Inmultire butasi de trandafir prin metoda burrito
Inmultire butasi de trandafir prin metoda burrito

Inmultire butasi de trandafir prin metoda burrito. Cum sa ii inmultesti cu ajutorul hartiei de ziar


Inmultire butasi de trandafir prin metoda burrito. Trandafirii sunt unele dintre cele mai frumoase flori, fiind indragiti de majoritatea oamenilor. In ciuda faptului ca vorbim despre niste plante extrem de rezistente, trandafirii au nevoie de o atentie speciala din partea noastra.

Inmultire butasi de trandafir prin metoda burrito. Cum sa inmultesti cu ajutorul hartiei de ziar – Cuprins:

Cum sa alegi butasii de trandafir?

Plantare trandafiri
Plantare trandafiri

Inmultire butasi de trandafir prin metoda burrito. Vrem sa vorbim astazi despre butasii de trandafir si despre cea mai simpla si eficienta metoda de inmultire a acestora. Mai exact, va vom aduce in atentie metoda “Burrito”, metoda care presupune invelirea in hartie umeda a butasilor de trandafiri.

Citeste si: Cum sa cultivi legume pe balcon. Care sunt cele mai bune soiuri?

Mai intai vrem insa sa vorbim despre alegerea butasilor de trandafiri, cel mai indicat fiind sa ii achizitionati dintr-un magazin de specialitate.

Pentru a fi siguri insa ca dati banii pe niste trandafiri sanatosi, trebuie sa aveti in vedere cateva aspecte foarte importante. In primul rand, trandafirii sanatosi si de calitate au o culoare de un verde intens si nu prezinta niciun fel de vatamari la nivelul ramurilor.

Marea majoritate a butasilor cumparati din comert au radacina ambalata in rumegus, acesta ajutand la mentinerea umiditatii. Este important sa te asiguri ca ambalajul care se afla pe radacina nu este deteriorat in niciun fel.

In cazul in care ambalajul este deteriorat, este foarte probabil ca radacina sa nu mai beneficiat de umiditate, ceea ce inseamna ca trandafirul poate fi deja mort.

Inmultire butasi de trandafir prin metoda burrito, inveliti in hartie de zier

Inmultire butasi de trandafir prin metoda burrito
Inmultire butasi de trandafir prin metoda burrito

Inmultire butasi de trandafir prin metoda burrito. Revenim insa la cea mai simpla si eficienta metoda de inmultire a butasilor de trandafiri si va spunem care sunt aspectele de care trebuie sa tineti cont in acest proces.

In primul si primul rand, trebuie sa alegeti acei butasi care nu sunt mai subtiri decat un creion clasic.

In cazul in care butasii sunt mai grosi nu trebuie sa va speriati, nu este niciun fel de problema! Lungimea butasilor trebuie sa fie de aproximativ 15 – 20 de centimetri.

Bineinteles, trebuie sa alegeti numai acei butasi sanatosi si care nu prezinta niciun fel de urma de boala. Acest aspect este extrem de important, deoarece un singur butas cu probleme poate pune in pericol tot restul de butasi.

Spre exemplu, daca unul dintre butasi are o simpla pata de mucegai sau o alta boala, atunci exista posibilitatea ca toti ceilalti butasi sanatosi sa fie afectati in timpul pastrarii!

Procedura pe care dorim sa v-o prezentam in acest material este extrem de simpla, prima etapa fiind reprezentata de strangerea butasilor intr-un manunci.

Butasi trandafir plantati
Butasi trandafir plantati

Inmultire butasi de trandafir prin metoda burrito. Apoi, acestia trebuie inveliti intr-un ziar. Asigurati-va ca butasii sunt acoperiti din toate partile! Ajungand in acest punct, trebuie sa va spunem ca unii gradinari aleg sa puna intre butasi un strat subtire de muschi de pamant, acesta avand rolul de a regla nivelul de umiditate.

In cele din urma, “turta” din ziare si butasi trebuie inmuiata in apa. Atentie insa, aceasta nu trebuie inecata in apa! In cazul in care ziarul a fost udat prea tare, asigurati-va mai intai ca il lasati sa se scurga cateva momente.

Apoi, butasii trebuie impachetati intr-o punga de plastic si depozitati intr-un spatiu intunecos pentru nu mai putin de doua saptamani. Temperatura ideala la care acestia trebuie sa fie depozitati este cuprinsa intre 13 si 16 grade Celsius.

Nu uitati insa de butasi in toata aceasta perioada, acestia avand nevoie sa fie aerisiti de doua ori pe saptamana.

De asemenea, acestia trebuie verificati in tot acest timp pentru a depista daca vreunul dintre ei a prins mucegai. In cazul in care se intampla asta, butasul in cauza trebuie inlaturat de indata.

Butasi de trandafiri acoperiti de sticla plastic
Butasi de trandafiri acoperiti de sticla plastic

Inmultire butasi de trandafir prin metoda burrito. Dupa ce au format radacini, butasii pot fi in cele din urma plantati. De regula, acestia se planteaza cu un ochi deasupra solului, iar restul in pamant.

Butasii se acopera mai apoi cu o sticla de plastic, aceasta urmand sa joace rolul unei mini sere.

Peste iarna, butasii vor creste odata cu trecerea timpului. Asa cum spuneam si la inceputul acestui material, aceasta metoda nu numai ca este extrem de usor de pus in practica, ci si foarte eficienta!