Cand se stropesc rosiile cu piatra vanata si cum sa faci solutia
Cand se stropesc rosiile cu piatra vanata si cum sa faci solutia

Cand se stropesc rosiile cu piatra vanata si cum sa faci solutia


Cand se stropesc rosiile cu piatra vanata. Afla in ce perioada este indicat sa faci acest tratament pentru tomatele din gradina ta, cum sa prepari solutia si ce concentratie ar trebui sa aiba. Iata ce trebuie sa stii!

Cand se stropesc rosiile cu piatra vanata si cum sa faci solutia – Cuprins:

Cand se stropesc rosiile cu piatra vanata. Cum sa prepari solutia

Cand se stropesc rosiile cu piatra vanata
Cand se stropesc rosiile cu piatra vanata

Inainte de a iti spune care este cea mai buna perioada pentru a aplica tratamentele la tomate, ar fi bine sa stii cate ceva si despre piatra vanata sau sulfatul de cupru.

Piatra vanata este o sare a cuprului in reactie cu acidul sulfuric, iar culoarea acesteia este albastra. Sulfatul de cupru se foloseste in agricultura sau viticultura, dar mai are utilzari si in industria medicinei, a petrolului sau ca reactiv in chimia organica.

Totusi, pentru ca piatra vanata poate ataca plantele, va trebui sa o folosesti pentru a prepara zeama bordeleza. Daca si tu vrei sa aplici acest tratament la rosii, afla ca prima stropire se va aplica dupa plantare.

Pentru prepararea solutiei vei avea nevoie de 100 grame sulfat de cupru sau piatra vanata, 100 grame de var stins si 10 litri de apa. Practic, va fi nevoie sa aplici o solutie cu o concentratie de 1%.

Cand se stropesc rosiile cu piatra vanata. Rosiile au nevoie de 4 tratamente cu zeama bordeleza in decursul unui an. Dupa cum spuneam primul tratament se aplica dupa plantare, al doilea la 4 saptamani de la prima stropire, cel de-al treilea se va face inainte de inflorire si ultimul tratament se aplica dupa ce plantele au inflorit, atunci cand se formeaza fructele.

Rosii stropite cu zeama bordeleza
Rosii stropite cu zeama bordeleza

Stropirile sunt necesare pentru ca rosiile sa fie protejate impotriva bolilor precum rugina, antracnoza, mana, Patarea frunzelor sau patarea bacteriana a tomatelor.

Expertii ne sfatuiesc sa nu folosim o solutie mai puternica de 1%, asa ca este indicat sa respecti cantitatile de preparare ale tratamentului.

Pentru ca solutia este coroziva va trebui sa folosesti o galeata de plastic in care sa o prepari. Sub nicio forma nu folosi galeti sau recipiente din metal.

Citeste si: Cum sa obtii o productie de rosii mari si suculente. Care sunt secretele

Totodata, tine minte ca tratamentele se trebuie facute in zilele in care nu exista precipitatii sau vant, asta daca vorbim despre rosii care sunt plantate in gradina.

De asemenea, tratamentele trebuie facute dimineata devreme sau dupa masa. Nu este indicat sa faci stropirile in timpul zilei, atunci cand temperaturile sunt foarte ridicate.

Mare atentie! Dupa ce ai aplicat tratamentul cu zeama bordeleza va fi necesar un timp de pauza de 2 saptamani. Abia dupa acest interval de timp rosiile pot fi recoltate si pot fi consumate!