Cum sa previi craparea cireselor si de ce se intampla acest lucru
Cum sa previi craparea cireselor si de ce se intampla acest lucru

Cum sa previi craparea cireselor si de ce se intampla acest lucru


Cum sa previi craparea cireselor. Atunci cand vorbim despre cirese si despre visine, stim cu totii ca cele mai cerute soiuri de pe piata sunt cele cu fructe mari si carnoase. Ce nu stiu insa multi oameni care doar consuma aceste fructe este ca soiurile cu fructe mari si carnoase sunt predispuse la crapare, ceea ce aduce cu sine o problema destul de mare.

Daca va intrebati de ce ajung ciresele sa crape, ei bine, raspunsurile pot fi mai multe! Insa, de cele mai multe ori, de vina pentru aceasta crapare a cireselor despre care vorbim astazi sunt precipitatiile excesive din perioada de coacere a fructelor. Este important insa sa stiti ca aceasta crapare poate fi prevenita!

Cum sa previi craparea cireselor si de ce se intampla acest lucru – Cuprins:

De ce crapa ciresele?

Cirese coapte
Cirese coapte

Craparea cireselor. Asa cum spuneam si in randurile anterioare, ciresele si visinele crapa de cele mai multe ori in perioada de parga, adica in perioada de coacere a fructelor. Mai exact, vorbim despre lunile mai si iunie. Ei bine, acestea sunt doua luni in care volumul precipitatiilor este ceva mai ridicat in comparatie cu alte perioade din an.

Asadar, ploile reprezinta cauza principala pentru care ciresele si visinile ajung sa crape in perioada lor de coacere. Temperatura care favorizeaza acest fenomen de crapare al fructelor este de aproximativ 20 de grade Celsius.

Potrivit specialistilor, picaturile de ploaie raman pentru mai mult timp pe coaja fructelor, acestea absorband in cele din urma apa. Astfel, tensiunea creata duce in cele din urma la craparea efectiva a fructelor.

Citeste si: Schema tratamente cires. Cum sa aplici stropirile si in ce perioada

Mai mult decat atat, fenomenul in cauza de crapare a cireselor si a visinelor este si mai pregnant atunci cand umiditatea nu este insotita de vant. Vantul, in cazul in care isi face simtita prezenta, grabeste scuturarea si evaporarea picaturilor de apa de pe coaja fructelor. Asadar, apare craparea cireselor.

Evident, nimeni nu isi doreste ca ciresele si visinele din livada sa sa ajunga sa crape. In primul rand ca fructele nu vor mai avea un aspect comercial prea frumos. Apoi, fructele vor fi si mult mai perisabile in cazul in care crapa.

Daca asta nu era de ajuns, din cauza excesului de apa, ciresele si visinele crapate isi vor pierde din gust. In cele din urma, in crapaturile formate se pot instala chiar si anumite boli, precum monilioza.

Cum sa previi craparea cireselor

Cum sa previi craparea cireselor
Cum sa previi craparea cireselor

Cum sa previi craparea cireselor. Vestea buna cu care incepem este ca acest fenomen de crapare a cireselor si a visinelor poate fi prevenit. Exista mai multe metode prin care putem face asta, metode despre care vom aminti in randurile urmatoare!

In primul rand va recomandam sa urmariti cu atentie prognoza meteo. In cazul in care se anunta ploi, este de preferat sa opriti pentru moment udarile gradinii. Totodata, specialistii recomanda ca in perioada de coacere sa reduceti cantitatea de apa pe care o oferiti ciresilor (Prunus avium) si visinilor din livada.

Apoi, tineti cont de faptul ca in perioada de crestere a cireselor nu trebuie sa administrati ingrasaminte cu azot. Fertilizarea poate duce la o dezvoltare prea accelerata a fructelor, acestea devenind mult mai predispuse la crapare.

Citeste si: Schema tratamente visin. Cum si cand sa faci stropirea acestor pomi fructiferi

Aerisirea ciresilor si a visinilor s-ar putea dovedi extrem de utila pentru a evita acest fenomen de crapare a cireselor si a visinelor, aerul circuland mai usor si ajutand la evaporarea picaturilor care ajung pe fructele coapte. Acest lucru te va ajuta pentru a prevenit craparea cireselor.

Produsele pe baza de calciu se pot dovedi, de asemenea, folositoare in acest caz. Mai exact, fertilizantii cu aplicare foliara sau biostimulatorii cu continut de calciu si bor previn intr-o buna masura craparea fructelor la pomii fructiferi samburosi.

Nu in ultimul rand, sunt recomandate si produsele pe baza de lecitina. Desi poate suna surprinzator, lecitina naturala intareste mecanismele de aparere ale tesuturilor plantelor si impiedica patrunderea fungilor. De asemenea, lecitina naturala ajuta fructele sa dezvolte o coaja mai durabila si mai elastica, fenomenul de crapare fiind prevenit astfel.

In cele din urma, daca vorbim despre ciresele sau visinele deja culese, este recomandat sa le scufundati in apa cu gheata, acest lucru prevenind craparea fructelor.