Cum sa faci palisarea rosiilor. De ce este necesara?
Cum sa faci palisarea rosiilor. De ce este necesara?

Cum sa faci palisarea rosiilor. De ce este necesara?


Cum sa faci palisarea rosiilor. Afla cum sa faci aceasta operatiune in mod corect, dar mai ales de ce este necesara pentru plantele din gradina ta. Este esential sa stii, daca si tu te-ai decis sa cresti tomate in propria gradina.

Cum sa faci palisarea rosiilor. De ce este necesara? – Cuprins:

Ce reprezinta procesul de palisare a rosiilor?

Palisare rosii
Palisare rosii

Inainte de a iti explica modul in care trebuie sa faci palisarea rosiilor, ar trebui sa stii ce reprezinta acest proces si de ce este atat de important pentru tomatele din gradina ta.

Nu de alta, dar daca ai decis sa plantezi rosii ar trebui sa stii mai multe lucruri despre cum sa obtii o recolta mai bogata. Cu siguranta iti va fi de ajutor.

Ei bine, palisarea rasadurilor reprezinta o operatiune ce consta in sustinerea plantelor pentru ca acestea sa creasca pe plan vertical si ridicarea lor de pe sol. Drept urmare, va creste calitatea fructelor, dar si cantitatea pe care plantele o vor produce.

Citeste si: Cum sa faci copilirea rosiilor si cu ce le stropesti dupa acest proces

Dupa cum bine stii, unele soiuri de rosii care produc multe fructe se vor prabusi sub propria greutate daca nu vor fi sustinute. Multe dintre fructele produse se vor strica, asa ca productia de rosii va fi compromisa.

In plus, daca ferim contactul frunzelor cu solul, planta va fi mai sanatoasa si lumina va patrunde mult mai bine la frunze. Totodata, recoltarea va fi mult mai usoara.

Palisarea rosiilor, adica sustinerea sau legarea, previne si ruperea tulpinelor din cauza greutatii fructelor, ruperea tulpinilor atunci cand sunt vanturi sau ploi puternice.

Mai mult, procesul de palisare va permite aplicarea tratamentelor la tomate si prevenirea bolilor bacteriene sau fungicide.

Cum sa faci palisarea rosiilor

Cum sa faci palisarea rosiilor
Cum sa faci palisarea rosiilor

In cazul in care si tu vrei sa faci palisarea rosiilor, trebuie sa stii ca operatiunea se poate face in mai multe moduri.

Prima metoda pe care ti-o vom explica este sustinerea plantelor folosind tutori de lemn sau araci din bambus, salcam, alun sau fier beton.

Practic, in imediata apropiere a plantei se va infinge un arac de lemn, insa mare atentie pentru ca nu vrei sa ranesti radacinile rosiilor.

Totodata, poti veni si cu tutori orizontali, pentru a ii conecta cu cei verticali si pentru a spori rezistenta acestora. Nu este obligatoriu, iar daca plantele nu produc atat de multe fructe nu va fi necesar.

Cum legam rosiile
Cum legam rosiile

Urmatorul pas este salegi tulpina rosiei de arac. Acest lucru se face pentru fiecare internod sau in apropierea etajelor de fructe. Legarea se va face la din 20 in 20 de centimetri, insa mare atentie sa nu ranesti planta.

O alta metoda de a face palisarea rosiilor este sa conectezi doi araci in forma de litera „V” intoarsa. In partea de sus se va interconecta cu un sistem de sustinere orizontal.

Nu este o metoda foarte folosita, insa asta nu inseamna ca nu trebuie sa o aducem in discutie.

Citeste si: Cum sa cultivi castravete amar in gradina

Rosiile se vor lega cu o ata speciala, iar prinderea se va face de sistemul de sustinere. In acest caz, pe masura ce vor creste, plantele se rasucesc in jurul sforii.

Se mai poate folosi si o cusca de sarma, iar principalul avantaj al acestei metode este ca planta poate fi protejata si impotriva vanturilor puternice ori a razelor puternice de soare, deoarece poti aplica si o plasa de umbrire pe timp de vara.