol.