Cum sa faci mulcirea cartofului si care sunt avantajele
Cum sa faci mulcirea cartofului si care sunt avantajele

Cum sa faci mulcirea cartofului si care sunt avantajele


Cum sa faci mulcirea cartofului. Afla ce avantaje aduce aceasta metoda, de ce este recomandat sa o incerci si tu, dar cate metode exista. Sfaturi utile pentru gradinarii incepatori si nu numai!

Cum sa faci mulcirea cartofului si care sunt avantajele – Cuprins:

Mulcirea cartofului. Cum sa o faci si de cate feluri este

Mulcirea cartofului
Mulcirea cartofului

Daca nu ai auzit pana acum de aceasta metoda, afla ca mulciul este un strat care acopera solul, pentru a il proteja pe perioada sezonului rece, atunci cand temperaturile scad foarte mult, dar si pe vreme de canicula.

Stratul de mulci este foarte util si pe perioadele cu temperaturi ridicate deoarece mentine umiditatea in sol. Practic, protejezi solul de razele soarelui si apa este mentinuta.

Termenul de mulci vine din engleza (mulch) si se refera la o gama larga de materiale organice sau anorganice, care sunt folosite de gradinari pentru a acoperi solul, iar principalul scop este de a obtine un pamant de o calitate mai buna.

Totodata, mulcirea cartofului este utila si pentru a tine buruienile sub control. Practic, acestea nu mai au parte de lumina si nu o sa mai creasca. In acelasi timp, inseamna ca faci si o economie de bani, deoarece nu o sa mai cumperi tratamente sau erbicide.

De asmenea, mulcirea solului stimuleaza si dezvoltarea accelerata a plantelor, deoarece caldura este retinuta si distribuita sub suprafata mulcita.

Un alt avantaj este ca stratul de mulci va mentine stratul fertil al pamantului. In acest caz, nu se va forma acea crusta uscata la suprafata, ceea ce inseamna ca tuberculii de cartofi vor beneficia de oxigen in mod constant.

Folie mulcire
Folie mulcire

Pentru mulcirea cartofului poti utiliza mai multe metode. O poti face folosind paie, fan ori rumegus. Bineinteles, poti investi pentru a face multirea cu folii speciale din agrotextil.

Totusi, trebuie sa faci mulcirea respectand anumiti pasi, doar in acest fel te asiguri ca vei ajuta cultura de cartofi. Primul pas pe care trebuie sa il faci va fi sa elimini buruienile.

Dupa ce ai smuls toate buruienile, va trebui sa uzi pamantul foarte bine, iar apoi sa aplici si ingrasamintele necesare, de regula de tip NPK. Optional, solul mai poate fi afanat prin prasire.

Dupa ce ai efectuat toate aceste operatiuni, trebuie sa lasi suprafata de pamant sa stea asa pentru 2-3 zile. In cazul in care faci mulcirea imediat, risti formarea unui strat impermeabil.

Citeste si: Soiuri de cartofi romanesti. Cum sa le alegi in functie de productia la hectar

Una dintre cele mai utilizate metode este mulcirea cartofului cu paie. De regula, fermierii au destule paie asa ca acestea pot fi utilizate fara prea multa bataie de cap. Totusi, tine minte ca acestea trebuie sa fie foarte bine uscate, pentru ca in caz contrar exista riscul de aparitie a bolilor fungice.

Mulcirea se face dupa ce ai plantat cartofii. Un al doilea strat se va adauga atunci cand plantele au o inaltime de 5-6 cm.

In cazul in care vrei sa investesti mai multi bani, poti cumpara o folie speciala din agrotextil. Fiind de culoare neagra, aceasta folie va proteja plantele si pe toata durata sezonului rece, iar temperatura din sol va fi mai mare cu aproximativ 2-3 grade Celsius.